Sivas'ta sağlık turizmi faaliyetinde bulunan turistlerin profillerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determining the profiles of tourists engaged in health tourism activities in Sivas
  1. Tez No: 939728
  2. Yazar: HAZEL ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA IŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas'ta Termal Turizm Avantajı, Sağlık Turizm Potansiyeli, Sağlık Turizm Tüketimi, Thermal Tourism Advantage in Sivas, Health tourism Potential, Health tourism consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Sivas ilinde sağlık turizmine katılan bireylerin demografik profillerini inceleyerek, sağlık turizminin bölgedeki potansiyelini ortaya koymayı amaçlamıştır. Araştırma kapsamında Sivas'ta yaşayan ya da sağlık hizmeti almak üzere şehre gelen 404 katılımcı ile 5'li Likert ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği araştırmada, elde edilen verilere normallik testleri uygulanmış ve dağılımın normal olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda parametrik testler ile analizler gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, katılımcıların %76.7'sinin sağlık turizmine katıldığını göstermektedir. Kadınların sağlık turizmine katılım oranı erkeklere göre daha yüksek çıkarken, maliyet algısının kadınlarda daha düşük olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların büyük bir kısmı sağlık turizmini pahalı bulsa da, özellikle orta yaş grubunun ve yüksek öğrenim düzeyine sahip bireylerin sağlık turizmine ilgisinin yüksek olduğu görülmüştür. Sivas'ın termal kaynakları, ekonomik avantajları ve düşük nüfusu ile sağlık turizmi için ciddi bir potansiyele sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bulgular, ilin sağlık turizmi kapsamında geliştirilmesi ve tanıtımın artırılması gerektiğini göstermektedir. Çalışma sağlık turizmi alanında Sivas özelinde yapılan ilk araştırmalardan biri olup, literatüre katkı sağlamakta ve gelecekte yapılacak çalışmalara yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the potential of health tourism in the province of Sivas by analyzing the demographic profiles and consumer behaviors of individuals participating in health tourism. As part of the research, quantitative date were collected through a structured questionnaire utilizing a five-point Likert scale, administered to 404 participants who either reside in Sivas or visited the city to receive healthcare services. İn the study, which adopted a quantitative research method, normality tests were applied to the obtained data, and it was normal. Accordingly, parametric tests were used for the analysis. The analysis results show that 76.7% of the participants engaged in health tourism. İt was found that the participation rate of women in health tourism is higher than that of men, while the cost perception is lower among women. Although a large portion of the participants found health tourism expensive, it was observed that individuals in the middle-aged group and those with higher education levels showed greater interest in health tourism. It has been revealed that Sivas possesses significant potential for health tourism due to its thermal resources, economic advantages, and low population density. The findings indicate that the development and promotion of health tourism in the region should be enhanced. This study is one of the first conducted specifically on health tourism in Sivas, contributing to the literature and providing guidance for future research in the field.