Neoadjuvan kemoradyoterapi ardından küratif cerrahi yapılan lokal ileri rektum kanseri hastalarında nötrofil-lenfosit oranındaki dinamik değişimlerin prognostik rolü
The prognostic role of dynamic changes in neutrophil-to-lymphocyte ratio in patients with locally advanced rectal cancer undergoing curative surgery following neoadjuvant chemoradiotherapy
  1. Tez No: 939763
  2. Yazar: EZGİ BAŞTOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TAŞKAYNATAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal ileri rektum kanseri, Neoadjuvan kemoradyoterapi, Nötrofil-lenfosit oranı, Sağkalım, Locally advanced rectal cancer, Neoadjuvant chemoradiotherapy, Neutrophil-to-lymphocyte ratio, Survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Kolorektal kanserler dünya çapında kansere bağlı ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Kolorektal kanserlerin yaklaşık üçte birini rektum kanseri oluşturmaktadır. Lokal ileri rektum kanserinde kemoradyoterapi ve cerrahi gibi çeşitli tedavi modalitelerine rağmen lokal ya da uzak nüksler gelişebilmektedir. Nüks riski taşıyan hasta alt grubunu belirlemek önemli bir araştırma alanıdır. Son on yıl içerisinde yapılan çalışmalar inflamasyon ve kanser arasındaki ilişkiyi ortaya koymuş ve sistemik inflamatuar yanıt göstergelerinden biri olan nötrofil-lenfosit oranının çeşitli malignitelerde tedaviye yanıt ve sağkalım için prognostik faktör olduğunu göstermiştir. Rektum kanseri üzerine yapılan önceki araştırmalarda genellikle preoperatif ya da postoperatif tek zaman noktasındaki NLR üzerinde durulmuştur. Biz bu çalışmamızda neoadjuvan tedavi ve tümör rezeksiyonu sonrası bir yıllık süreç boyunca delta NLR'yi inceleyerek; uzun vadede inflamatuar yanıt değişimlerinin patolojik yanıt, DFS ve OS ile ilişkisini araştırmayı planladık. Araştırmamızın sonuçları ile rektum kanseri hastaları için etkili ve kişiye özel tedavi stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamayı, NLR gibi basit ve yaygın olarak kullanılabilen belirteçlerin hastaların tedaviye verdiği yanıtı değerlendirmedeki önemini göstermeyi ve klinik kullanılabilirliğini artırabilmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji bölümüne başvuran, 18 yaş üzeri, histopatolojik olarak rektum kanseri tanısı doğrulanmış 162 hasta dahil edildi. Tanı anında metastazı olan, rektum dışı ikinci primer malignite öyküsü olan, kronik otoimmün ya da hematolojik hastalığı bulunan, aktif enfeksiyöz tablosu olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların tanı anında, NAKRT bitiminden sonra operasyondan önceki bir hafta içerisinde, operasyon sonrası takiplerindeki 15. gün ve 1. 2. 3. 6. ve 12. aylarda bakılan hemogram parametreleri incelenerek NLR hesaplandı. Delta NLR, tedavi sonrası NLR/tedavi öncesi NLR olarak tanımlandı. İzlemde nüks gelişip gelişmediği, nüks gelişen hastalarda lokal nüks ya da uzak metastaz tarihi bilgisi kaydedildi. Delta NLR oranındaki değişimler ile hastalardaki patolojik yanıt, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım ilişkisi incelendi. Bulgular: PreopNLR/tanıNLR, NLR15/NLRtanı, NLR30/NLRtanı, NLR60/NLRtanı ve NLR1yıl/NLRtanı değerleri incelendiğinde; her bir zaman noktası için ROC analizi ile belirlenen kesme değer noktalarından daha düşük değere sahip hastalarda hastalıksız sağkalımın anlamlı olarak daha uzun olduğu bulundu (sırasıyla p=0.011, p=0.015, p0.05). Sonuç: Delta NLR lokal ileri evre rektum kanseri hastalarında hastalıksız sağkalım (DFS) için önemli bir öngörücüdür. Bu düşük maliyetli ve güvenilir laboratuvar testi, gelecekteki prognostik modellerde faydalı bir bileşen olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Colorectal cancers continue to be one of the leading causes of cancer-related deaths worldwide. Rectal cancer constitutes about one-third of colorectal cancers. Despite various treatment modalities such as chemoradiotherapy and surgery in locally advanced rectal cancer, local or distant recurrences can develop. Identifying the patient subgroup at risk for recurrence is an important area of research. Studies conducted in the last decade have revealed the relationship between inflammation and cancer and have shown that the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), one of the indicators of systemic inflammatory response, is a prognostic factor for treatment response and survival in various malignancies. Previous research on rectal cancer has generally focused on NLR at a single time point, either preoperative or postoperative. In this study, by examining the delta NLR over a one-year period following neoadjuvant treatment and tumor resection, we aim to investigate the relationship between long-term inflammatory response changes and pathological response, DFS (Disease-Free Survival), and OS (Overall Survival). With the results of our research, we aim to contribute to the determination of effective and personalized treatment strategies for rectal cancer patients, demonstrate the importance of simple and widely used biomarkers like NLR in evaluating patients' responses to treatment, and enhance their clinical applicability. Materials and Methods: A total of 162 patients over the age of 18, who were admitted to the Medical Oncology Department of the University of Health Sciences Izmir Tepecik Training and Research Hospital and had a histopathologically confirmed diagnosis of rectal cancer, were included in the study. Patients with metastasis at the time of diagnosis, a history of a second primary malignancy outside the rectum, chronic autoimmune or hematologic disease, or an active infectious condition were excluded from the study. Hemogram parameters measured at diagnosis, within one week before surgery after the completion of neoadjuvant chemoradiotherapy, and on the 15th day and at 1, 2, 3, 6, and 12 months postoperatively were examined to calculate the NLR. Delta NLR was defined as post treatment NLR/pre-treatment NLR. During follow-up, the occurrence of recurrence and the dates of local recurrence or distant metastasis in patients with recurrence were recorded. The relationship between changes in Delta NLR and pathological response, disease-free survival (DFS), and overall survival (OS) in patients was examined. Results: When preopNLR/diagnosisNLR, NLR15/NLRdiagnosis, NLR30/NLRdiagnosis, NLR60/NLRdiagnosis and NLR1year/NLRdiagnosis values were examined; it was found that disease-free survival was significantly longer in patients with values lower than the cutoff points determined by ROC analysis for each time point (p=0.011, p=0.015, p0.05). Conclusion: Delta NLR is an important predictor of disease-free survival (DFS) in patients with locally advanced rectal cancer. This low-cost and reliable laboratory test may be a useful component in future prognostic models.