Sefalometrik ve panoramik grafiler ile farklı yaş tayini metotları kullanılarak elde edilen tahmini yaşların, kronolojik yaşla karşılaştırılması
Evaluation of the consistency between chronological age and estimated ages derived from various methods using cephalometric and panoramic radiographs
  1. Tez No: 939785
  2. Yazar: KADRİYE SENEM SOYDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ ÖZARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Antropoloji, Diş Hekimliği, Forensic Medicine, Anthropology, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş tayini, Servikal vertebra, Sefalometrik grafi, Panoramik grafi, Tooth Coronal Index (TCI), Age estimation, Cervical vertebra, Cephalometric radiograph, Panoramic radiograph, Tooth Coronal Index (TCI)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
AMAÇ Yaş tayini adli tıp, antropoloji, hukuk ve tıp gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde özellikle ortodonti alanında büyüme ve gelişim evresini belirleme ve tedavi planlamasında yaş tayini önemlidir. Bu işlem histolojik, biyokimyasal veya radyolojik yöntemlerle yapılabilir. Radyolojik yöntemler invaziv olmamaları ve kolay uygulanabilirlikleri nedeniyle daha sık tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı yaş tahmini yöntemleri ile elde edilen değerlerin kronolojik yaş ile karşılaştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmada, SBÜ Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi'ne ortodontik amaçla başvurmuş ve sefalometrik ile panoramik grafileri alınmış 87 kadın ve 59 erkek olmak üzere toplam 146 birey değerlendirilmiştir. Sefalometrik radyografilerde Hassel ve Farman'ın tanımladığı CVMI yöntemiyle bireyler gelişim evrelerine ayrılarak yaş tahmini yapılmıştır. Aynı görüntülerde C4 vertebranın anterior ve posterior yükseklikleri oranlanarak Va/Vb değeri elde edilmiştir. Panoramik radyografilerde, Benindra'nın tanımladığı yöntemle mandibular birinci premolar dişteki pulp-kron oranından TCI değeri hesaplanmıştır. Elde edilen tüm veriler kronolojik yaşla karşılaştırılarak doğrusal regresyon analizleri yapılmış, cinsiyete göre ayrı modeller de oluşturulmuştur. Ki-kare, t-testi, Pearson korelasyon ve ICC analizleri ile istatistiksel değerlendirmeler yapılmıştır. BULGULAR CVMI ile yaş arasında kadınlarda r = 0,902 (R² = 0,81), erkeklerde r = 0,816 (R² = 0,67) düzeyinde güçlü pozitif korelasyon bulunmuştur. Vba ile yaş arasında da anlamlı ilişkiler gözlenmiş; kadınlarda r = 0,784 (R² = 0,61), erkeklerde r = 0,659 (R² = 0,43) değerleri elde edilmiştir. TCI ile yaş arasında tüm gruplarda güçlü negatif korelasyon saptanmış (erkeklerde r = -0,871, kadınlarda r = -0,831). Regresyon analizlerine göre CVMI yöntemi RMSE = 1,18 yıl ile en düşük hata payına sahipken, Vba oranı RMSE = 1,58 yıl ve TCI yöntemi RMSE = 1,26 yıl hata ile tahmin yapmıştır. Cinsiyet ayrımı yapılan modeller genel modele kıyasla daha yüksek açıklayıcılık sunmuş; özellikle kadın modellerinde uyum katsayısı (ICC) 0,926'ya kadar ulaşmıştır. Ayrıca, cinsiyet değişkeni tüm yöntemler açısından anlamlı bulunmuş; literatürde bildirilen kadınların gelişim sürecinin erkeklere kıyasla daha erken başladığı ve daha erken tamamlandığı sonucunu destekleyen veriler elde edilmiştir. SONUÇLAR CVMI, Vba oranı ve TCI yöntemleri yaş tahmininde istatistiksel olarak anlamlı ve güvenilir sonuçlar sunmuştur. En düşük hata payı CVMI yönteminde gözlenmiş, cinsiyet ayrımı yapılan modeller genel doğruluğu artırmıştır. Özellikle kadın bireylerde model açıklayıcılığı daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
AIM Age estimation is utilized in various fields such as forensic medicine, anthropology, law, and clinical medicine. In dentistry, especially in the field of orthodontics, age estimation is frequently used to assess the growth and development stage and plan treatment accordingly. This process can be performed using histological, biochemical, or radiological methods. Due to being non-invasive and easily applicable, radiological methods are more commonly preferred. The aim of this study is to compare the estimated ages obtained through different methods with chronological age. MATERIALS and METHODS This study included 146 individuals (87 females and 59 males) who applied to SBÜ Gülhane Faculty of Dentistry for orthodontic purposes and had both cephalometric and panoramic radiographs. In the cephalometric images, the Cervical Vertebral Maturation Index (CVMI) defined by Hassel and Farman was used to classify individuals into developmental stages for age estimation. Additionally, the anterior and posterior heights of the C4 vertebra were measured and the Vba was calculated based on Cameriere's method. In panoramic radiographs, the Tooth Coronal Index (TCI) was calculated using the crown-to-pulp height ratio of the mandibular first premolar, as defined by Benindra. All measurements and stages were compared to chronological age, and linear regression analyses were conducted. Separate models were created for males and females. Statistical analyses included chi-square, independent samples t-test, Pearson correlation, and Intraclass Correlation Coefficient (ICC). RESULTS A strong positive correlation was found between CVMI and age (female: r = 0.902; male: r = 0.816). The Vba ratio also showed significant correlations (female: r = 0.784; male: r = 0.659). TCI exhibited a strong negative correlation with age in all groups (male: r = -0.871; female: r = -0.831). CVMI had the lowest error (RMSE = 1.18 years), followed by TCI (RMSE = 1.26 years) and Va/Vb (RMSE = 1.58 years). Gender-specific models showed higher accuracy, especially among females (ICC up to 0.926). CONCLUSION CVMI, Vba, and TCI methods provided statistically significant and reliable results for age estimation. CVMI showed the highest accuracy, and gender-specific models improved overall prediction performance.