İşitme cihazı ve koklear implant kullanan çocukların dil gelişimi ile ebeveyn kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the language development of children who use hearing aids and cochlear implants and their parents' personality characteristics
- Tez No: 939793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHTİYAR ÇELİKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme cihazı, koklear implant, işitsel algı, alıcı dil, ifade edici dil, Okul Öncesi Dil Ölçeği-5, Preschool Language Scale-5/PLS-5, Büyük Beş-50 Kişilik Testi, Hearing aid, cochlear implant, auditory perception, receptive language, expressive language, Preschool Language Scale-5, Preschool Language Scale-5/PLS5, Big Five-50 Personality Test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışmasında amaç, işitme cihazı (İC) ve koklear implant (Kİ) kullanan çocukların dil gelişimi ile ebeveynlerinin kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, çocukların işitsel algı (İA) - alıcı dil (AD) ve ifade edici dil (İED) puanlarını değerlendirmek adına Okul Öncesi Dil Ölçeği-5 (Preschool Language Scale-5/PLS-5) testi ve ebeveynlerin kişilik özelliklerini değerlendirmek adına Büyük Beş-50 Kişilik Testi (B5KT-50-Tr) uygulanmıştır. Araştırmaya 0-7 yaş 11 aylık aralığında, 20 bilateral İC kullanıcısı ve 20 bilateral Kİ kullanıcısı olmak üzere 40 çocuk ile 80 anne-baba dahil edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, bilateral İC ve Kİ kullanan çocukların dil gelişimleri üzerinde, annelerin kişilik özelliklerinin etkili olduğu fakat babaların kişilik özelliklerinin etkili olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, işitme kaybı tanı yaşı, cihazlanma yaşı, rehabilitasyon eğitimi süresi ve kardeşler arasındaki doğum sırası gibi değişkenlerinde çocukların dil gelişimleri üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis study is to examine the language development of children with hearing aids (HA)/cochlear implants (CI) and the personality characteristics of their parents. For this purpose, the Preschool Language Scale-5 (PLS-5) test was employed to evaluate the children's auditory perception (AP), receptive language (RL), and expressive language (EL) scores and to assess the personality characteristics of the parents. The Big Five-50 Personality Test (B5KT-50-Tr) was employed to assess the personality traits of the parents. The study included 40 children aged 0-7 years and 11 months, comprising 20 bilateral hearing aid users and 20 bilateral cochlear implant users, and 80 parents. The research findings indicated that the personality characteristics of mothers were associated with language development in children using bilateral hearing aids and cochlear implants, whereas the personality characteristics of fathers did not appear to influence this outcome. Additionally, the study revealed that variables such as age at diagnosis of hearing loss, age of device use, duration of rehabilitation training, and birth order among siblings had an impact on children's language development.