Sigara içen ve sigara içmeyen farklı periodontal hastalıklara sahip bireylerde tükürük Neuropilin-1 (NRP1), kotinin ve C-Reaktif Protein (CRP) seviyeleri ile periodontal klinik parametrelerin karşılaştırılması
Comparison of salivary Neuropilin-1 (NRP1), cotinine and C-Reactive Protein (CRP) levels with periodontal clinical parameters in smokers and non-smokers with different periodontal diseases
- Tez No: 939794
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nöropilin-1 (NRP), C-Reaktif Protein (CRP), Kotinin, Sigara, Tükürük, Gingivitis, Periodontitis, Neuropilin-1 (NRP1), C-Reactive Protein (CRP), Cotinine, Smoking, Saliva, Gingivitis, Periodontitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Giriş-Amaç: Bu klinik çalışmanın amacı periodontal olarak sağlıklı (S), gingivitisli (G), sigara içmeyen periodontitisli (P) ve sigara içen periodontitisli (PS) bireylerin tükürük Nöropilin-1 (NRP1), Kotinin ve C-Reaktif Protein (CRP) seviyelerinin tespiti, bu moleküllerin periodontal hastalığı periodontal sağlıktan ayırt etmedeki başarı oranlarının kıyaslanması, sigara içiminin periodontal hastalık üzerindeki etkisini ve bu iki parametrenin klinik parametrelerle olan ilişkilerinin incelenmesidir. Materyal-Metod: Sistemik sağlıklı, sigara içmeyen, periodontitisli (P grubu n=20), gingivitisli (G grubu, n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (S grubu, n=20), sigara içen periodontitisli (PS grubu n=20) olmak üzere toplam 80 bireyden tükürük örnekleri alındı. Çalışma grupları için tüm ağız klinik parametreler sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama indeksi (SKİ) ölçümleri yapıldı. Toplanan örneklerdeki NRP1, kotinin ve CRP seviyeleri enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA) ile belirlendi. Sonuçlar: Tükürük NRP1 seviyeleri arasında S grubu ile P grubu ve G grubunun her ikisi ile anlamlı fark bulunurken (p0,05). Tükürük kotinin konsantrasyonları açısından gruplar arasında bir anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmamızda NRP1'in periodontal hastalıkta koruyucu rol oynayabileceği, periodontal hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek hedef biyolojik belirteçlere aday olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: The aim of this clinical study was to determine salivary Neuropilin-1 (NRP1), Cotinine, and C-Reactive Protein (CRP) levels in periodontally healthy (S), gingivitis (G), non-smokers with periodontitis (P), and smokers with periodontitis (PS) individuals, to compare the success rates of these molecules in distinguishing periodontal disease from periodontal health, to investigate the effect of smoking on periodontal disease and the relationships of these two parameters with clinical parameters. Materials-methods: Saliva samples were collected from 80 individuals including systemically healthy, non-smokers, periodontitis (P group, n=20), gingivitis (G group, n=20), periodontally healthy (S group, n=20), smokers with periodontitis (PS group, n=20). Whole mouth clinical parameters probing pocket depth (SCD), clinical attachment level (CAL), plaque index (PI), gingival index (GI), and bleeding on probing index (BPI) were measured for the study groups. NRP1, cotinine and CRP levels in the collected samples were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: While there was a significant difference between the salivary NRP1 levels in the S group and both the P group and the G group (p0.05). There was no significant difference between the groups in terms of salivary cotinine concentrations (p>0.05). In our study, it is thought that NRP1 may play a protective role in periodontal disease and may be a candidate for target biological markers that can be used in the treatment of periodontal diseases.