Tip 2 diyabet hastalarında Omentin-1 ve aldosteron düzeylerinin ölçümü ve biyokimyasal parametrelerle ilişkisi
Measurement of Omentin-1 and aldosterone levels in type 2 diabetes patients and their relationship with biochemical parameters
- Tez No: 939797
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BÜLBÜL, DR. ÖĞR. ÜYESİ AMER HASAN ABDULLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Aldosteron, Hiperglisemi, Hiperlipidemi, Intelektin-1, Irak, Korelasyon, Tip 2 Diyabet (T2DM), Aldosterone, Correlation, Hyperglycemia, Hyperlidemia, Intelectin 1, Iraq, Tyep 2 Diabetes (T2DM)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Diabetes mellitusun (DM) küresel prevalansı hızla ve buna bağlı olarak yaşam tarzı değişikliklerine neden olmaktadır. Dünya çapında DM'li insan sayısı son otuz yılda iki kattan fazla arttı. Dünya çapında 285 milyon insanın DM'ye sahip olduğu tahmin ediliyordu ve bunların %90'ında tip 2 DM (T2DM) vardı. Küresel olarak DM'li insan sayısının 2030 yılına kadar 439 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir ve bu da 20-79 yaş arası dünyadaki toplam yetişkin nüfusun %7,7'sini temsil etmektedir. 2019 yılında dünyada en yüksek DM prevalansı %12,2 ile ilişkili morbidite ve mortalitesi ile birlikte Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde bulunmuştur. Irak'ta DM prevalansı %17.4 idi. DM hastaları genellikle hiperlipidemi, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilidir. Bu araştırmada, Irak'ta tip 2 diabetes mellitus (T2DM) tanısı alan bireylerde aldosteron ve intelektin-1 konsantrasyonları ile çeşitli sosyodemografik faktörler arasındaki olan korelasyonu incelendi. Bu araştırmada, Bakuba Eğitim Hastanesi'ne kabul edilen 80 T2DM hastasını ve 40 sağlıklı kontrolü kapsayan kesitsel bir tasarım kullanıldı. Hem hasta grubundaki hem de kontrolundaki denekler yaş ve cinsiyete göre uygun şekilde eşleştirildi. Tüm katılımcılardan toplanan örnekler üzerinde, glikoz, HbA1c, kolesterol, trigliserit, aldosteron ve intelektin-1 seviyelerini ölçen kapsamlı kan analizleri yapıldı. Verilerin istatistiksel analizi SPSS yazılımı (sürüm 29) kullanılarak gerçekleştirildi. Katılımdan önce, ilgili tüm bireylerden sözlü onay alındı, ve ilgili etik komiteden etik izin alındı. Çalışma bulgularına göre, (T2DM) hastalarının ortalama yaşı 48.25 ± 10.81 yıl, ortalama BMI değeri ise 27.24 ± 3.15 kg/m2 olarak hesaplanırken, kontrol grubunda bu değerler sırasıyla 44.27 ± 11.89 yıl ve 26.22 ± 3.90 kg/m2 olarak kaydedilmiştir. T2DM hastalarında rastgele kan şekeri (RBS) seviyesi 254.37 ± 109.15 mg/dL iken, kontrol grubunda 106.25 ± 16.45 mg/dL olup anlamlı bir artış tespit edilmiştir (P < 0.001). Benzer şekilde, T2DM hastalarının ortalama HbA1c değeri 10.33 ± 2.526 mg/dl olarak belirlenirken, kontrol grubunda bu değer 4.44 ± 1.328 mg/dL olup anlamlı bir yükseklik gözlenmiştir (P < 0.001). Kolesterol düzeyleri de T2DM hastalarında 211.95 ± 76.48 mg/dL iken, kontrol grubunda 151.1 ± 36.74 mg/dL olarak bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı olmuştur (P < 0.001). Öte yandan, trigliserit seviyeleri açısından T2DM hastaları (107.9 ± 43.71 mg/dL) ve kontrol grubu (101.85 ± 24.19 mg/dL) arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (P = 0.330). Sonuçlar ayrıca T2DM hastalarında intelectin-1'in ortalama ±SD'sinin 6.941 ng/ml ± 26.545 olduğunu ve bu durumun kontroller 8.9661 ± 3.48 ng/ml'den anlamlı derecede yüksek olduğunu buldu (P = < 0.001).aldosteron hormonun seviyesi ise 176.03 ± 86.094 pg/ml ile kontrol grubundaki 59.67 ± 8.65 pg/ml'den ise yüksektir (P = 0.001). HbA1c Benzer şekilde, hasta grubunun HbA1C ortalama ±SD değeri 10.33 ±2.526 mg/dl iken, kontrol grubunun ortalaması 4.4385 ±1.328 mg/dl idi. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (P=0. < 0.001). yaş (r = 0.23, P = 0.037), RBS (r = 0.291, P = 0.009) ve aldosteron (r = 0.288, P = 0.010) ile pozitif korelasyon gösterildi. Bu sonuçlara göre, aldosteron ve intelectin-1'in T2DM'de yükselmesi ve immünolojik belirteçlerin tanıda yardımcı olabilemesine anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The global prevalence of diabetes mellitus (DM) is rapidly , associated lifestyle changes. The number of people with DM worldwide has more than doubled over the past three decades. It was estimated that 285 million people worldwide had DM, 90% of whom had type 2 DM (T2DM). The number of people globally with DM is projected to rise to 439 million by 2030, which represents 7.7% of the total adult population of the world aged 20–79 years. In 2019, the highest prevalence of DM in the world at 12.2%, with its associated morbidity and mortality, was found in the Middle East and North Africa region. The prevalence of DM in Iraq was 17.4%. DM patients usually associated with hyperlipidemia, hypertension and cardiovascular diseases. This study was conducted to explore the association of T2DM among Iraqi's with aldosterone and Intelectin -1 and to figure out their association with certain sociodemographic factors. This is a cross-sectional case control study. It includes two study groups: 80 patients with T2DM with an age range of 25-70 Years, 33 were male and 47 were females. The patients were allocated from those attending the Baquba Teaching Hospital. Patients were already diagnosed as having T2DM for different intervals. Furthermore, 40 apparently healthy individuals free from T2DM were included as control group. the age range was 25-70 years, 18 were males and 22 were females. They were allocated from those attending for blood donation. All study groups were submitted for determination of RBS, HbA1c, serum cholesterol and triglyceride using colorimetric methods Aldosterone and intelectin-1 determination was done using ELISA technique (Abbexa,UK). Human privacy was respected by taking verbal consent from each participant. Statistical analysis was done using the SPSS (version 29). The results found that the mean age ±SD of patients was 48.25± 10.81 years and the mean ± SD of BMI was 27.24±3.15 kg/m2.while, the mean age ±SD of control was 44.27 ± 11.89 years, and the mean ± SD of BMI was 26.22±3.90 kg/m2. the mean ±SD of RBS in T2DM Patients was 254.37 ± 109.15 mg/dL which was significantly higher compared to that of controls 106.25 ±16.45 mg/dL (P= < 0.001). Similarly, the mean ±SD of HbA1c of patients was 10.33 ±2.526 mg/dl which was significantly higher than that of controls 4.4385 ±1.328 mg/dL, (P=0. < 0.001). Furthermore, the mean ±SD of cholesterol in T2DM patients was significantly higher compared to controls (211.95 ± 76.48 mg/dL Vs 151.1±36.74 mg/dL, P=0. < 0.001). while that of triglyceride was insignificant (101.85 ± 24.19 mg/dL Vs 107.9 ± 43.713 mg/dL, P=0.330). The results also found that the mean ±SD of intelectin-1 in T2DM patients was 26.545 ± 6.941 ng/ml which was significantly higher than controls 8.9661 ± 3.48 ng/ml, (P=< 0.001). Likewise, the mean ± SD of aldosterone in T2DM patients was significantly higher compared to controls (176.03 ± 86.094 pg/ml Vs 59.67 ± 8.65, P=0.001). The age was positively correlated with HbA1c (r= 0.234, P=0.037), but it was negatively correlated with RBS (r= 0.163, P=0.148). The aldosterone was positively correlated with HbA1c (r= 0.288, P=0.010). The HbA1c was positively correlated with age (r=0.23, P=0.037), with RBS (r=0.291, P=0.009) and with aldosterone (r= 0.288, P= 0.010). while the RBS was positively correlated with HbA1c (r=0.291, P= 0.010). It can be concluded that Iraqi patients with type 2 Diabetes mellitus had higher rate of Aldosterone and Intelectin-1, and that the Aldosterone was correlated with HbA1c, suggesting that these immunological markers can be used as an adjunct marker for the diagnosis of Diabetes Mellitus.