Türkiye'de faaliyet gösteren işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerindeki odyolojik uygulamaların değerlendirilmesi
Evaluation of audiological applications in hearing aid sales and application centers operating in Turkey
- Tez No: 939798
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme, işitme kaybı, işitme cihazı, işitme cihaz satış ve uygulama merkezi, Hearing, hearing loss, hearing aids, hearing aid sales and fitting center
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
İşitsel süreç, sesin kulaklar aracılığıyla algılanmasıyla başlar ve beynin temporal korteks kısmında sona erer. Sesin algılanmasından beyine ulaşıncaya kadar herhangi bir bölgede sorun meydana gelmesi, işitme kaybına yol açmaktadır. İşitme kaybı, çevredeki sesleri eksik ya da hiç duymama durumudur. İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. İşitme kaybının duyusal bir yapıda (iç kulak) veya sinirde (işitsel sinir) meydana gelmesi durumunda, tıbbi veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi pek mümkün değildir. Tedavi imkânının bulunmadığı durumlarda işitme cihazı kullanımı gerekmektedir. İşitme cihazları, ortamdaki sesleri toplayıp güçlendirir ve bir tüp ile kulak kalıbı aracılığıyla kulak kanalına ileterek işitmeyi destekler. Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, Türkiye'deki işitme cihazı merkezlerinde çalışan odyolog ve odyometristlerin, hastaya cihazlandırma sürecinde yaptıkları odyolojik tetkiklerin ve kullandıkları odyolojik ekipmanların incelenmesidir. Çalışmaya, Türkiye'de bulunan işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde çalışan 277'si kadın 92'si erkek olmak üzere toplam 369 kişi katılmıştır. Veriler, katılımcılardan Google Forms üzerinden toplanmıştır. Anket 20 adet sorudan oluşmaktadır. Ankete katılan bireylerin yaşı, yaşadığı şehir, çalıştığı kurum ve kurumda kaç yıldır çalıştığı gibi bilgiler istenmiştir. Ayrıca çalıştığı merkezdeki odyolojik ekipmanlar ve cihazlandırma sürecinde yaptığı odyolojik değerlendirmeler hakkında sorular sorulmuştur. Sonuç olarak elde ettiğimiz verilere göre, odyometre cihazı daha çok merkezde bulunmaktadır. Ardından sırasıyla sessiz kabin, timpanometre ve serbest alan sistemi gelmektedir. Merkezlerin ekipman açısından daha donanımlı hale gelmesi, hastanelerdeki ilgili birimlerin yoğunluğunun azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir. Bu çalışma, farklı bölgelerde bulunan işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerindeki odyolojik ekipmanlar ve yapılan odyolojik uygulamalar hakkında literatüre bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The auditory process starts with the perception of sound through the ears and ends in the temporal lobe of the brain. The occurrence of a problem in any region from the perception of sound until it reaches the brain can lead to hearing loss. Hearing loss is the condition of not hearing the sounds in the environment completely or not at all. Hearing loss may be congenital or may occur later in life. If hearing loss occurs in a sensory structure (inner ear) or nerve (auditory nerve), it is not possible to treat it with medical or surgical methods. In cases where treatment is not possible, hearing aids are required. Hearing aids collect and amplify ambient sounds and transmit them to the ear canal via a tube and ear mold to support hearing. The aim of this study is to examine the audiological examinations and audiological equipment used by audiologists and audiometrists working in hearing aid centers in Turkey during the process of patient fitting. In the study, 369 people, including 277 women and 92 men, working in hearing aid sales and fitting centres in Turkey participated. The data were collected from the employees via Google Forms; the questionnaire consists of 20 questions. Information such as the age of the individual participating in the survey, the city where he/she lives, the institution he/she works in, and how many years he/she has been working in the institution was requested. In addition, questions were asked about the audiological equipment in the centre where he/she worked and the audiological evaluations he/she made during the equipment process. Furthermore, the variety of audiological equipment was examined. This study will contribute to the literature on audiological equipment and audiological practices in hearing aid sales and fitting centres located in different cities and in individual and corporate companies.