Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olan hastalarda presbiakuzi araştırılması
A study on presbycusis in patients with age-related macular degeneration
  1. Tez No: 939825
  2. Yazar: ULUÇ SALİHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KÜLAHLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, presbiakuzi, işitme kaybı, odyometri, duyu kaybı, Age-related macular degeneration, presbycusis, hearing loss, audiometry, sensory impairment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) olan bireylerde presbiakuzi prevalansını ve şiddetini incelemektir. YBMD ile presbiakuzi arasındaki eş zamanlı görülme sıklığını belirleyerek, bu hasta grubunun işitme kaybı açısından düzenli olarak değerlendirilmesi gerekliliğine dair farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. İşitme ve görme gibi iki temel duyunun kaybı, bireylerin fiziksel, psikososyal ve fonksiyonel durumlarını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesinde anlamlı bir azalmaya neden olabilir. Çalışmanın sonuçları, klinik uygulamalarda multidisipliner yaklaşımların önemini vurgulamak için yol gösterici olacaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel nitelikteki bu çalışmada, YBMD tanısı OCT ve FFA ile doğrulanan ve başka kulak patolojisi olmayan 102 hasta (52 erkek, 50 kadın) ile, yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 102 sağlıklı kontrol bireyinden oluşan iki grup karşılaştırılmıştır. Tüm katılımcılara saf ses odyometrisi, akustik empedans, SD ve SRT testleri uygulanmıştır. Bulgular: YBMD grubunda presbiakuzi prevalansı %73,5 olup, kontrol grubunda bu oran %52,9'dur. YBMD ile presbiakuzi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (OR=2,47; %95 GA: 1,37–4,44). Özellikle erkek bireylerde presbiakuzi prevalansında belirgin artış izlenmiş (OR=5,81; %95 GA: 2,25–14,96), kadınlarda ise anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca, YBMD'nin ileri evrelerine ilerledikçe presbiakuzi şiddetinde artış gözlenmiş, ileri evrelerde orta ve şiddetli işitme kaybı oranları anlamlı düzeyde artmıştır. Sonuç: YBMD'li bireylerde presbiakuzi görülme sıklığı artmıştır. Bu bulgu, yaşlı bireylerde işitme ve görme gibi temel duyuların birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Çalışma, multidisipliner yaklaşım ve erken müdahale stratejilerinin geliştirilmesine katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the prevalence and severity of presbycusis in individuals with age-related macular degeneration (AMD). By identifying the co-occurrence frequency of AMD and presbycusis, it seeks to raise awareness about the necessity of regular hearing assessments in this patient group. The loss of two essential senses—hearing and vision—can negatively affect individuals' physical, psychosocial, and functional well-being, leading to a significant decline in quality of life. The findings of this study are intended to highlight the importance of multidisciplinary approaches in clinical practice. Materials and Methods: In this retrospective cross-sectional study, two groups were compared: 102 AMD patients (52 males, 50 females), diagnosed with OCT and FFA and without any other ear pathology, and a control group of 102 age- and gender-matched individuals without any organic ear pathology causing hearing loss. All participants underwent pure tone audiometry, acoustic immittance testing, speech discrimination (SD), and speech reception threshold (SRT) assessments. Results: The prevalence of presbycusis in the AMD group was 73.5%, compared to 52.9% in the control group. A significant association was found between AMD and presbycusis (OR=2.47; 95% CI: 1.37–4.44). This association was particularly pronounced among male participants (OR=5.81; 95% CI: 2.25–14.96), whereas no significant difference was observed in females. Additionally, presbycusis severity was found to increase with advancing stages of AMD, with a significant rise in moderate to severe hearing loss in later stages. Conclusion: The prevalence of presbycusis is increased in individuals with age-related macular degeneration (AMD). This finding highlights the importance of evaluating fundamental sensory functions, such as hearing and vision, in an integrated manner in the elderly population. The study may contribute to the development of multidisciplinary approaches and early intervention strategies.