Kliniğimizde akut gastroenterit tanısı ile izlenen hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients hospitalized with the diagnosis of acute gastroenteritis in our clinic
  1. Tez No: 939826
  2. Yazar: DİLARA AĞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: AGE, Bakteriyel, İshal, Kusma, Viral
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç Bu çalışma akut gastroenterit tanısıyla hastaneye yatırılan çocuk hastalardaki, ishal etkenlerinin belirlenmesi, klinik bulguları, sosyo-demografik verileri, laboratuvar bulguları, aldıkları tedavilerin değerlendirilmesi ve ülkemizdeki epidemiyolojik bilgi birikimine katkıda bulunulması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem Bu çalışmada, 2020-2023 yılları arasında akut gastroenterit ön tanısıyla kliniğimize yatırılan pediatrik hastaların verileri retrospektif olarak taranıp elde edildi. Hastaların şikayet, anamnez, fizik muayene ve demografik verileri hasta dosyaları ve hastane kayıt sistemi incelenerek kayıt edildi. Ayrıca hastaların başvurduğu ay ve mevsim, günlük ishal-kusma sayısı, ateş varlığı, verilen tedavi ve hastane yatış süreleri de analizlere dahil edildi. Veriler IBM SPSS 25.0 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Kolmogrov-Smirov testi ile incelendi. Elde edilen veri seti içerisinde yer alan sayısal değişkenlerden normal dağılım gösterenlerde ortalama ve standart sapma kullanıldı. İki kategorik değişken arasındaki ilişkinin test edilmesinde ise Ki Kare Bağımsızlık (Chi Quare) Testi kullanıldı. Üç ve üzeri kategoriye sahip değişkenlerle ölçüm tetkik vs sonuçların değerlendirmesinde tek yönlü varyans analizi (One Way ANOVA) yapıldı. Çalışma %5 hata payı, %95 güven aralığında tamamlandı. Bulgular ve Sonuç Çalışmamızda cinsiyete göre dağılımında toplamda kız/erkek oranı 113 (%37,5)/188 (%62,5) olarak tespit edildi. Hastaların 247'si (%82,1) 24 aydan küçükken, 38'i (%12,6) 24- 71 ay arasındaydı, 16'sı (%5,3) 72 ay ve daha büyük yaştaydı. Erkek hastaların 158'i (%84,0) 24 aydan küçükken, kız hastaların 89'u (%78,8) 24 aydan küçüktü. Çalışmamızda, 59 (%19,6) hastada etken saptanamazken, hastaların 242 (%80,4)'sinde ishal etiyolojisi tespit edildi. Kızların %78,8'inde etken saptanırken, erkeklerin %81,4'ünde etken saptanmıştı ve aradaki fark birbirine yakın ve anlamsız idi. Çalışmada < 24 ay yaş grubunda viral enfeksiyonlar (86,5%), 24-71 ay yaş grubunda paraziter (20,0%) ve çoklu etken enfeksiyonlar (20,0%) ve ≥ 72 ay yaş grubunda da bakteriyel enfeksiyonlar daha yoğunlukta idi. Akut gastroenterit nedeniyle en sık başvuru ilkbahar mevsiminde (n=94, %31,2) ve en az başvuru ise sonbahar mevsiminde (n=64, %21,3) olmuştu. En sık başvuru Mayıs ayında ve en az başvurunun Eylül ayında olduğu görüldü. İlkbahar mevsiminde bakteriyel (52,4%), kış mevsiminde viral (30,4%) enfeksiyonlar daha yüksek oranda idi. Bakteriyel etkenler kaynaklı başvuruların Şubat ayında (15,8%), viral etkenler kaynaklı başvuruların (83,3%) Aralık ayında daha yoğun olduğu görüldü. Bakteriyel grupta yer alan hastaların, CRP (6,67±13,84, 0-54), Glukoz (100,10±40,55, 34-228) ve bikarbonat değerleri (20,06±4,12, 8,90-25,10) diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha yüksekti. Hastaların etken gruplara göre laktat yüksekliği durumları arasında gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Viral etkenlerin bulunduğu grupta yer alan hastalarda (%70,8%) diğer gruplara göre daha fazla metabolik asidoz var idi. Hastaların sodyum değerlerine göre dağılımında sodyum değeri hastaların 43'ünde (%14,2) 135'ten küçüktü (Hiponatremik dehidratasyon), 231'inde (%77,2) 135-145 arasındaydı (İzonatremik dehidratasyon) ve 27'sinde (%8,6) 145'ten büyüktü (Hipernatremik dehidratasyon). Ancak etken grupları arasında sodyum değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. Başvuran hastaların gaita mikroskobilerinin %3,3'ünde lökosit varlığı, %0,3'ünde eritrosit varlığı ve %5'inde lökosit ve eritrosit beraber varlığı tespit edildi. Bakteriyel etkenlerin bulunduğu grupta yer alan hastalarda (%90,5) diğer gruplarda yer alan hastalara göre daha fazla antibiyotik tedavisi uygulanmıştı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the causes of diarrhea in pediatric patients hospitalized with the diagnosis of acute gastroenteritis, to evaluate clinical findings, sociodemographic data, laboratory findings, treatments they received, and to contribute to the epidemiological knowledge in our country. Materials and Methods: In this study, the data of pediatric patients hospitalized in our clinic with a preliminary diagnosis of acute gastroenteritis between 2020-2023 were retrospectively scanned and obtained. The complaints, anamnesis, physical examination, and demographic data of the patients were recorded by examining the patient files and hospital registration system. In addition, the month and season in which the patients applied, the number of daily diarrheavomiting episodes, the presence of fever, the treatment given and the duration of hospitalization were also included in the analyses. The data were analyzed with IBM SPSS 25.0. Compliance with normal distribution was examined with the Kolmogrov-Smirov test. Mean and standard deviation were used in the numerical variables in the obtained data set that showed normal distribution. The Chi Square Independence (Chi Quare) Test was used to test the relationship between two categorical variables. One-way analysis of variance (One Way ANOVA) was performed to evaluate the results of measurements, tests, etc. with variables having three or more categories. The study was completed with a 5% margin of error and a 95% confidence interval.