Elbistan'dan elde edilen arkeolojik veriler ışığında Anadolu 'da Dulkadirli Beyliği
Dulkadirli Principality in Anatolia in the light of archaeological data obtained from Elbistan
- Tez No: 939838
- Danışmanlar: PROF. DR. BORA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Elbistan, Dulkadirli Beyliği, Mimari, Ceyhan Höyük, Kahramanmaraş, Elbistan, Dulkadirli Beyliği, Architecture, Ceyhan Höyük
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Geçmiş dönemlerden günümüze kadar geçen zaman içinde birçok devletin hüküm sürdürdüğü Kahramanmaraş ve bu ilin en önemli ilçesi olan Elbistan, Dulkadirli beylerinin de yönetim merkezi olarak benimsedikleri yerleşmelerdir. Dulkadirli Beyliği'nin toprakları; doğuda Harput'tan (Elazığ) batıda Kırşehir'e, kuzeyde Bozok (Yozgat) ile Gemerek ve Gürün'den (Sivas) güneyde Hassa'ya (Hatay) kadar uzanmaktadır. Zeynettin Karaca Bey tarafından 1337 yılında kurulmuş olan Dulkadirli Beyliği, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından 1522 yılında ortadan kaldırılmıştır. Elbistan'da bulunan Dulkadirli Beyliği dönemine ait yapılardan günümüze kadar ulaşabilenler; Cami-i Atik (Alaüddevle Bey Camii - Çarşı Camii), Elbistan Ulu Camii, Kızılcaoba Eski Camii, Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Mescidi ve Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Türbesi'dir. Yıkılmış olan Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Zaviyesi'ne ait duvar kalıntıları da halen görülebilmektedir. Bir başka yapı olan Selçuk (Saray) Hamamı'nın aslında Dulkadirli Beyliği döneminden önce yapıldığı düşünülmektedir. Bunların dışında, Dulkadirli Beyliği döneminde yapıldıkları bilinen; Ali Bey Camii, Şeyh (Abdurrahman-ı Erzincan'ı) Camii, Hacı İbrahim Mescidi, Tabakhane Mescidi, Ergeni Köyü Mescidi, Hatuniye (Cenderiye - Alaüddevle Bey) Medresesi, Sadiye Medresesi, Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Medresesi, Cenderiye Buk'ası, Ali Bey Buk'ası, Cenderiye Zaviyesi, Ebecik (Ahmet Bey) Zaviyesi, Elbistan (Alaüddevle Bey) Bedesteni ve Bey Sarayı günümüze kadar ulaşamamıştır. Bu çalışmanın hazırlanmasına vesile olan Bey Sarayı, eski belgelerden öğrenildiğine göre Elbistan Ulu Camii ve Selçuk (Saray) Hamamı'nın güneydoğusundaki alçak bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Elbistan'ın Ceyhan Mahallesi'nde bulunan bu bölge yapılan çalışmalardan sonra“Ceyhan Höyük”adıyla tescil edilmiştir. Söz konusu bölgede 2014 yılında yapılan bir sondaj kazısında 1.5 m kalınlığa sahip taş temel kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sırasında ele geçen seramik, sırlı seramik ve cam parçalarının Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu dönemlerine ait olduğu söylenmektedir. Taş temelin bulunmak istenen saray yapısına ait olduğu düşünülmekle birlikte, bu görüşün doğruluğu kanıtlayacak nitelikte bir buluntu ele geçmemiştir.
Özet (Çeviri)
Kahramanmaraş and Elbistan, the most important district of this province, where many states have ruled from past periods to the present day, are settlements that Dulkadirli beys adopted as administrative centers. The territory of the Dulkadirli Beyliği extends from Harput (Elazığ) in the east to Kırşehir in the west, from Bozok (Yozgat) and Gemerek and Gürün (Sivas) in the north to Hassa (Hatay) in the south. The Dulkadirli Beyliği, founded by Zeynettin Karaca Bey in 1337, was abolished by the Ottoman Sultan Yavuz Sultan Selim in 1522. Among the buildings belonging to the Dulkadirli Beyliği period in Elbistan, those that have survived to the present day are; Cami-i Atik (Alaüddevle Bey Mosque - Bazaar Mosque), Elbistan Great Mosque, Kızılcaoba Old Mosque, Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Masjid and Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Tomb. The remains of the walls of the Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Zaviyesi, which was destroyed, can still be seen. Another building, the Selçuk (Saray) Bath, is thought to have been built before the Dulkadirli Beyliği period. Apart from these, known to have been built during the Dulkadirli Beyliği period; Ali Bey Mosque, Sheikh (Abdurrahman-i Erzincan) Mosque, Hacı İbrahim Masjid, Tabakhane Masjid, Ergeni Village Masjid, Hatuniye (Cenderiye - Alaüddevle Bey) Madrasah, Sadiye Madrasah, Ümmet Baba (Himmet Baba - Babaiyye) Madrasah, Cenderiye Buk'ası, Ali Bey Buk'ası, Cenderiye Zaviyesi, Ebecik (Ahmet Bey) Zaviyesi Elbistan (Alaüddevle Bey) Bedesten and Bey Palace have not survived until today. The Bey Palace, which was the occasion for the preparation of this study, was built on a low hill southeast of the Elbistan Great Mosque and Selçuk (Saray) Bath according to old documents. This region, located in the Ceyhan Neighborhood of Elbistan, was registered as“Ceyhan Höyük”after the studies. A sounding excavation in 2014 revealed the remains of a 1.5 m thick stone foundation. The ceramics, glazed ceramics and glass fragments recovered during the excavations are said to belong to the Roman, Byzantine and Anatolian Seljuk periods. Although it is thought that the stone foundation belongs to the palace structure, no finds have been recovered to prove the accuracy of this view.