Tefsir ve yapay zekâ (Tartışmalı konular ile Microsoft Copilot, Google Gemini Advanced 1.5 pro ve Chatgpt-4o örneği)
Tafsir and artificial intelligence (Controversial issues and the case of Microsoft Copilot, Google Gemini Advanced 1.5 Pro and Chatgpt-4o)
  1. Tez No: 939899
  2. Yazar: ABDULLATİF DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Din, Science and Technology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İlahiyat, Tefsir, Kur'an, Yapay Zekâ, Anket, Theology, Tafsir, Qur'an, Artificial Intelligence, Survey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yapay zekâ kavramı günümüzde pek çok alanda kendini hissettirmektedir. Bu alanların en önemlilerinden biri de ilahiyattır. Gelişen ve dönüşen dünyada genel olarak bilginin güvenilirliği, özel olarak da dini bilginin güvenilirliği meselesi önemli bir hâl almıştır. Nitekim artık bilgiye erişim kadar erişilen bilginin bilgi olma vasfını taşıması önemlidir. Kolayca ve yığın olarak elde edilen verilerin bilgi olup olmadığı tartışmalıdır. İşte tam da bu açıdan yapay zekâ uygulamaları tarafından üretilen çıktıların bilgi olup olmadığının tespiti önem arz etmektedir. Bu araştırmanın bu tespit ameliyesine katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışma; Giriş, Birinci Bölüm, İkinci Bölüm ve Sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde konunun önemi, kapsamı, özgün değeri ve araştırmanın soruları, hedefleri, yöntemi ele alınmış olup araştırma sonucunda elde edilmesi öngörülen etkiler listelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde yapay zekâ kavramı, ilahiyat alanındaki yapay zekâ uygulamaları ve diğer bazı uygulamalar incelenmiş ve bunlar görsellerle desteklenerek tanıtılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise“Kur'an Tefsiri Çalışmalarında Yapay Zekâ Uygulamaları: İnceleme ve Değerlendirme”adlı anket çalışması sonuçları ve ayrıntılı analizleri incelenmiştir. Diğer taraftan yapay zekâ uygulamalarına sorular sorulmuş ve cevaplar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of artificial intelligence is making its presence felt in many fields today. One of the most significant of these areas is theology. In our evolving and transforming world, the issue of the reliability of knowledge in general, and specifically the reliability of religious knowledge, has become highly important. Indeed, it is no longer just about accessing knowledge, but also about ensuring that the accessed information qualifies as actual knowledge. It is debatable whether the data obtained easily and in large quantities constitutes knowledge. From this perspective, determining whether the outputs produced by artificial intelligence applications can be considered knowledge is of great significance. This research aims to contribute to this determination process. Our study consists of an Introduction, First Chapter, Second Chapter, and Conclusion. In the introduction, the importance, scope, and originality of the topic, as well as the research questions, objectives, and methodology, are addressed. The anticipated outcomes of the research are also listed. The first chapter of the study explores the concept of artificial intelligence, its applications in the field of theology, and other relevant applications, supported by visual aids to enhance understanding. In the second chapter, the results and detailed evaluations of a survey titled“Artificial Intelligence Applications in Qur'an Exegesis Studies: Analysis and Evaluation”are examined. Additionally, questions were posed to artificial intelligence applications, and their responses were evaluated.