Predictors of adolescent sexual attitudes and behavior: The role of parents and best friends
Ergenin cinsel tutum ve davranışlarını belirleyen faktörler: Aile ve yakın arkadaşların rolü
  1. Tez No: 93990
  2. Yazar: EBRU AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, cinsel tutum ve davranışlar, evlilik öncesi cinsel izin vericilik. VI, Adolescence, sexual attitudes and behaviors, premarital sexual permissiveness. w
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz ERGENİN CİNSEL TUTUM VE DAVRANIŞLARINI BELİRLEYEN FAKTÖRLER: AİLE VE YAKIN ARKADAŞLARIN ROLÜ Akgün, Ebru Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Belgin Ayvası k Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç Dr. Sibel Kazak Berument Aralık 2000, 124 sayfa Bu çalışmada ebeveynin ve yakın arkadaşın, ergenin cinsellikle ilgili tutum ve davranışlarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Üniversitelerin hazırlık okullarından 482 katılımcı bu çalışmada yer almıştır. Katılımcılardan cinsel tutum, cinsel davranış, ergen-ebeveyn genel iletişimi, ergen-ebeveyn, ergen- yakın arkadaş cinsel iletişimi, ergenin (algıladığı) ebeveynlerinin ve yakın arkadaşının evlilik öncesi cinselliğe izin vericiliği ile ergenin üniversite öncesinde ve üniversite süresince cinsel davranışını ölçen yedi altölçekten oluşan bir anketi doldurmaları istenmiştir. Ayrıca, ergenin evlilik öncesi cinsel izin vericiliğe karşı olan tutumları üç ayrı duygusal yakınlık derecesine (nişanlılık, aşk, duygulanmışız) ve cinseyete göre incelenmiştir. Bulgular, ebeveynlerle genel olumlu iletişimin, ergenin (algıladığı) ebeveynlerinin ve yakın arkadaşının evlilik öncesi cinselliğe izin vericiliğinin, ergenin cinsel davranış ve tutumlarını yordadığını göstermiştir. Cinsel iletişim, ergenincinsellikle ilgili tutum ve davranışlarıyla olumlu ilişkiye girmemiştir. Ek olarak, yakın arkadaşın cinsel olarak deneyimli olması ergenin cinsel davranışlarıyla ilişkili bulunmuştur. Erkeklerin kadınlara göre evlilik öncesi cinsellik konusunda daha izin verici olduğu gözlenmiştir. Duygusal yakınlık derecesine göre, katılımcıların kadınlara, erkeklere oranla, daha az izin verici olduğu bulunmuştur. Bulgular, araştırmanın sınırlamaları ve geleceğe yönelik önerilerle birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTORS OF ADOLESCENT SEXUAL ATTITUDES AND BEHAVIOR: THE ROLE OF PARENTS AND BEST FRIENDS Akgün, Ebru M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Belgin Ayvaşık Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sibel Kazak Berument December 2000, 124 pages In this study, how perceived attitudes of parents' and best friends' have affected adolescents' sexual attitudes and behavior were investigated. The participants of the present study were 482 prep-school university students. Participants were expected to answer a scale consisting of seven subscales measuring sexual attitudes, sexual behavior, parent-adolescent general communication, sexual communication with parents and best friends, perceived premarital sexual permissiveness from parents and best friends, best friends' and participants' sexual behavior before and at the university. Additionally, adolescents' attitudes toward premarital sexual permissiveness were investigated in respect of the three different intimacy levels (engagement, in love, no affection) and gender. Results indicated that positive communication with parents, perceived approval of premarital sexual iiipermissiveness from parents and best friends were found to predict adolescents' sexual attitudes and behavior. Sexual communication was not found to be positively correlated with the sexual attitudes of the adolescent. In addition, best friends' sexual experience was found to be correlated with the adolescents' sexual behavior. Male adolescents were found to have more sexually permissive attitudes toward premarital sexuality than female adolescents were. In terms of the intimacy levels, participants were less permissive toward women as compared to men for all intimacy levels. The results of the present study discussed in the light of the literature, and limitations and future suggestions were presented.