The effects of working on adolescent development among high-school students and working adolescent
Çalışan ve öğrenci ergenlerde çalışmanın ergen gelişimi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 93989
  2. Yazar: EYÜP ÖZKAMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Ergenler, Benlik İmgesi, Kimlik Statüleri, Çocuk Yetiştirme Tutumları, Ruh Sağlığı, Working Adolescents, Self-image, Ego Identity Statuses, Parenting Styles, Psychological Well Being
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aile yapısı, okul çevresi ve akran grupları gibi birçok psikolojik ve sosyal faktörün ergenlerin kimlik ve benlik gelişimi üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmesine karşın, ergenlik döneminde bir işte tam zamanlı olarak çalışmanın anılan değişkenler üzerindeki etkisi yeterince irdelenmemiştir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı çalışan ergenlerle çalışmayan öğrenci ergenleri, kimlik statüleri, benlik imgesi, ruh sağlığı ve çocuk yetiştirme tutumları bağlanımda karşılaştırmaktır. Öğrencilerle karşılaştırıldığında, çalışan ergenlerin ipotekli (bastırılmış) kimlik statüsü, ebeveyn kontrolü ve ruh sağlığı değişkenlerinden daha yüksek puanlar alması beklenmiştir. Araştırmaya dört farklı okuldan toplam 182 çalışan ergen ve 280 çalışmayan öğrenci ergen katılmıştır. Katılımcılara beş farklı ölçek uygulanmıştır; Genişletilmiş Nesnel Kimliği Statüleri Ölçeği, Benlik İmgesi Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği ve, araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu. Çalışan ergenleri ve çalışmayan öğrencileri adı geçen değişkenlerVI temelinde karşılaştırmak amacıyla bir dizi, iki yönlü kovaryans analizi yapılmıştır. Sonuçlar bu çalışmanın hipotezlerini kısmen desteklemiştir. Yaş ve aile gelirleri sabit tutulduğunda, çalışan ergenlerin, hem ideolojik hemde kişilerarası alanlarda daha yüksek düzeylerde kimlik statüleri rapor etmişlerdir. Farklılıkların özellikle ipotekli kimlik statüsü değişkeninde belirgin olduğu gözlenmiştir. Diğer yedi kimlik statüsü alt boyutlarında da çalışan ergenler, çalışmayan öğrenci ergenlere oranla daha yüksek puanlar rapor etmişlerdir. Çalışan ergenler, öğrenci ergenlere oranla Benlik İmgesi Ölçeğinin bazı alt boyutlarında daha düşük puanlar almışlardır. Özellikle, aile ilişkileri, dürtü kontrolü ve cinsel tutumlar da belirgin farklılıklar gözlenmiştir. Çalışan ergenlerin öğrencilere oranla yüksek düzeyde somatizasyon, depresyon ve kaygı rapor ettikleri de bulunmuştur. Ayrıca çalışan ergenlerin, öğrencilere oranla daha fazla ebeveyn denetimi algıladıkları saptanmıştır. Sonuçlar ilgili literatür içinde tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the impact of a number of social and psychological factors, such as family, school environment, and peers on adolescents' self and identity development has been extensively investigated, the role of full-time working on these factors has remained largely unexamined. Therefore, the purpose of the present study was to compare working adolescents and nonworking-students on ego identity-status, self-image, psychological well being and parenting styles. It was expected that, as compared to students, working adolescents would have higher scores on identity foreclosure, parental control, and psychopathological variables. The participants of the study were 182 working adolescents and 280 students from four different high schools and occupational courses run by state institutions for adolescents. The data were gathered by administering fiveIV instruments; the Extended Objective Measure of Ego Identity Status, the Offer Self Image Questionnaire, the Brief Symptom Inventory, the Parenting Styles Questionnaire, and a demographic information form. A series of two-way analysis of co-variance was conducted to assess the differences between working and student adolescents. The findings of this study partially supported the hypothesis. Results indicated that working adolescents reported higher levels of interpersonal and ideological ego identity status, especially foreclosure, than students holding the age and family income of the participants constant. In seven subscales of Ego Identity Status, the working adolescent obtained significantly higher scores than students. Working adolescents, compare to the students, were found to have lower scores on various domains of self-image such as, family relationship, impulse control and sexual attitude. Finally, working adolescents reported higher levels of somatization, depression, and anxiety and perceived more parental control than students. The results were discussed within the context of the relevant literature and suggestions were made for further studies.