The effects of working on adolescent development among high-school students and working adolescent
Çalışan ve öğrenci ergenlerde çalışmanın ergen gelişimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 93989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Ergenler, Benlik İmgesi, Kimlik Statüleri, Çocuk Yetiştirme Tutumları, Ruh Sağlığı, Working Adolescents, Self-image, Ego Identity Statuses, Parenting Styles, Psychological Well Being
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aile yapısı, okul çevresi ve akran grupları gibi birçok psikolojik ve sosyal faktörün ergenlerin kimlik ve benlik gelişimi üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmesine karşın, ergenlik döneminde bir işte tam zamanlı olarak çalışmanın anılan değişkenler üzerindeki etkisi yeterince irdelenmemiştir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı çalışan ergenlerle çalışmayan öğrenci ergenleri, kimlik statüleri, benlik imgesi, ruh sağlığı ve çocuk yetiştirme tutumları bağlanımda karşılaştırmaktır. Öğrencilerle karşılaştırıldığında, çalışan ergenlerin ipotekli (bastırılmış) kimlik statüsü, ebeveyn kontrolü ve ruh sağlığı değişkenlerinden daha yüksek puanlar alması beklenmiştir. Araştırmaya dört farklı okuldan toplam 182 çalışan ergen ve 280 çalışmayan öğrenci ergen katılmıştır. Katılımcılara beş farklı ölçek uygulanmıştır; Genişletilmiş Nesnel Kimliği Statüleri Ölçeği, Benlik İmgesi Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği ve, araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu. Çalışan ergenleri ve çalışmayan öğrencileri adı geçen değişkenlerVI temelinde karşılaştırmak amacıyla bir dizi, iki yönlü kovaryans analizi yapılmıştır. Sonuçlar bu çalışmanın hipotezlerini kısmen desteklemiştir. Yaş ve aile gelirleri sabit tutulduğunda, çalışan ergenlerin, hem ideolojik hemde kişilerarası alanlarda daha yüksek düzeylerde kimlik statüleri rapor etmişlerdir. Farklılıkların özellikle ipotekli kimlik statüsü değişkeninde belirgin olduğu gözlenmiştir. Diğer yedi kimlik statüsü alt boyutlarında da çalışan ergenler, çalışmayan öğrenci ergenlere oranla daha yüksek puanlar rapor etmişlerdir. Çalışan ergenler, öğrenci ergenlere oranla Benlik İmgesi Ölçeğinin bazı alt boyutlarında daha düşük puanlar almışlardır. Özellikle, aile ilişkileri, dürtü kontrolü ve cinsel tutumlar da belirgin farklılıklar gözlenmiştir. Çalışan ergenlerin öğrencilere oranla yüksek düzeyde somatizasyon, depresyon ve kaygı rapor ettikleri de bulunmuştur. Ayrıca çalışan ergenlerin, öğrencilere oranla daha fazla ebeveyn denetimi algıladıkları saptanmıştır. Sonuçlar ilgili literatür içinde tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the impact of a number of social and psychological factors, such as family, school environment, and peers on adolescents' self and identity development has been extensively investigated, the role of full-time working on these factors has remained largely unexamined. Therefore, the purpose of the present study was to compare working adolescents and nonworking-students on ego identity-status, self-image, psychological well being and parenting styles. It was expected that, as compared to students, working adolescents would have higher scores on identity foreclosure, parental control, and psychopathological variables. The participants of the study were 182 working adolescents and 280 students from four different high schools and occupational courses run by state institutions for adolescents. The data were gathered by administering fiveIV instruments; the Extended Objective Measure of Ego Identity Status, the Offer Self Image Questionnaire, the Brief Symptom Inventory, the Parenting Styles Questionnaire, and a demographic information form. A series of two-way analysis of co-variance was conducted to assess the differences between working and student adolescents. The findings of this study partially supported the hypothesis. Results indicated that working adolescents reported higher levels of interpersonal and ideological ego identity status, especially foreclosure, than students holding the age and family income of the participants constant. In seven subscales of Ego Identity Status, the working adolescent obtained significantly higher scores than students. Working adolescents, compare to the students, were found to have lower scores on various domains of self-image such as, family relationship, impulse control and sexual attitude. Finally, working adolescents reported higher levels of somatization, depression, and anxiety and perceived more parental control than students. The results were discussed within the context of the relevant literature and suggestions were made for further studies.
Benzer Tezler
- Olumsuz beden algısına sahip ergenlerde sosyal medyadaki benlik sunumları
Self-presentation of the adolescents with negative body image on social media
DİDEM BİBER ABAT
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
PsikolojiMaltepe ÜniversitesiPsikoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ENEZ
- Meslek lisesi öğrencilerinde problemli internet kullanımı, bilişsel yetenek ve dikkat becerilerinin incelenmesi
Investigation of the problematic internet use, cognitive ability and attention skills on vocational school students
NURDAN ÖZOLGUN KURT
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
PsikolojiEge ÜniversitesiMadde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL
- Health-behavior among 10th grade students in İstanbul within contexts of family, peer, and school
İstanbul'daki lise 2. sınıf öğrencilerinde aile, arkadaşlık ve okul ortamları bağlamlarında sağlık davranışı
ÖZLEM YILDIRIM
Yüksek Lisans
İngilizce
2007
Eğitim ve ÖğretimBoğaziçi ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. DENİZ ALBAYRAK KAYMAK
- Okul öncesi eğitim alan ergenlerin, sosyal benlik değerlerinin problem çözme becerisine etkisi
The effect of social ego on problem solving ability of the adolescents, who have received pre-school training
FUNDA UMUT PAKKAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
PsikolojiMaltepe ÜniversitesiPsikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
PROF.DR. MÜCELLA ORMANLIOĞLU ULUĞ
- Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi ve İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenlerinin gözlemlerine göre gençlerin deizm algısına sosyolojik bir yaklaşım (Fatsa örneği)
A sociological approach to youth's perception of deism according to the observations of Religious Culture and Ethics Course and iImam Hatip high school vocational course teachers (Fatsa case)
SENEM AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
DinOrdu ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ AKDOĞAN