Long run equilibrium real exchange rate determination in Turkey
Türkiye'de uzun vede denge reel kurunun belirlenmesi
  1. Tez No: 93991
  2. Yazar: ZAFER MUSTAFAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM EKİNCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel kur, denge reel kuru, Temel Denge Kuru (TDK), cari işlemler dengesi modelleri, Satın Alma Gücü (SAG) hipotezi, birim kök, birim kök testleri, eşbütünleşme, tayf analizi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz TÜRKİYE'DE UZUN VADE DENGE REEL KURUNUN BELİRLENMESİ Mustafaoğlu, Zafer Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nazım Ekinci Mart 2000, 97 sayfa Bu çalışma Türkiye'de uzun vade reel kur dengesinin belirlenmesini araştırmaktadır. Bu amaca yönelik olarak üç değişik teorik model tartışılmaktadır. Geleneksel yaklaşım uzun vade reel kur dengesinin Satın Alma Gücü (SAG) hipotezi çerçevesinde hesaplanmasıdır. SAG hipotezinin zayıf bir versiyonu iki ülke arasındaki reel kurun durağan bir seri olacağım öngörmektedir. Dolayısıyla SAG hipotezinin reddedilmesi için yeterli şart reel kur serisinin birim kök içermesidir. Türkiye'de reel kur serilerinin durağan olup olmadığı çeşitli birim kök testleri ve tayf analizi kullanılarak araştırılmıştır. Bulunan sonuçlar uzun vade denge reel kurunun SAG hipotezi çerçevesinde hesaplanmasının uygun olmayacağını işaret etmektedir. Reel kurda ortaya çıkan şoklar kısa vadede kaybolmamakta ve kalıcı olmaktadır. İkinci yaklaşım tek denkleme indirgenmiş modeller çerçevesinde SAG hipotezinden sapmaları ekonomideki temel faktörler etrafında açıklamaya çalışmaktadır. Teorik modelden türetilen tek denklem reel kuru ekonomideki temel faktörlerle ilişldlendirmektedir. Reel kur dengesini etkileyebilecek faktörler eşbütünleşme teknikleri kullanılarak araştınlmıştrr. Bulunan sonuçlar ülkeler arası verimlilik farkları, dış ticaretvı hadleri, net dış varlıklar ve petrol fiyatlarının reel kur dengesini etkilediğini ve reel kur ile bir eşbütünleşme ilişkisine sahip olduklarını işaret etmektedir. Bu çerçevede uzun vade denge reel kuru söz konusu değişkenler etrafında hesaplanmıştır. Son zamanlarda Temel Denge Kuru (TDK) diye de adlandırılan makro ekonomik denge yaklaşımı uzun vade denge reel kurunun hesaplanmasına yönelik bir diğer alternatifi oluşturmaktadır. Bu yöntemde denge reel kuru, tüm dış ticaret ortağı ülkelerin iç denge konumunda olduğunda sürdürülebilir bir cari işlemler dengesini mümkün kılan kur olarak hesaplanmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye için bir cari işlemler dengesi modeli geliştirilmiş ve uzun vade parametreleri ARDL metoduyla hesaplanmıştır. TDK değerleri ise söz konusu model kullanılarak hesaplanmıştır. Bulunan sonuçların temel varsayımlara duyarhlğı da analiz edilmiştir. Sonuçlar TDK yaklaşımının temel varsayımlara oldukça duyarlı olduğunu göstermektedir. Duyarlılık analizi çerçevesinde aynca, ekonomik politika oluşturmada kullanılabilecek, cari işlemler dengesine ait esneklikler de hasaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT LONG RUN EQUILIBRIUM REAL EXCHANGE RATE DETERMINATION IN TURKEY Mustafaoğlu, Zafer Ph.D., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nazım Ekinci March 2000, 97 pages This study investigates the long-run equilibrium real exchange rate determination in Turkey. For this purpose, three different theoretical approaches are discussed in the thesis. The traditional approach is to estimate equilibrium real exchange rate on the basis of Purchasing power parity (PPP). A weaker version of the PPP implies that fluctuations in the real exchange rate between any two countries are stationary. So, a sufficient condition for the violation of PPP is that the real exchange rate has a unit root. The stationarity of the real exchange rate in Turkey is explored via the application of various unit root tests and persistence (spectral) analysis. The results indicate that estimating equilibrium real exchange rate on the basis of PPP approach is not appropriate. The second approach relies on single-equation reduced form models to explain the deviations from PPP in.terms of real fundamentals that are present in the economy. The reduced forms derived from theoretical models relate the long run equilibrium real exchange rate to a set of fundamental variables. The relevant fundamental factors are investigated by using cointegration techniques. The results suggest that productivityIV differential, terms of trade changes, net foreign assets position and the oil price movements are the relevant economic fundamentals that share a common deterministic long run relationship with the real exchange rate. An equilibrium real exchange rate is estimated using these fundamentals. The Fundamental Equilibrium Exchange Rate (FEER) method provides another alternative to calculating equilibrium exchange rates. The equilibrium real exchange rate is derived from estimates of the external current account balances that would constitute equilibrium positions if all trade partner countries were operating at positions of internal balance. In this framework, a current account model is constructed for Turkey and long- run parameters are estimated using Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method to calculate the FEER values. The strength of the results are checked by sensitivity analysis with respect to the underlying assumptions. The results indicate that the FEER methodology is highly sensitive to the key assumptions. The sensitivity analysis also provides the long run elasticity of the current account which can be used as a guideline in policy making. Keywords t Real exchange rates, equilibrium exchange rates, Fundamental Equihbrium Exchange rates (FEER), current account models, Purchasing Power Parity (PPP), random walk, unit root tests, cointegration, spectral analysis, autoregressive distributed lag model (ARDL). RTfiTBii.'TJ;TjL'. TOMMATO^YOM MEEEE2I