Changes in mood states and brain biochemicals after aerobic exercise: Prelinmary on funçtional magnetic resonance spectroscophy
Aerobik egzersizden sonra duygu durumu ve beyin biyokimyasındaki değişiklikler
- Tez No: 93992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygu, aerobik egzersiz, İHMRS, beyin biyokimyasalları. VI, Mood, affect, 1HMRS, brain biochemicals, aerobic exercise IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz AEROBİK EGZERSİZDEN SONRA DUYGU DURUMU VE BEYİN BİYOKİMYASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER Çağlar, Ertunga Fevzi Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Feza Korkusuz Ekim 2000, 69 Sayfa Bu çalışmanın amacı aerobik egzersizin duygu durumu ve beyin biyokimyası üzerindeki etkisini araştırmak ve duygu hali ile beyin biyokimyasalları arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. 16 yaşındaki lise öğrencileri gönüllü olarak bu çalışmada yer aldılar. Koşu testinden bir hafta önce Beck Depresyon Envanteri, Sürekli Kaygı Envanteri ve Fiziksel Aktivite Yeterlilik Testi deneklere uygulandı ve onların maksimum oksijen kullanma kapasiteleri Bruce Protokolü ile belirlendi. 20 dakikalık, %70 yoğunlukta uygulanan aerobik bir egzersizden önce ve sonra Proton Magnetic Resonance Spectroscopy (İHMRS) çekimi yapıldı ve iki psikolojik test uygulandı; Durumluluk Kaygı Envanteri ve Positif Duygu ve Negatif Duygu Ölçeği. Egzersiz öncesi ve sonrası psikolojik test skorlarında ve İHMRS ölçümlerinde ki değişikliği görmek için Wilxocon İşaretli Mertebeler Testi, Psikolojik testler ve İHMRS ölçümleri Varasında bir ilişki olup olmadığını anlamak için de Pearson Çift Değişimli Korelasyon testi uygulandı. Bu test analizleri sonucunda egzersiz öncesi ve sonrası psikolojik test skorlarında ve İHMRS ölçümlerinde anlamlı bir farklılık olmadığı, ve psikolojik testler ile İHMRS ölçümleri arasında da anlamlı bir korelasyon olmadığı görüldü.. Bu çalışma sonucunda %70 yoğunlukta aerobik bir egzersizin, duygu durumunu ve beyin biyokimyasal maddeleri üzerinde bir değişikliğe sebep olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGES IN MOOD STATES AND BRAIN BIOCHEMICALS AFTER AEROBIC EXERCISE: PRELINIMARY REPORT ON FUNCTIONAL MAGNETIC RESONANCE SPECTROSCOPY Çağlar, Ertunga Fevzi M.S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Feza Korkusuz October 2000, 69 pages The purposes of this study was to investigate the effect of a single bout of aerobic exercise on mood states and find out the physiological mechanism of mood changes and to compare the physiological measurements and psychological test results whether the results shows any correlation. 16 years old high school students participated in this study as a subject. One week before the exercise session Trade Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory and Physical Activity Questionnaire were administered to the subjects and their maximum VO2 measurement performed using Bruce Protocol. Before and after 70%VO2max exercise, subjects were undergone Proton Magnetic Resonance IIISpectroscopy (1HMRS), Positive and Negative Affective Schedule (PANAS) and State Anxiety Inventory. Wilcoxon Signed Rank Test was used to assess the differences between pre exercise and post exercise scores of psychological tests and 1HMRS measurements. Pearson Correlation Coefficient was used to test relationship between psychological tests results and 1HMRS measurements. The results of this study showed that there were no significant differences between pre exercise and post exercise scores of psychological tests and 1HMRS measurements. There was no correlation found between the psychological test scores and 1HMRS measurements. The present study showed that single bout of aerobic exercise has no effect on mood states and mood related selected brain biochemicals.