Öğretmen adaylarının cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgi durumları ve davranışları
The knowledge and behaviors of teacher candidates regarding sexually transmitted diseases, HPV, and the HPV vaccine
- Tez No: 939934
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ÖZŞAHİN, PROF. DR. TAMER EDİRNE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HPV ve HPV aşısı, üniversite öğrencileri, Sexually transmitted diseases, HPV, HPV vaccine, university students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), insanların cinsel ve üreme sağlığı üzerinde pek çok etkilere sahiptir. Bunların arasında pelvik inflamatuar hastalık, kısırlık, kanser ve edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS) yer alır. CYBH her yaştan bireyi etkilerken özellikle gençler üzerinde ağır bir etki yaratmaktadır. Ergenlik, hayatın kritik bir dönemidir. Bu süreç bir dizi sağlık riskiyle karşı karşıyadır. Bu riskler arasında CYBH veya genç yaşta hamilelik gibi cinsel sağlık sorunları da yer almaktadır. Gençler cinsel sağlığa karşı olumlu tutumları teşvik eden önlemlere proaktif olarak dahil etmek, gençlerin gelecekte kronik hastalıklara karşı kendilerini korumalarını sağlar. Bu araştırma Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği öğrencilerinin CYBH, HPV ve HPV aşısı hakkındaki bilgilerini ve bunu etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini PAÜ 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde sınıf öğretmenliğinde eğitim gören 253 öğrenci ve okul öncesi öğretmenliğinde eğitim gören 364 öğrenci olmak üzere toplam 617 öğrenci oluşturmaktaydı. Örneklem seçilmemiş olup evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Ulaşılabilen öğrenci sayısı 469 olup evrenin %76'sıdır. Veri toplama aracı olarak 36 soruluk anket formu kullanılmıştır. Çalışmaya 469 kişi katıldı. Bu öğrencilerin %80'i (n=375) kadın, %20'si (n=94) erkekti. Bu çalışmada öğrencilerin %16,2'sinin cinsel deneyim yaşadığı ve ilk cinsel deneyim yaşının ortalama 19,5 olduğu saptanmıştır. Erkek öğrencilerin kadın öğrencilerden daha yüksek oranda ve daha küçük yaşta cinsel deneyime sahip olduğu görülmüştür (p=0,0001, p=0,002). Öğrencinlerin % 51,8'i CYBH hakkında bilgi aldığını belirtmiş ve en yaygın bilgi kaynağının medya olduğu belirlenmiştir. CYBH konusunda bilgi aldığını belirten erkek öğrencilerin oranı kadın öğrencilerden daha yüksek bulunmuştur ancak okuldan bilgi aldığını belirten kadın öğrencilerin oranı erkeklerden daha yüksek bulunmuştur (p=0,0001, p=0,018). Öğrencilerin %82,7'sinin her cinsel ilişkide kondom kullanmanın CYBH için alınabilecek bir tedbir olduğunu bildikleri saptanmıştır. Cinsel deneyimi olan öğrencilerin %73,7'sinin ilk cinsel deneyim sırasında kondom kullandığı belirlenmiştir. Öğrencilerin çoğunun HPV aşısını duyduğunu ama sadece 5 kişinin HPV aşısı yaptırdığı bulunmuştur. HPV aşısı yaptırmak istemediğini belirten öğrencilere yaptırmak istememe nedenleri sorulduğunda en sık verilen yanıtın 'yeterli bilgiye sahip değilim' olduğu görülmüştür. CYBH ve HPV hakkında eğitimine önem verilmeli ve amaca yönelik programlar hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Sexually transmitted diseases (STDs) have many effects on people's sexual and reproductive health. These include pelvic inflammatory disease, infertility, cancer, and acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). While STDs affect individuals of all ages, they have a particularly severe impact on young people. Adolescence is a critical period in life and is associated with various health risks, including sexual health issues such as STDs or teenage pregnancies. Proactively involving young people in measures that encourage positive attitudes toward sexual health helps them protect themselves from chronic diseases in the future. This study was conducted to examine the knowledge and influencing factors of Pamukkale University Faculty of Education students studying Primary School Teaching and Preschool Teaching about STDs, HPV, and the HPV vaccine. The population of the study consisted of 253 students from the Primary School Teaching program and 364 students from the Preschool Teaching program, totaling 617 students in the 2023-2024 academic year. Aiming to reach the entire population, the study was conducted with 469 students, which represents 76% of the population. Data were collected using a 36-question survey. A total of 469 students participated in the study. Of these students, 80% (n=375) were female and 20% (n=94) were male. It was found that 16.2% of the students had sexual experience, and the average age of first sexual experience was 19.5 years. Male students had a higher rate of sexual experience and had it at a younger age compared to female students (p=0.0001, p=0.002). 51.8% of the students stated that they had received information about STDs, with the media being the most common source of information. Male students received more information than female students (p=0.0001), while female students received more information from school compared to male students (p=0.018). 82.7% of the students knew that using a condom during every sexual encounter is an effective measure against STDs. Among those who had sexual experience, 73.7% used condoms during their first sexual experience. Most students had heard of the HPV vaccine, but only 5 students had received the HPV vaccine. When asked why they did not want to get the HPV vaccine, the most common response was“lack of sufficient information.”It is important to prioritize education about STDs and HPV and to prepare targeted programs.