Teaching self-revision strategies to the students of EFL writing: A case study
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilere kendi kompozisyonlarını düzeltme stratejilerini öğretme: Bir durum çalışması
- Tez No: 93996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER VANLI OSAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Process Approach, Self-revision, Models of Writing, Writing Process. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
öz İNGİLİZCE'Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERE KENDİ KOMPOZİSYONLARINI DÜZELTME STRATEJİLERİNİ ÖĞRETME: BİR DURUM ÇALIŞMASI Uğur, Şafak Yüksek Lisans, İngilizce Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülker Vancı Osam Ağustos 2000, 175 sayfa Bu deneysel çalışma süreç odaklı kompozisyon yazımı yaklaşımına uyumlu olarak, üniversite birinci sınıf öğrencilerine yazdıkları kompozisyonlarda, kendi hatalarını düzeltme tekniklerinin öğretilmesinin yararlarını araştırmak amacını taşımaktadır. Bu amaçla, Orta Doğu Teknik Üniversitesine devam eden 40 adet birinci sınıf öğrencisinden oluşturulan iki grubun (kontrol ve deney grubunun) yazıları karşılaştırılıp, kendi kompozisyonunu düzeltme stratejilerine ilişkin bir eğitimin öğrenciye sağladığı becerilerin ne ölçüde etkili olduğu araştırılmıştır. Çalışma üç aşamadan oluşmuştur: eğitim öncesi.eğitim ve eğitim sonrası. Her aşamada, verilen bir sebep- sonuç konusunda, hem kontrol grubu hem deney grubuöğrencilerinden taslak kompozisyon oluşturmaları ve daha sonra bu taslak üzerinde gereken düzeltmeleri yapmaları beklenmiştir. Deney grubundaki öğrencilere eğitim aşamasında kendi kompozisyonlarını düzeltme stratejilerinin vurgulandığı bir eğitim verilmiştir. Tüm kompozisyonlar iki öğretmen tarafından notlandırılmış ve bu notlar istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Analiz sonuçları, kendi kompozisyonunu düzeltme eğitimi alan öğrencilerin kompozisyon notları ve yazılarının genel kalitesinde, bu eğitimi almayanların not ve yazı kalitesine göre önemli bir fark olduğunu göstermiştir. Anahtar KelimelenSüreç Odaklı Kompozisyon Yazımı, Kendi Kompozisyonunu Düzeltme, Kompozisyon Yazma Modelleri, Yazma İşlemi. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHING SELF- REVISION STRATEGIES TO EFL STUDENTS: A CASE STUDY Uğur, Şafak M. A., Program in English Language Teaching Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülker Vancı Osam August 2000, 175 pages This experimental study aims at finding out the benefits of teaching self-revision techniques on improving the overall quality of the freshman student essays in writing courses in line with the process approach to writing by comparing the improvement in two groups (i.e. experimental and control groups) and thereby aims to test whether the integration of self-revision training into the syllabuses or the writing courses empowers the students to produce better texts. For this purpose, two groups (i.e. experimental and control groups) were composed, each having 20 freshman students from Middle East Technical University. While the experimental group was given a training on self-revision strategies, the control group was deprived of such a training. The experiment had three stages: pre-training stage, training stage, iii "EC YÜKSEKÖ?RETİM KTOÜL0and post-training stage. In each stage, the students of both groups were asked to write the first and final drafts of a cause-effect essay on a topic provided. The essays were graded by two independent raters and the grades were analyzed through Independent Samples Design tests. The results of the analyses indicated that there was a significant difference between the essay scores and the overall quality of the students who received self- revision training and those of the students who did not receive any self-revision training.