The effectiveness of writable AI in students' writing among middle school students at a private school in Türkiye
Türkiye'deki bir özel okulda ortaokul öğrencilerinin yazılarında wrıtable yapay zekanın etkisi
  1. Tez No: 1010682
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Writable AI, Yazma, Geri Bildirim, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrenenler için, Writable AI, Writing, Feedback, EFL learners
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Dil öğretimi alanında geri bildirim, dil öğrenenlerin yazma becerilerini geliştirmek için etkili bir stratejidir. Özellikle geri bildirim sağlama sürecinde, sınıf süresinin sınırlı olması ve öğrenci sayısının fazla olması hem öğretmenler hem de öğrenciler için önemli sorunlar oluşturmaktadır. Geri bildirim, yabancı dil öğreniminde başarılı yazma öğretiminin temel bileşenlerinden biridir. Teknolojik araçların artan kullanımı, yapay zekâ (YZ) temelli geri bildirim sistemlerinin gelişmesini sağlamıştır. Bu tür sistemler, geleneksel geri bildirim yöntemlerine alternatifler sunabilir. Bu çalışmanın amacı, Writable AI platformu aracılığıyla sağlanan yazma geri bildiriminin, Türkiye'de özel bir okulda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin yabancı dilde yazma becerilerini geliştirip geliştirmediğini incelemektir. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Nicel verileri toplamak amacıyla ön test–son test içeren yarı deneysel bir araştırma deseni uygulanmıştır. Araştırma, geleneksel öğretmen geri bildirimi alan kontrol grubu (24 öğrenci) ile Writable AI platformu üzerinden geri bildirim alan deney grubundan (24 öğrenci) oluşmaktadır. Ön test sonuçları, çalışmadan önce grupların yazma becerileri açısından eşit düzeyde olduğunu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığını göstermektedir. Son test sonuçlarına göre, Writable AI geri bildiriminin öğrencilerin yazma puanları üzerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir olumlu etkisi olmadığı görülmüştür. Ancak görüşmelerden elde edilen veriler, öğrencilerin bakış açıları ve deneyimlerinin daha derinlemesine anlaşılmasını sağlamıştır. Öte yandan, seçilmiş bir öğrenci grubuyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler, Writable AI geri bildiriminin öğrencilerin geri bildirime yönelik dikkatlerini artırdığını ve yeniden yazma gibi yazma görevlerinde üstdilsel farkındalık ve stratejilere katkı sağladığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, çalışmanın bulguları, yapay zekâ temelli geri bildirimin doğrudan performansı artırmasa bile, öğrenen özerkliği ve öz-yansıtıcı düzeltme gibi süreç odaklı yazma bileşenlerinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Sonuçlar, Writable AI geri bildiriminin öğretmen geri bildirimiyle bilinçli bir şekilde birleştirildiğinde en etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bu durum, dil öğreniminde yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına ilişkin pedagojik çıkarımlara da işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the field of language teaching, feedback is an effective strategy for enhancement of the language learners' writing skills. Especially, when providing feedback, the constrained classroom time and large numbers of learners are the issues for teachers and students. Feedback is the key component of having successful writing instruction in learning a foreign language. The increasing number of technological tools has brought about the development of feedback systems based on artificial intelligence (AI). Such systems might provide alternatives to conventional forms of feedback. The purpose of this study is to investigate whether writing feedback provided through Writable AI platform can enhance the foreign language writing skills of middle school students studying at a private school in Turkey. The study uses a mixed-methods approach. A quasi-experimental study design with a pre-test and a post-test is used to collect quantitative data. The design comprises a control group (24 students) taking traditional teacher feedback, and an experimental group (24 students) receiving feedback through the Writable AI platform. The pre-test results demonstrate that no statistically significant difference exists between groups since they are equally proficient in writing prior to the study. The use of Writable AI feedback is not successful in having any positive impact on the writing scores of students' post-test results relative to the control group. Such information, based on the interviews, proved the depth of understanding of the students' perspectives and experiences. On the other hand, qualitative data collected through semi-structured interviews with a selected group of students reveal that Writable AI feedback contributes to the raising of students' attention to feedback as well as metalinguistic awareness and strategies in writing tasks, such as rewriting. In spite of this, the outcomes of the study show that even if AI-based feedback might not directly improve performance, it could play a role in process-sensitive writing components, such as learner autonomy and self-reflective revision. Results show that Writable AI input is most effective when purposely combined with teacher feedback. It also points out to the pedagogical implications of the use of artificial intelligence technology in language learning.