The Turkish left and nationalism: The case of yön
Yön örneğinde Türk solu ve milliyetçilik
  1. Tez No: 94002
  2. Yazar: NURAN AYTEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Sosyalizm, Yön, Türk Solu. IV, Nationalism, socialism, Yön, Turkish Left. iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz YÖN ÖRNEĞİNDE TÜRK SOLU VE MİLLİYETÇİLİK Aytemur, Nuran Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Ağustos 2000, 156 Sayfa Bu tez, Türk solunun milliyetçilikle olan ilişkisini, günümüz sol milliyetçilik söyleminin öncüllerini sunan Yön örneğinde incelemeyi amaçlamaktadır. Yön, Üçüncü Dünya milliyetçiliğinin uzantısı olarak görülebilecek bir milliyetçilik anlayışını sosyalizm anlayışıyla uzlaştırmakta başarılı olmuştur. Genel olarak Üçüncü Dünya milliyetçiliği,“anti-emperyalist”niteliğinden dolayı“ilerici”olarak düşünülmektedir. Ancak milliyetçilik literatüründeki bu tür ayrımlar,“Avrupamerkezci”bakış açısından dolayı, Batı milliyetçilik formlarının Doğu milliyetçiliklerine olan 'üstünlüğü'nü meşru kılmaya hizmet etmektedir. Bu çalışmanın amacı,“ilerici”,“gerici”ve“iyi”,“kötü”milliyetçilik şeklindeki ayrımları eleştirmek ve milliyetçiliğin her iki boyutu da içinde barındıran“ikili”bir karaktere sahip olduğunu göstermektir. Bu da, milliyetçiliğin, özellikle de dünyayı ciddi bir biçimde tehdit ettiği 1990'larda, solla uzlaştırılmasının tehlikesine dikkat çekerek Yön milliyetçiliğinin“ilericiliği”ni sorgulamanın yolunu açmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TURKISH LEFT AND NATIONALISM: THE CASE OF YÖN Aytemur, Nuran M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz August 2000, 156 pages This thesis aims to examine the relationship between the Turkish left and nationalism in the case of Yön, which presents the premises of today's leftist nationalist discourse. Yön was successful in reconciling its understanding of socialism with nationalism, which can be considered as a representative of Third World nationalism. Third World nationalism has been generally thought to be“progressive”because of its“anti-imperialist”character. However, such distinctions in the literature on nationalism help to justify the 'superiority' of Western forms of nationalism over Eastern ones, with their“eurocentric”viewpoint. The object of this study is to criticize the distinction between“progressive”and“regressive”or“good”and“bad”nationalisms and to display that nationalism has a dual character, by carrying both aspects in itself. This opened the way to question the so-called“progressiveness”of Yön's nationalism, by calling attention to the danger of its reconciliation with the left, especially in the 1990s, during which nationalism poses a serious threat in the world.