A Comparison of bone mineral density of female basketball players and sedentary females
Kemik mineral yoğunluğunun elit seviye bayan basketbol oyuncuları ile sedender bayan grubunun karşılaştırılması
- Tez No: 94001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kemik mineral yoğunluğu, basketbol, bayan, deri kıvrımı kalınlığı, Bone mineral density, basketball, female, skinfold
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
öz KEMİK MİNERAL YOĞUNLUĞUNUN ELİT SEVİYE BAYAN BASKETBOL OYUNCULARI İLE SEDENTER BAYAN GRUBUNUN KARŞILAŞTIRILMASI Sözen A. Sinem Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Feza Korkusuz Eylül 2000, 67 sayfa Bu çalışmanın amacı elit seviye basketbol oyuncuları ile sedenter bayanların karşılaştırılmasıdır. 18-30 yaşlan arası 19 birinci lig basketbol oyuncusu ve aynı yaş grubunda 20 sedenter bayan bu çalışmada denek olarak kullanılmıştır. Omurga (Ll, L2, L3, L4, L2-L4), femur (femur boynu, trokanter bölgesi, Ward s üçgeni ve totali) tüm vücût ( kollar, bacaklar, gövde, ve kaburgalar) dual photon absobmetresi ile ölçüldü. Vücût komposizyonlan deri kıvnmi kalınlığı yöntemiyle ölçüldü. Elit bayan basketbol oyuncularında kemik mineral yoğunluğu sedenter gruba göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.Bayan basketbol oyuncularının kemik mineral yoğunluğu sedenter bayanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF BONE MINERAL DENSITY OF FEMALE ELITE BASKETBALL PLAYERS AND SEDENTARY FEMALES Sözen A Sinem M. S, Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Feza Korkusuz September 2000, 67 pages The purpose of this study was to compare bone mineral density (BMD) of female elite basketball players with the sedentary control group. 19 first division elite basketball players between age of 18-30 years and 20 female sedentary control with the same age group were the subjects of this study. Lumbar spine (LI, L2, L3, L4, L2-L4), femur (femoral neck, Wards' triangle, trochanter and total femur), total body (arms, legs, trunk and ribs) were analysed with dual photon absobtiometry. Body composition was evaluated by skinfold method. There was a significant difference between BMD lumbar spine, femur and total body of the female basketball players and the sedentary females. The results indicated that basketball players had higher BMD than the sedentary controls.