Psikolojik güçlendirmenin örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerindeki etkisi
The effect of psychological empowerment on organizational commitment and job performance
  1. Tez No: 940102
  2. Yazar: HARUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik güçlendirme, örgütsel bağlılık, iş performansı, Psychological empowerment, organizational commitment, job performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Personel güçlendirme stratejileri içinde psikolojik güçlendirme, çalışanların yeteneklerini ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmada kritik bir rol oynar. Psikolojik güçlendirme, çalışanlara işlerinde daha fazla özerklik, sorumluluk ve karar verme yetkisi vererek, onların kendilerini değerli ve etkili hissetmelerini sağlar. Bu durum, iş tatminini ve motivasyonu artırırken, aynı zamanda çalışanların işlerine olan bağlılıklarını güçlendirir. Psikolojik olarak güçlendirilmiş bir personel, iş yerinde daha yaratıcı ve proaktif olur, sorunlarla başa çıkma becerisi gelişir ve şirketin genel performansına olumlu katkı sağlar. Bu tür bir güçlendirme yaklaşımı, şirketlerin inovasyonu teşvik etmesine ve daha sürdürülebilir bir büyüme sağlamasına yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı, bir holding bünyesinde farklı şirketlerdeki 552 kişiden oluşan beyaz yakalı çalışanlar için psikolojik güçlendirmenin örgütsel bağlılık ve iş performansına etkisini belirlemektir. Regresyon analizi sonucunda, psikolojik güçlendirme algısının hem örgütsel bağlılık hem de iş performansı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, psikolojik güçlendirme alt boyutları olan anlam, yeterlilik, özerklik ve etkinin örgütsel bağlılık hem de iş performansı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Psikolojik güçlendirme alt boyutları içerisinde örgütsel bağlılık üzerinde en etkili değişken anlam alt boyutu ve etkisi düşük olan değişken yeterlilik alt boyutu olmuştur. Psikolojik güçlendirme algısı alt boyutları içinde iş performansı üzerinde en etkili değişken yeterlilik alt boyutu ve etkisi düşük olan değişken etki alt boyutu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Psychological empowerment, as part of employee empowerment strategies, plays a critical role in maximizing employees' abilities and potential. Psychological empowerment gives employees more autonomy, responsibility, and decision-making authority in their work, helping them feel valued and effective. This enhances job satisfaction and motivation while simultaneously strengthening employees' commitment to their jobs. Psychologically empowered employees become more creative and proactive in the workplace, develop problem- solving skills, and positively contribute to the company's overall performance. Such an empowerment approach helps companies foster innovation and achieve more sustainable growth. The aim of this study is to determine the impact of psychological empowerment on organizational commitment and job performance for 552 white-collar employees in different companies within a holding. The regression analysis results show that the perception of psychological empowerment has a significant and positive effect on both organizational commitment and job performance. Moreover, it is concluded that the sub-dimensions of psychological empowerment, namely meaning, competence, autonomy, and impact, have a significant and positive effect on both organizational commitment and job performance. Among the sub-dimensions of psychological empowerment, the meaning sub-dimension was found to be the most influential variable on organizational commitment, while competence was the least influential. On the other hand, among the sub-dimensions of psychological empowerment, the competence sub-dimension had the most significant effect on job performance, while the impact sub-dimension had the least effect.