Technical change and efficiency in Turkish thermal power plants (1983-1996)
Türkiye termik santrallerinde teknik değişme ve teknik etkinlik (1983-1996)
- Tez No: 94017
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Termik santraller, teknik değişme iv, Thermal power plants, technical change 111
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz TÜRKİYE TERMİK SANTRALLERİNDE TEKNİK DEĞİŞME VE TEKNİK ETKİNLİK (1983-1996) Çelik, Ayşegül Master, Bilim ve Teknoloji Politika Çalışmaları Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol TAYMAZ Aralık 2000, 49 sayfa Türkiye termik santralleri üretimi, translog stokastik üretim sının yaklaşımı ile modellenmiştir. Modelde, santral düzeyinde tanımlanan teknik etkinlik verileri bulunmaktadır. Modelde yer alan parametrelerin tahmini, en çok olabilirlik tahmin yöntemiyle yapılmıştır. Hazırlanan veri tabanında 13 santral için 1983/84-1995/96 döneminde yer alan 136 gözlem bulunmaktadır. Bu sektörde ortalama etkinlik düzeyi %72.3 olarak tahmin edilmiştir. Santraller arası teknik etkinlik farklılıkları kapasite faktörü ve santrallerin yaşlarından etkilenmiştir. Ayrıca, sektörde ölçeğe göre sabit getiri saptanmıştır. Teknolojik değişme oram %- 1.57'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNICAL CHANGE AND EFFICIENCY IN TURKISH THERMAL POWER PLANTS (1983-1996) Çelik, Ayşegül MSc, Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Erol TAYMAZ December 2000, 49 pages The electricity generation in thermal power plants of Turkey is modelled using a translog stochastic production frontier. The model specification includes a technical inefficiency error term which is influenced by a number of firm-specific factors. Estimates of the parameters of the model are obtained using maximum likelihood -method, applied to 136 observations from an incomplete panel of 13 plants observed over a 14 year period from 1983/84 to 1995/96. The mean technical efficiency of the industry is estimated to be 72.3%. The differences in technical efficiencies among plants appear to be significantly influenced by capacity factor and plant age. The results also suggest that the industry is characterized by constant returns to scale. The technical change rate is -1.57%.