Women engineers in Turkey: Gender, education and professional life, a gase study on metu
Türkiye'de mühendis kadınlar: Toplumsal cinsiyet , eğitim ve iş yaşamı
- Tez No: 94016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SAKTANBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Women, Gender and Technology, Engineering, Professional Life, Education. iii
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
oz TÜRKİYE'DE MÜHENDİS KADINLAR: TOPLUMSAL CİNSİYET, EĞİTİM VE İŞ YAŞAMI, ODTÜ ÜZERİNE BİR VAKA ARAŞTIRMASI Zengin, Bema Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Saktanber Aralık 2000, 180 sayfa Bu çalışma, Türkiye'de akademik ve profesyonel alanlarda mühendis kadınların, çalışma yaşamında mesleki kimliklerini nasıl kurduklarını araştırıyor. Teknolojik bilginin ve teknoloji kullanımının geliştirilmesi ve teknolojilerin deneyimlenmesine dayanan bir meslek olan mühendislik, kadınların karakteristik olarak yeterince temsil edilmedikleri bir meslek alanıdır. Bu çalışmada, mühendis kadınların Türkiye'deki durumu istatistiksel açıdan, Batı toplumlarıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilip, kadınların mühendislik alanında göreli bir temsil şansına sahip oldukları gösterilmiştir. Diğer yandan, farklı mühendislik bölümlerinde kadın ve erkek öğrencilerin toplumsal cinsiyete bağlı bir dağılım gösterdikleri de gözlenmiştir. Toplumsal cinsiyet temelinde şekillenen bu dağılımın olası nedenleri, özellikle, mühendislik bölümlerinin toplumsal cinsiyete dayalı kavranışlan, mühendis kadınların kendilerini algılayış biçimleri ve toplumsal cinsiyet kalıpları tahlil edilerek irdelenmektedir. Mühendis kadınların mesleki kimliklerinin hangi koşullarda kurulduğu, aile ve okulda gelişen sosyalleşme süreçleri ve daha sonra deneyimledikleri iş yaşamı ekseninde ve Cumhuriyetin erken dönemlerinde oluşturulan“çalışan kadın”ideali ile ilişkilendirilerek değerlendirimektedir. Bu kadınların erkek egemen mühendislik alanında karşılaştıkları zorluklarla başedebilmek için geliştirdikleri stratejilerin altı çizilmektedir. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN ENGINEERS IN TURKEY: GENDER, EDUCATION AND PROFESSIONAL LIFE, A CASE STUDY ON METU Zengin, Berna M.S., Gender and Women's Studies Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe Saktanber December 2000, 180 pages This study explores how women engineers in Turkey construct their professional identity in the fields of both academic and professional life. Engineering, which is based on developing knowledge on and the use of technology and practicing it, is a distinctive profession in the sense that women in this profession are characteristically underrepresented. Women engineers' situation in Turkey is evaluated in statistical terms and it is shown that they are capable of representing themselves in the profession of engineering. Nevertheless, there is a gendered distribution within the field itself. Possible reasons of this gendered distribution are analyzed with an emphasis on people's gendered conceptualizations of engineering departments in the Turkish society, the self-perceptions of women engineers themselves and the stereotypes developed about them. The conditions under which women engineers construct their professional identity through the socialization process during childhood within both family and school, later on in workplace are assessed in relation to the ideal of“professional women”created in the early periods of Republic and also by highlighting the strategies they developed to cope with the difficulties they faced within the male dominated field of engineering.