Sinüs lift operasyonu gereken hastalarda I-PRF ile hazırlanan kemik grefti matrisi (sticky bone) başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the success of bone graft matrix (sticky bone) prepared with I-PRF in patients requiring sinus lift operation
  1. Tez No: 940173
  2. Yazar: MELİH MECİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇAĞLAR KOŞAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Allogreft, İmplant Cerrahisi, iPRF, Sinüs Lift, Sticky Bone, Zenginleştirilmiş Kemik Grefti Matrisi, Allograft, Implant Surgery, iPRF, Sinus Lift, Sticky Bone, Enriched Bone Graft Matrix
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında son 10 sene içinde yapılmış olan, rezidüel kemik yüksekliği yetersiz ve maksiller posterior bölgede sinüs pnömotizasyonu oluşan hastalara; implant cerrahisi sırasında yapılan sinüs lifting uygulamasında zenginleştirilmiş kemik grefti matriksi kullanımının rutin greftleme yöntemleri ile radyografik olarak karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalına Ocak 2014 ve Haziran 2023 tarihleri arasında başvurmuş ve implant cerrahisi esnasında sinüs lift operasyonu yapılan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 24 hasta mevcuttur ve 12'şerli iki grup halinde ayrılmaktadır. Birinci gruba geleneksel yöntemlerle sinüs lift operasyonu uygulanırken, ikinci gruba zenginleştirilmiş kemik grefti matrisi (sticky bone) uygulanmıştır. Operasyon öncesi, hemen sonrası ve 6 ay sonrası olmak üzere 3 ayrı kontrol filmi elde edilmiştir. Mevcut kemik kayıpları radyografik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Birinci grupta yer alan 12 hastanın 7'si kadın, 5'i erkektir. İkinci grupta yer alan 12 hastanın 9'u kadın, 3'ü erkektir. Hastaların sigara kullanımı olmayıp, implant cerrahisi ve sinüs lift operasyonunu olumsuz etkileyebilecek bir sistemik hastalıkları da bulunmamaktadır. Operasyondan hemen sonra alınan filmler incelendiğinde birinci grubun kemik kazancı ikinci gruba nazaran daha fazla bulunmuştur. Operasyondan sonra 6. ayda alınan kontrol filmlerinde ise birinci grubun kemik kaybı ikinci gruba göre daha fazla bulunmuştur. Grup 1'deki ortalama kemik kazanımı 11.94 mm iken Grup 2'deki kemik kazanımı 10.15 mm olarak bulunmuştur. Post operatif dönemde Grup 1 ve Grup 2'deki kemik kazanımları arasında anlamlı düzeyde farklılık olup, Grup 1'deki kemik kazanım düzeyi Grup 2'den anlamlı derecede daha yüksektir. Post operatif 6. aydaki kemik kayıpları incelendiğinde ise; Grup 1'de gözlemlenen kayıp 2.61 mm iken Grup 2'de gözlemlenen kayıp 1.07 mm olarak bulunmuştur. Grup 1'in kaybı grup 2'den anlamlı derecede daha yüksektir. Sonuç: Post operatif 6. ayda yapılan radyografik değerlendirme sonucuna göre ikinci grupta meydana gelen ortalama kemik rezorpsiyonu daha az olmuştur. Yani zenginleştirilmiş kemik grefti matrisi (sticky bone) kullanılan ikinci grupta elde edilen kemik kazancı daha fazladır. I-PRF kullanımına dair daha net klinik sonuçlar için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To radiographically compare the use of enriched bone graft matrix in sinus lifting during implant surgery with routine grafting methods in patients with insufficient residual bone height and sinus pneumotization in the maxillary posterior region, performed in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Surgery in the last ten years. Materials and Methods: Patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Dentistry, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Surgery between January 2014 and June 2023 and underwent sinus lift operation during implant surgery were included. There were 24 patients included in the study and divided into two groups of 12 patients. The first group underwent sinus lift operation with traditional methods, while the second group underwent enriched bone graft matrix (sticky bone). Three separate control films were obtained before, immediately after and 6 months after the operation. Existing bone loss was evaluated radiographically. Results: Of the 12 patients in the first group, 7 were female and 5 were male. In the second group, 9 of 12 patients were female and 3 were male. The patients were non-smokers and did not have any systemic diseases that could adversely affect implant surgery and sinus lift operation. When the films taken immediately after the operation were analyzed, the bone gain of the first group was found to be higher than the second group. In the control films taken at 6 months after the operation, the bone loss of the first group was found to be higher than the second group. The mean bone gain in Group 1 was 11.94 mm, while that in Group 2 was 10.15 mm. In the post operative period, there was a significant difference between the bone gains in Group 1 and Group 2, and the bone gain level in Group 1 was significantly higher than that in Group 2. When the bone loss at 6 months post operatively was analyzed; the loss observed in Group 1 was 2.61 mm, while the loss observed in Group 2 was 1.07 mm. The loss of group 1 was significantly higher than group 2. Conclusion: According to the radiographic evaluation at 6 months post operatively, the mean bone resorption was less in the second group. In other words, bone gain was higher in the second group using enriched bone graft matrix (sticky bone). More studies are needed for clearer clinical results regarding the use of I-PRF.