The Problems of Turkey's grand strategy in a changing security environment
Değişen güvenlik çerçevesinde Türkiye'nin yüksek stratejisindeki sorunlar: Geçmiş ve bugün
  1. Tez No: 94019
  2. Yazar: NESRİN UÇARLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin yüksek stratejisi, Avrasya, bölgesel güç, dış politika iv, Turkey's grand strategy, Eurasia, regional power, foreign policy. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz TÜRKİYE'NİN YÜKSEK STRATEJİSİ AYRINTILI BİR KONUYU KAPSAYAN SORUNLU BİR BAŞLIK Uçarlar, Nesrin Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Hüseyin Bağcı Kasım, 2000, 134 sayfa Bu çalışma, Soğuk Savaş süreci ve sonrası gibi iki belirleyici dönemi kapsayan, değişen şartlar çerçevesinde, Türkiye'nin yüksek stratejisindeki sorunları incelemektedir. Türkiye'nin coğrafi konumu, Avrasya, ülkenin Batı ile Doğu arasında köprü olarak, önemli bir rol oynadığı bölgedeki durumunu vurgulamak için ayrıntılı olarak tanımlanmakta ve açıklanmaktadır“Yüksek strateji”terimi, doğası gereği sorunlu olmasına rağmen, söz konusu çalışma, temel terimleri ve kavramları vererek, Türkiye'nin bir yüksek stratejisi olduğunu kabul etmekte ve Türkiye'nin, eşsiz bir konumda bulunduğu bölgesel bakış açısı çerçevesinde, yüksek stratejisinin ana politikalarını uygulayıp uygulayamadığını tartışmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin jeostratejik önemi ve jeopolitik rolünden kaynaklanan bölgesel bir güç olması, kendisini çevreleyen alt-bölgelere karşı yürüttüğü dış politikasının incelenmesinde asıl rehber olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY'S GRAND STRATEGY A PROBLEMATIC TITLE COVERING AN EXHAUSTIVE ISSUE Uçarlar, Nesrin M. S., Department of International Relations Supervisor: Prof. Hüseyin Bağcı November 2000, 134 pages This thesis analyzes the problems of Turkey's grand strategy in a changing environment including such determinative periods as during and after the Cold War, in general, emphasizing the latter, in particular. Geographical location of Turkey, Eurasia, is defined and described in detail in order to emphasize her position in the region, where Turkey plays a crucial role as a bridge between the West and the East: Although the term“grand strategy”is problematic in its nature, the thesis, giving the basic terms and concepts, accepts that Turkey has a grand strategy and continues to discuss whether Turkey can implement the main policies of her grand strategy under the framework of the regional aspects in which she has a unique position. Being a regional power, stemming from geostrategic importance and geopolitical role of Turkey, is taken as the fundamental guide for the thesis in examining Turkey's grand strategy towards the sub-regions surrounding her.