Edirne merkez nüfusunda cilt kanseri ve risklerine dair farkındalık düzeyi
The awarenes level of skin cancer and its risks in Edirne city
- Tez No: 940199
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fitzpatrick cilt skalası, cilt kanseri, güneş kremi, Fitzpatrick skin scale, skin cancer, sunscreen
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Küresel ısınma ve atmosferdeki değişimler sonucunda yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınları her geçen gün artarak bireylerin güneşe maruziyetini arttırmaktadır. Bunun sonucunda da cilt kanserinin insidansı yıllar içerisinde artmaktadır. Cilt kanserleri koruyucu davranışlar yardımıyla önlenebildiği için koruyucu sağlık hizmeti veren hekimlere önemli görevler düşmektedir. Bu çalışmada Edirne merkez nüfusunda cilt kanseri ve risklerine dair farkındalık düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmaya 392 kişi katılmıştır. Katılımcılara uygulanan ankette sosyodemografik bilgiler, cilt, fenotipik özellikler (Fitzpatrick skalası kullanılarak), Deri Kanseri ve Güneş Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların ölçek puanlarının ortalaması 14,09±3,30 olarak saptanmış olup bilgi düzeyi ortalama düzeyde bulunmuştur. Güneşten korunmak için koruyucu önlem almayanların oranı %16,33 olarak bulunurken %60,2'sinin güneş koruyucu krem kullandığı, ancak kremi yıl boyunca kullananların oranı %32,63 olarak saptanmıştır. Krem kullanmama sebepleri %42,86'sının alışkanlıklarının bulunmaması, %18,37'sinin gerekliliğine inanmamaları, %10,20'si unuttukları için, zararlı olabileceğini düşündükleri içindi. Kadınların bilgi düzeyleri erkeklerden, açık tenlilerin, buğday ve koyu kahverengi tenlilerden, güneş koruyucu ürünleri tüm yıl kullananların, güneşten koruyucu krem alırken güneş koruma faktörü, fiyat, deri tipi uygunluğu, emilim düzeyine göre tercih edenlerin bilgi düzeyleri diğerlerinden daha yüksek saptanırken göz renginin, doğal saç renginin, çil varlığının, güneş yanığı olmasının bilgi düzeyini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak bireylerin bilgi düzeyleri yeterli olsa da güneşten korunma davranışlarına bilgiyi aktaramadıkları görülmekte olup bireyleri cilt kanseri, güneşin zararlı etkileri konusunda bilgilendirirken bir yandan da bu bilgileri davranışlara dönüştürme ile ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Aile hekimliği disiplini bireylerin ilk temas noktasıdır bu nedenle hastaların hem primer korunmasında hem de sekonder ve tersiyer korunmasında çok önemli yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
As a result of global warming and atmospheric changes, the amount of ultraviolet radiation reaching the Earth's surface has been increasing day by day, leading to greater sun exposure among individuals. Consequently, the incidence of skin cancer has risen over the years. Since skin cancers can be prevented through protective behaviors, physicians providing preventive health services bear significant responsibilities in this regard. This study aimed to determine the level of awareness regarding skin cancer and its associated risks among the central population of Edirne. A total of 392 individuals participated in this descriptive and cross-sectional study. The survey administered to participants included sociodemographic data, skin and phenotypic features (assessed using the Fitzpatrick scale), and the Skin Cancer and Sun Knowledge Scale. The mean score of participants on the knowledge scale was 14.09±3.30, indicating a moderate level of knowledge. While 16.33% of participants reported taking no protective measures against the sun, 60.2% stated that they used sunscreen; however, only 32.63% reported using sunscreen throughout the year. The reasons cited for not using sunscreen included lack of habit (42.86%), disbelief in its necessity (18.37%), forgetfulness (10.20%), and concerns about potential harm. Knowledge levels were found to be significantly higher among women compared to men, individuals with fair skin compared to those with wheatish or dark brown complexions, individuals who used sun protection products year-round, and those who considered sun protection factor, price, skin type compatibility, and absorption level when choosing sunscreen products. In contrast, no significant associations were found between knowledge levels and eye color, natural hair color, presence of freckles, or history of sunburn. In conclusion, although individuals possess an adequate level of knowledge, it appears that this knowledge is not sufficiently translated into protective behaviors. Therefore, it is recommended that educational initiatives not only inform individuals about skin cancer and the harmful effects of sun exposure but also focus on promoting behavioral change. As the first point of contact in the healthcare system, the discipline of family medicine plays a critical role in the primary, secondary, and tertiary prevention of skin cancer.