Trakya Bölgesi'ndeki üriner sistem anomalisi prevalansının değerlendirilmesi
Assessment of the prevalence of urinary system anomalies in the Trakya Region
- Tez No: 989953
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NEŞE ÖZKAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri, prevalans, çocuk, radyolojik epidemiyoloji, Trakya Bölgesi, Congenital anomalies of the kidney and urinary tract, prevalence, child, radiological epidemiology, Trakya Region
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri, çocukluk çağında en sık görülen doğumsal anomaliler grubunu oluşturmakta olup kronik böbrek hastalığına ilerleme riski taşıması nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu çalışmanın amacı, Trakya Bölgesi'nde (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Gelibolu) 0–18 yaş pediatrik nüfusta Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri prevalansını, demografik özelliklerini ve alt tip dağılımını değerlendirmektir. Çalışma 2022–2024 yılları arasında retrospektif olarak planlanmış; bölgedeki hastanelerin radyoloji bilgi sistemlerinden elde edilen 23.011 pediatrik rapor incelenmiştir. Raporlar doğal dil işleme temelli sınıflandırma algoritması ile standartlaştırılmış; ardından klinik uzman kontrolü eşliğinde doğrulanarak etiketlenmiş; yaş grupları, cinsiyet ve il bazlı analizler yapılmıştır. Prevalans hesaplamalarında Türkiye İstatistik Kurumu nüfus verileri payda olarak kullanılmış ve sonuçlar 100.000 çocuk başına oran şeklinde verilmiştir. Toplam 22.538 rapor (%97,9) sınıflandırılabilir bulunmuş ve 4.035 olguda (%17,9) Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri saptanmıştır. Üç yıllık ortalama prevalans 291.6/100.000 olarak hesaplanmış olup erkeklerde prevalans kızlardan daha yüksek bulunmuştur (erkek/kız oranı: 1,36). Tüm yaş gruplarında en sık saptanan alt tip hidronefroz olmuş; bunu renal agenezi, renal hipoplazi ve üreteropelvik bileşke darlığı izlemiştir. Olguların %19,6'sında Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri tanı birliktelikleri mevcuttur ve en sık eşleşme hidronefroz ile üreteropelvik bileşke darlığı birlikteliğidir. Yaş grubu analizlerinde en yüksek prevalans 0–1 yaş grubunda (1224.3/100.00) saptanmış olup toplam pediatrik nüfusa oranla anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0,001). İl bazlı değerlendirmelerde Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri prevalansının Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Gelibolu arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Edirne'nin prevalansı 980.7/100.000 şeklinde bulunarak ortalama prevalansa göre yüksek olduğu görülmüş ve pediatrik nefroloji merkezi olması ile ilişkili değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Trakya Bölgesi pediatrik nüfusunda Konjenital böbrek ve üriner sistem anomalilerinin epidemiyolojik yükünü ortaya koyan kapsamlı bölgesel veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Congenital anomalies of the kidney and urinary tract (CAKUT) constitute one of the most common groups of congenital anomalies in childhood and represent a significant public health problem due to their potential progression to chronic kidney disease. The aim of this study was to evaluate the prevalence, demographic characteristics, and subtype distribution of congenital anomalies of the kidney and urinary tract in the pediatric population aged 0–18 years in the Trakya Region (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, and Gelibolu). This retrospective study was conducted between 2022 and 2024. A total of 23,011 pediatric radiology reports obtained from the radiology information systems of regional hospitals were reviewed. Reports were standardized using a natural language processing–based classification algorithm and subsequently verified and labeled through expert clinical review. Analyses were performed according to age groups, sex, and province. Population data from the Turkish Statistical Institute were used as denominators for prevalence calculations, and results were expressed per 100,000 children. Of the reviewed reports, 22,538 (97.9%) were deemed classifiable, and congenital anomalies of the kidney and urinary tract was identified in 4,035 cases (17.9%). The three-year average prevalence was calculated as 291.6 per 100,000 children, with a higher prevalence observed in males than in females (male-to-female ratio: 1.36). Hydronephrosis was the most frequently detected subtype across all age groups, followed by renal agenesis, renal hypoplasia, and ureteropelvic junction obstruction. Coexisting congenital anomalies of the kidney and urinary tract anomalies were present in 19.6% of cases, with the most common combination being hydronephrosis and ureteropelvic junction obstruction. Age-specific analyses demonstrated the highest prevalence in the 0–1 year age group (1224.3 per 100,000), which was significantly higher than that of the overall pediatric population (p <0.001). Province-based analyses revealed differences in congenital anomalies of the kidney and urinary tract prevalence among Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, and Gelibolu. Edirne exhibited a notably higher prevalence (980.7 per 100,000), which was interpreted in relation to its status as a regional pediatric nephrology referral center. This study provides comprehensive regional data delineating the epidemiological burden of congenital anomalies of the kidney and urinary tract in the pediatric population of the Trakya Region.