2,3- ve 2,5-piridindikarboksilik asit içeren bazı geçiş metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi
Synthesis, characterization and evaluation of microbiological properties of some transition metal complexes containing 2,3- and 2,5-pyridinedicarboxylic acid
- Tez No: 940226
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN BÜYÜKKIDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-Piridindikarboksilik Asit, 5-Piridindikarboksilik Asit, Dipiridin, Karışık ligand, Metal Kompleksi a sonra doldurulacaktır, 3- Pyridinedicarboxylic Acid, 5- Pyridinedicarboxylic Acid, Dipyridine, Mixed ligand, Metal Complex. a sonra doldurulacaktır
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
DahBu çalışmada, bir tane proton transfer tuzu ve sekiz tane metal kompleksi sentezlenmiştir. (H2PPZEtOH)2+(2,5-PDC)2- (1) proton transfer tuzu, 2,5-piridindikarboksilik asit (2,5-H2PDC) ve 2-(piperazin-1-il)etanol (PPZEtOH)'ün reaksiyonundan elde edilmiştir. (H2PPZEtOH)[Cu(2,5-PDC)2(H2O)].H2O (2) kompleksi proton transfer tuzu 1'den, karışık ligandlı (H2PPZEtNH2){[Cu0.5(2,5-PDC)2Cu0.5(H2O)]}n.3H2O (3) koordinasyon polimeri 2,5-piridindikarboksilik asit ile 2-(piperazin-1-il)etilamin (PPZEtNH2)'in oda sıcaklığındaki tepkimesinden elde edilmiştir. Karışık ligandlı {[Cu(BPE)(H2O)][Cu(2,5-PDC)2]}n (4) ve (H2BPE){[Cu(2,3-PDC)2]}n (5) koordinasyon polimerleri, 1,2-bis(4-piridil)etan (BPE) ve dikarboksilik asit (4) için 2,5-piridindikarboksilik asit ve 5 için 2,3-piridindikarboksilik asit kullanıldı (2,3-H2PDC))'in reaksiyonundan hidrotermal olarak sentezlenmiştir. 2,5-H2PDC ve BPE ligandlarının aynı reaksiyon çözeltilerinden karışık ligandlı {[(2,5-PDC)Co(2,5-PDC)Co(BPE)1/2]}n (6), {[Co(2-PC)2H2O]}n.H2O (7) ve {[Co0,5(2,5-PDC)2Co0,5(H2O)4]}n.H2O (8) üç koordinasyon polimeri hidrotermal yöntem ile elde edildi. Karışık ligandlı diğer kobalt kompleksi ise [Co2(2,5-PDC)2(H2O)6].2H2O (9), 2,5-PDC ve PPZEtNH2 ligandlarının ılımlı koşullardaki tepkimesi sonucu oluşmuştur. Proton transfer tuzunun yapısı 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis ve FTIR spektral yöntemleri ile metal komplekslerinin (2-9) yapıları ise FTIR, UV-Vis, manyetik duyarlılık ve tek kristal X-ışını kırınımı yöntemi ile aydınlatılmıştır. Ayrıca bileşiklerin antibakteriyel özellikleri çeşitli bakterilere karşı ve antifungal özellikleri ise mayalara karşı test edilmiştir. Antibakteriyel test sonuçları Levofloksasin, Sefepim, Kloromfenikol ve Vankomisin, ile antifungal test sonuçları ise Flukanozol ve Ketanozol ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
DahIn this study, one proton transfer salt and eight metal complexes were synthesized. (H2PPZEtOH)2+(2,5-PDC)2- (1) proton transfer salt was obtained from the reaction of 2,5- pyridinedicarboxylic acid (2,5-H2PDC) and 2-(piperazin-1-yl)ethanol (PPZEtOH). (H2PPZEtOH)[Cu(2,5-PDC)2(H2O)].H2O (2) complex was obtained from the proton transfer salt (1), and the mixed ligand coordination polymer, (H2PPZEtNH2){[Cu0.5(PDC)2Cu0.5(H2O)]}n.3H2O (3),was obtained from the reaction of 2,5-pyridine- dicarboxylic acid and 2-(piperazin-1-yl)ethylamine at room temperature. Mixed-ligand coordination polymers {[Cu(BPE)(H2O)][Cu(2,5-PDC)2]}n (4) and (H2BPE){[Cu(2,3-PDC)2]}n (5) were synthesized hidrothermally from the reaction of 1,2-bis(4-pyridyl)ethane (BPE) and pyridinedicarboxylic acid (2,5-pyridinedicarboxylic acid was used for 4 and 2,3-pyridinedicarboxylic acid (2,3-H2PDC) was used for 5). Three coordination polymers with mixed ligands, {[(2,5-PDC)Co(2,5-PDC)Co(BPE)1/2]}n (6), {[Co(2-PC)2H2O]}n.H2O (7) ve {[Co0,5(2,5-PDC)2Co0,5(H2O)4]}n.H2O (8), were obtained from the same reaction solutions of 2,5-PDC and BPE ligands by hydrothermal method. Another cobalt complex with mixed ligands [Co2(2,5-PDC)2(H2O)6].2H2O (9) was formed by the reaction of 2,5-PDC and PPZEtNH2 ligands under mild conditions. The structure of the proton transfer salt was elucidated by 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis and FTIR spectral methods, and the structures of the metal complexes (2-9) were elucidated by FTIR, UV-Vis, magnetic susceptibility and single crystal X-ray diffraction methods. In addition, the antibacterial properties of the compounds were tested against various bacteria and their antifungal properties were tested against yeasts. Antibacterial test results were compared with Levofloxacin, Cefepime, Chloromphenicol and Vancomycin, and antifungal test results were compared with Fluconazole and Ketanazole.