Relevance of Karl Polanyi for institutional environmental economics
Karl Polanyi'nin kurumsal çevre iktisatı için geçerliliği
- Tez No: 94024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Polanyi, Kapp, Marx, Kurumsal İktisat, Çevre iv TtC YÛKS EKÖC R ETİ M Ki) KÜU. WWSSJMAH1ASYQH İMJEBKBEft, Polanyi, Marx, Kapp, Institutional Economics, Environment iii
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz KARL POLANYİ'NİN KURUMSAL ÇEVRE İKTİSATI İÇİN GEÇERLİLİĞİ Akın, Feride Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Eyüp Özveren Aralık, 2000, 85 sayfa Bu çalışma Kari Polanyi'den yola çıkarak kurumsal çevre iktisatlın sosyal bilimsel ve kapsamlı bir temel üstüne oturtmayı amaçlamıştır. Polanyi'nin en önemli katkısı“sanal mallar”kavramıdır. Bu kavram emek ve doğayayı parasal değerlerle ifade etmekteki ontolojik soruna işaret eder. Bir başka tartışma iktisadi gelişmenin sosyal sonuçlarının iktisadi değişkenlere dayanmaksızın nasıl inceleneceği konusunda bilgilendiren Polanyi'nin“Yerleşime karşı Gelişim”formülüne dayandırılacaktır. Bu tez aynı zamanda Polanyi'nin Kapp ve Marx'la olan ilişkisini inceleyerek Polanyi'nin çerçevesinin çevre konusunu çalışmak için Marxist bir çerçeveden daha uygun olduğu ve Kapp'ın“sosyal maliyet”kavramının Polanyi'yi terorik olarak tamamladığı sonucuna varır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELEVANCE OF KARL POLANYI FOR INSTITUTIONAL ENVIRONMENTAL ECONOMICS Akın, Feride M.Sc., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Eyüp Özveren December 2000, 85 pages This thesis aims at to ground environmental economics on a social scientific, comprehensive foundation by drawing upon Karl Polanyi. Polanyi's fundamental contribution lies in his concept of“fictitious commodities”. This addresses the ontological problem of assigning monetary values for land and labor. His formula of Habitation vs. Improvement, on the other hand, informs how to assess outcomes of an economic improvement by yardsticks other than economic ones. This thesis will also explore Polanyi's links with Kapp and Marx and conclude that a Polanyesque foundation is more compatible to embrace ecological issues than a Marxist one and Kapp's work on“social costs”theoretically complements Polanyi's detections about the social and environmental consequences of market economies.