A Study on the determinants of the teacher salaries in the private schools in Ankara, Turkey
Ankara ilindeki özel okullarda öğretmen maaşlarının belirleyicileri üzerine bir çalışma
- Tez No: 94025
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, öğretmen maaşı, motivasyon, maaş belirleyicileri, regresyon analizi, öğretmen yeterliliği ve performansı. VI, Teacher, teacher salary, payment, teacher motivation, determinants of salaries, Multiple Regression Analysis, teacher competence, teacher performance HC YÜKSEKÖ?RETİM KÜRÜLSJ DOKÜMANTASYON MERKEZÎ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz ANKARA İLİNDEKİ ÖZEL OKULLARDA ÖĞRETMEN MAAŞLARININ BELİRLEYİCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KÖŞKER, Serpil Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. İbrahim Koyuncu Aralık 2000, 95 sayfa Bu çalışma, öğretmenlerin maaşlarının belirleyicileri ile ilgili sistematik bir analiz sunmak ve Ankara ilindeki özel okullarda çalışan öğretmenlerin maaş düzeylerinin belirlenmesinde etkili olan faktörleri tespit etmeyi amaçlamıştır. Ankara ilindeki 25 okuldan öğretmenlerin maaş miktarları, cinsiyet, uyruk, branşları, eğitim düzeyleri, yöneticilik görevleri, haftalık saatleri, deneyimleri, ek gelirler, okulların performans değerlendirme sistemleri, okul özellikleri ilgili okul düzeyi, öğrenci sayısı, okulun fınansal yapısı ve öğrenci başına alınan kayıt ücreti ile ilgili bilgiler elde edilmiştir. Öğretmen maaş miktarları ile yukarıda belirtilen bağımsız değişkenler arasındaki ilişki Pearson-Product Moment korelasyon istatistiği kullanılarak incelenmiştir.Bağımsız değişkenler birbirleri ve sonra bağımlı değişken olan öğretmen maaşları ile olan ilişkileri tespit edilmiş ve bağımsız değişkenlerin toplam varyansın ne kadarını açıkladığı incelenmiştir. Çıkan sonuca göre,“branş”,“yöneticilik rolü”,“eğitim düzeyi”ve“deneyim”değişkenlerinin anlamlı oldukları ve maaşlardaki varyansın toplam olarak % 56.7' unu açıklayabildikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE DETERMINANTS OF THE TEACHER SALARIES IN THE PRIVATE SCHOOLS IN ANKARA, TURKEY KÖŞKER, Serpil MS., The Department of Educational Sciences Supervisor : Prof. Dr. Ibrahim KOYUNCU December 2000, 95 pages This study was aimed at establishing the determinants of teacher salaries and predicting the weights these factors seem to be effective in determining the salary levels in the Private Schools of Ankara, Turkey. Data was collected in twenty-five (25) private schools in the Province of Ankara/Turkey, with respect to the salaries of teachers and their gender, nationality, teaching area, educational level, administrative role, course loads per week, experience level, given benefit packages, the performance evaluation system of their schools and school type, school enrollment numbers, how the school was financially supported and the yearly fee taken from each student. IllThe relationships between the teacher salary level and the above indicated independent variables were determined using the Pearson Product Moment Correlation Statistics. Stepwise Multiple Regression Analysis was utilized in determining the overall effects of each of these variables on teacher salaries and establishing which variables were significant in explaining the variance of the dependent variable: teacher salaries.“Teaching area”,“administrative role”,“education”and“experience”appeared to be significant and they could totally explain 56.7 of the total variance in teacher salary.