Elasticity of capital-land substitution in housing supply: An econometric study of the housing market in Ankara
Konut arzındaki arsa-sermaye ikame esnekliği: Ankara'da konut pazarı üzerine ekonometrik bir çalışma
- Tez No: 94023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Konut Üretim Fonksiyonları, İkame Esnekliği VI ZC YÜKSEKÖĞRETİM KÜRULO, Housing Production Functions, The Elasticity of Substitution IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZ KONUT ARZINDAKİ ARSA - SERMAYE İKAME ESNEKLİĞİ: ANKARA'DA KONUT PAZARI ÜZERİNE EKONOMETRİK BİR ÇALIŞMA Erol, Işıl Yüksek Lisans, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alper Güzel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Türel Eylül 2000, 81 sayfa Bu çalışma Ankara'daki kentsel konut pazarını, inşaat sektörünün konut arzı çerçevesinde analiz etmektedir. Çalışmanın amacı, Ankara kentinin gelişme biçimini ve mekansal yapısını belirleyen kentsel ekonomik süreçleri açıklamaktır. Çalışmanın ardında yatan teorik dayanağı, konut üretim modelleri oluşturmaktadır. Bu modeller, kentin mekansal yapısını ve arazi kullanım düzenini açıklamak amacıyla kullanılan ortak bir ekonomik terim içermektedir:“ toprak ve toprak-dışı (sermaye) girdileri arasındaki ikame esnekliği ”. Sabit ikame esnekli (CES), değişken ikame esnekli (VES), ve üstün logaritmik (Translog) üretim fonksiyonları 1999 yılına ait Ankara yatay - kesit verileri kullanılarak tahmin edilmiştir ve tahmin yöntemi olarak devamlı en küçük kareler (OLS) yöntemi kullanılmıştır. Üretim modellerindeki değişkenlerin tahminlenen katsayı değerleri, konut üretiminde kullanılan toprak ve toprak - dışı (sermaye) girdileri arasındaki ikame esnekliğini vermektedir. Faktörler arasındakiikame esneklik değerleri, kensel arsa rantı ve nüfus yoğunluk eğimlerinin temel belirleyicisi olduğundan, Ankara kentsel konut pazarının mekansal yapısının açıklanmasında son derece önemli rol oynamaktadır. Çalışmanın en önemli sonucu, bu tip bir ekonometrik yaklaşımla kentlerin mekansal yapısının açıklanabilirliğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELASTICITY OF CAPITAL - LAND SUBSTITUTION IN HOUSING SUPPLY: AN ECONOMETRIC STUDY OF THE HOUSING MARKET IN ANKARA Erol, Işıl M.S., Department of Economics Supervisor Assoc. Prof. Dr. Alper Güzel Co-Supervisor Prof. Dr. Ali Türel September 2000, 81 pages This thesis analyzes the supply side of the urban housing market in Ankara. The aim of the study is explaining urban economic processes that are determining the form and spatial structure of Ankara. The theoretical basis that lies under this study is the housing production models, which have the basic concept of“elasticity of substitution between land and non-land (capital) factors ”in order to explain land- use patterns and spatial structure of Ankara. Constant Elasticity of Substitution (CES), Variable Elasticity of Substitution, and Transcendental Logarithmic (Translog) production functions are estimated from cross-section data of Ankara for the year 1999 with Ordinary Least Squares (OLS) estimation technique. The estimated coefficients of the variables in these production models give the elasticity of substitution between land and non-land (capital) factors of housing supply. By iiibeing the basic determinant of land rent and population density gradient, elasticity of substitution is used as a key parameter in the explanation of spatial structure of urban housing market in Ankara. The main result of the study is that urban spatial patterns of the cities can be explained through this type of an econometric approach.