İnsanlı ve insansız hava araçlarının uçuş kontrol sistemlerinin ve otopilot sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of flight control systems and autopilot systems of manned and unmanned aerial vehicles
- Tez No: 940269
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÇİVİCİOĞLU BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Sivil Havacılık, Aeronautical Engineering, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı, Otopilot Sistemi, Uçuş Kontrol Sistemi, Unmanned Aerial Vehicle, Autopilot System, Flight Control System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Elektrik ve Elektroniği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İnsanlı ve insansız hava araçları, havacılık endüstrisinde teknolojik yeniliklerin temel taşlarını oluşturarak geniş bir kullanım yelpazesi ve çeşitli avantajlar sunmaktadır. İnsansız Hava Araçları (İHA'lar), düşük maliyet, yüksek hassasiyet ve uzun süreli operasyonel dayanıklılık özellikleriyle askeri, ticari ve bilimsel alanlarda kritik bir rol üstlenirken, insanlı hava araçları gelişmiş otopilot ve uçuş kontrol sistemleri aracılığıyla uçuş güvenliği ve operasyonel verimliliği önemli ölçüde artırmaktadır. Bu iki sistem, otomasyon teknolojilerindeki hızlı ilerlemelerin bir sonucu olarak pilot iş yükünü azaltmak, insan hatasını minimize etmek ve uçuş operasyonlarını optimize etmek amacıyla evrilmiştir. Bu çalışmada, insanlı ve insansız hava araçlarının uçuş kontrol sistemleri ve otopilot sistemleri karşılaştırılmış ve teknolojik altyapıları ile operasyonel katkıları incelenerek modern havacılık endüstrisine olan etkileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Manned and unmanned aircraft represent a cornerstone of technological advancements in the aviation sector, offering diverse applications and distinct advantages. Unmanned aerial vehicles (UAVs) have become indispensable in military, commercial, and scientific fields, owing to their cost-efficiency, precision, and extended operational capabilities. In contrast, manned aircraft enhance flight safety and operational effectiveness through sophisticated autopilot and flight control technologies. Both systems have undergone significant evolution, driven by rapid developments in automation, with the primary goals of reducing pilot workload, minimizing human error, and optimizing overall flight performance. In this study, the flight control systems and autopilot systems of manned and unmanned aerial vehicles were compared, and their technological infrastructure and operational contributions were examined to analyze their impact on the modern aviation industry.