Relation-instance account of hypothesis confirmation: A semantic approach
Hipotez doğrulamasının ilişki-örneklemiyle açıklanması: Semantik bir yaklaşım
- Tez No: 94030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Teorilerin Semantik Kavramşı, Bilimsel Teorilerin Modelleri, Hipotez Doğrulanmasının İlişki-Örneği Açıklaması, Ciddi Testler ve Hipotez Doğrulanmasının Gücü VI, The Semantic Conception of Scientific Theories, Models of Scientific Theories, the Relation-Instance Account of Hypothesis Confirmation, Severe Tests and the Strength of Hypothesis Confirmation IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz HİPOTEZ DOĞRULANMASININ İLİŞKİ-ÖRNEKLEMİYLE AÇIKLANMASI: SEMANTİK BİR YAKLAŞIM Doğan, Aysel Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdinç Sayan Haziran 2000, 120 sayfa Bilimsel bir hipotez ve kanıt arasındaki ilişki bu araştırmanın ana temasını oluşturmaktadır. Söz konusu ilişkiyi açıklama doğrultusunda pek çok girişim bulunmasına rağmen sorun hala tatmin edici bir çözüm beklemektedir. Bu çalışmanın temel teşhislerinden birisi hipotez doğrulanmasını, bilimsel teorileri ve bilimi kavrayışımızda radikal bir değişikliğe gerek olduğudur. Buna göre, ilk olarak bilimsel önermelerin“eski mantık”yerine“ilişkiler mantığı”perspektifinden görülmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Daha sonra, bilimsel teorilerin ne olduğu üzerine bir tartışma sunulmakta ve teorilerin Semantik kavranışı savunulmaktadır. Bazı gözde doğrulama teorileri incelendikten sonra, ilişki-örneklenmesine dayanan yeni bir doğrulama açıklaması önerilmektedir. Son olarak, önerilen görüşün hipotez doğrulanması probleminin esaslı bir çözümü olduğu gösterilmektedir. Bu çalışmaaracılığıyla hipotez doğrulanmasını sadece mantıksal ilişkilere dayandırmanın yanıltıcı olduğu açık seçik görülmektedir. Hipotetik-tümdengelim yöntemi, pozitif-örnek açıklaması ve Bayezinizm gibi olasılıkçı yaklaşımlar kanıt ve hipotezlerin içerikleri kadar“hata olasılıklarını”ihmal etmeleri nedeniyle başarısızlığa mahkûm olmuşlardır. Bu tezde önerilen yeni doğrulama açıklaması, tek basma bir tahminin gözlemlenmesinin, bir hipotezin bazı pozitif örneklerinin, ya da hipotez ve kanıt arasındaki salt olasılık ilişkilerinin değil, ancak hipotez tarafından ileri sürülen temel ilişkinin örneklenmesinin çarpık doğrulama biçimlerini önleyebileceği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Böylece önerilen doğrulama modelinin hipotez testinin gerçeklikteki pratiğine alternatiflerinden daha uygun olduğu gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATION-INSTANCE ACCOUNT OF HYPOTHESIS CONFIRMATION: A SEMANTIC APPROACH Doğan, Aysel Ph.D., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdinç Sayan June 2000, 120 pages The relationship between a scientific hypothesis and evidence constitutes the main theme of this inquiry. In spite of many attempts to account for this relationship, the issue still awaits for a satisfactory solution. It is one of the primary diagnoses of this study that there is a need for a radical shift in our conception of hypothesis confirmation and scientific theories as well as of science. Accordingly, it is first pointed out that scientific statements should be viewed from the perspective of the“logic of relations”rather than from the stand point of the“old logic.”Then, a discussion on scientific theories is presented and the Semantic conception of theories is defended. After reviewing some prominent confirmation theories, a new confirmation account based upon the notion of relation instantiation is proposed. Lastly, it is shown that the proposed view is a substantial solution of the problem of 111hypothesis confirmation. By means of this study, it becomes clear that grounding confirmation on logical relations alone is deceptive. The hypothetico-deductive method, the positive instance account and probabilistic approaches to confirmation such as Bayesianism are all doomed to failure because of their neglect of the semantic dimension of hypotheses and evidence as well as of“error probabilities.”The new account of confirmation reveals the fact that neither observation of a single prediction nor some positive instances of an hypothesis nor purely probabilistic relations between an hypothesis and evidence but the instantiation of the relation urged by the hypothesis can prohibit spurious forms of confirmation. It is thereby demonstrated that the proposed model of confirmation fits the actual practice of hypothesis testing better than any other alternatives of it.