Kronik HBV enfeksiyonu nedeniyle tedavi alan hastaların tedavi ajanlarına göre serum lipit profillerinin tedavi sürecinde değişimi ve bu değişimin ateroskleroz üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of changes in serum lipid profiles duringtreatment according to therapeutic agents in patients treated for chronic HBV infection and the impact of these changes on atherosclerosis
  1. Tez No: 940446
  2. Yazar: GÜNEŞ ŞANVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YOZGAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KHB, HBV, Tenofovir, TDF, TAF, LDL, Lipit Profili, CHB, HBV, Tenofovir, TDF, TAF, LDL, Lipid Profile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik hepatit B; hepatit B virüs enfeksiyonunun neden olduğu, karaciğer sirozuna ve hepatoselüler karsinoma ilerleyebilen dünyada ve ülkemizde yaygın bir hastalıktır. Kronik hepatit B (KHB) tedavisinde içerisinde tenofovir disproksil fumarat (TDF,) entekavir, tenofovir alafenamid (TAF) gibi ajanların olduğu nükleoz(t)id analogları (NA) uzun dönem kullanılmaktadır. TAF kullanımının TDF tedavisine göre böbrek yetmezliğine ilerleme ve kemik kaybı riski çok daha düşüktür. Bu nedenle TAF kullanımı yaygınlaşmaktadır. TDF kullanımının serum lipid profili üzerine olumlu etkileri mevcuttur. TDF'nin serum düşük dansiteli lipoprotein (LDL) değerlerini düşürdüğü bilinmektedir. Düşük serum LDL'nin ateroskleroz gelişimini önleyici etkisi bilinmektedir. Dünya genelinde önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olan koroner arter hastalığının nedenlerinin en başında ateroskleroz gelmektedir. Bu çalışmada TDF tedavisinin serum lipitleri üzerine olan olumlu etkisi TAF tedavisinde mevcut olup olmadığının bulunması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Temmuz 2022 ile Temmuz 2024 aralığında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji polikliniğine başvuran 18-75 yaş aralığındaki tedavi kullanan 271 KHB hastası dahil edilmiştir. Serum lipit profillerinin 6 aylık değişimini karşılaştırmak için gastroenteroloji polikliniğine başvuran HBV enfeksiyonu olmayan 100 hasta da dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri hastane bilgi sistemindeki laboratuvar değerleri, karaciğer ultrasonografi görüntüleme raporları kaydedilmiştir. Çalışmamızda hastaların yeni ilaç başlanan ya da ilaç değişikliği yapılan 6 aylık takip süresinde laboratuvar değerlerinin değişimi erken dönem bulgularını ve hastanemiz gastroenteroloji polikliniğindeki ilk ve son takip verilerini kapsayan laboratuvar değerlerinin değişimi geç dönem ix bulgularını oluşturmuştur. Çalışmamızda toplanan veriler SPSS programına kaydedilmiş ve analiz yapılmıştır. Bulgular: Hastaların %48,8'i (n:131) daha önce kronik hepatit B'ye yönelik tedavi almıyorken yeni başlanmıştı. %38'i (n:103) başlangıçta TDF, %10,7'si (n:29) entekavir, %3'ü (n:8) TAF tedavisi alıyordu. TDF tedavisi alan grubun LDL değeri istatistiksel anlamlı olarak tedavi almayan gruptan daha düşüktü. Yeni tedavi başlanan 131 hastanın %52,6'sına (n:69) TDF, %24,4'üne (n:32) TAF başlandığı görüldü. Başlangıçta TDF kullanan 103 hastanın %54,3'ü (n:56) TDF mevcut tedavisine devam ettiği görülürken, %35,9'u (n:37) TAF tedavisine geçildiği tespit edilmiştir. İstatisteksel anlamlı olarak yeni ilaç başlanan hastalarda TDF tedavisi TAF tedavisi ile karşılaştırıldığında yüksek dansiteli lipoproteini (HDL) daha çok düşürdüğü görülmüştür. İstatistiksel anlamlı olmasa da TDF tedavisi TAF tedavisine göre LDL'yi daha çok düşürdüğü görülmüştür. KHB tedavisi alan grup ile HBV enfeksiyonu olmayan kontrol grubu karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı olarak tedavi alan grubun LDL değeri daha çok düşmüştür. Uzun dönem bulguları incelendiğinde 271 hastanın, ortalama 68±62 aylık takibinde, 5'inde HBsAg negatifleşmesi görülmüştür. 27'sinde karaciğer sirozu gelişmiştir ve geç dönem analizinden çıkarılmıştır. Geç dönem analizinde istatistiksel anlamlı olmasa da TDF tedavisi alanların LDL değeri diğer gruplara göre daha çok düşmüştür. Sonuç: Kronik HBV tedavi seçeneklerinden biri olan TDF tedavisinin serum lipitleri üzerine olumlu etkisi bilinmektedir. Bu olumlu etkinin TAF tedavisinde olmadığı veya çok zayıf olduğu çeşitli klinik çalışmalarda gösterilmektedir. Çalışmamızın bulguları bu literatür ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic hepatitis B is a prevalent disease both worldwide and in our country, caused by hepatitis B virus infection, and it can progress to liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma. In the treatment of chronic hepatitis B (CHB), nucleos(t)ide analogs (NAs) such as tenofovir disoproxil fumarate (TDF), entecavir, and tenofovir alafenamide (TAF) are used long-term. Compared to TDF therapy, TAF use is associated with significantly lower risks of progression to renal failure and bone loss. Therefore, the use of TAF has become increasingly widespread. TDF is known to have beneficial effects on serum lipid profiles, particularly by reducing serum low-density lipoprotein (LDL) levels. Low serum LDL levels are known to play a protective role against the development of atherosclerosis. Atherosclerosis is one of the leading causes of coronary artery disease, which remains a major cause of mortality and morbidity worldwide. This study aimed to determine whether the favorable effects of TDF therapy on serum lipids are also present in patients receiving TAF therapy. Materials and Methods: This is a single-center, retrospective observational study. A total of 271 chronic HBV patients aged 18–75 years, who attended the Gastroenterology Outpatient Clinic at SBÜ Ankara Training and Research Hospital between July 2022 and July 2024 and were under antiviral therapy, were included. Additionally, 100 patients without chronic HBV infection were enrolled to compare 6- month changes in serum lipid profiles. Demographic data, laboratory results, and liver ultrasonography reports were collected from the hospital information system. The study evaluated the early-phase changes in laboratory values within the first 6 months after initiation or modification of therapy, as well as long-term changes xi using the first and latest available follow-up data from the hospital system. All data were recorded and analyzed using SPSS software. Results: Among the patients, 48.8% (n=131) were newly initiated on antiviral therapy for chronic HBV. Initially, 38% (n=103) were on TDF, 10.7% (n=29) on entecavir, and 3% (n=8) on TAF therapy. Patients receiving TDF had significantly lower LDL levels compared to those not on therapy. Of the 131 newly treated patients, 52.6% (n=69) were started on TDF and 24.4% (n=32) on TAF. Among the 103 patients initially on TDF, 54.3% (n=56) continued TDF, whereas 35.9% (n=37) switched to TAF. Statistically, TDF therapy resulted in a greater decrease in HDL levels compared to TAF among newly treated patients. Although not statistically significant, TDF also showed a greater reduction in LDL compared to TAF. When comparing the HBV-treated group with the non-HBV control group, LDL reduction was significantly greater in the HBV-treated group. In the long-term follow-up (mean 68±62 months) of the 271 patients, HBsAg loss was observed in 5 patients. Liver cirrhosis developed in 27 patients, who were excluded from the longterm analysis. Although not statistically significant, patients on long-term TDF therapy demonstrated greater LDL reduction compared to other groups. Conclusion: TDF, one of the therapeutic options for chronic HBV, is known to have beneficial effects on serum lipid profiles. Several clinical studies have demonstrated that this beneficial effect is absent or significantly weaker in patients receiving TAF therapy. Our study findings are consistent with the existing literature.