Ebelikte savunuculuk ölçeğinin geliştirilmesi
Development of the advocacy scale in midwifery
  1. Tez No: 940490
  2. Yazar: CEREN SANDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA İLDAN ÇALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Savunuculuk, Ebelikte Savunuculuk, Ebelik, Ölçek geliştirme, Advocacy, Midwifery Advocacy, Midwifery, Scale Development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ebelikte savunuculuk ölçeğinin geliştirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu metodolojik çalışma, Şubat-Aralık 2024 tarihleri arasında, sağlık kurumlarında ebelik hizmetlerinin sunulduğu birimlerde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 260 ebe ile yürütülmüştür. Veriler, Bireysel Tanıtım Formu ve Ebelikte Savunuculuk Ölçeği Taslağı kullanılarak Google Forms aracılığıyla çevrim içi toplanmıştır. Geçerlik analizi kapsamında kapsam geçerlik indeksi, yapı geçerliliği (açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi) ve madde analizi uygulanmıştır. Güvenirlik Cronbach alfa katsayısı, madde toplam puan korelasyonu ve yarı yarıya güvenirlik yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Örneklem büyüklüğünün faktör analizine uygunluğu Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi ile, maddeler arasındaki korelasyon düzeyi ise Bartlett küresellik testi ile belirlenmiştir. Veriler, SPSS 25.0 ve DataBeeg 1.0 programları ile analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler olarak frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Etik Kurulundan 17.01.2024 tarihli 20.478.486/2213 sayılı karar ile etik onam alınmıştır Bulgular: ICM Ebeler İçin Savunuculuk Araç Kiti ve ilgili literatür doğrultusunda 27 maddelik başlangıç madde havuzu oluşturulmuştur. Uzman değerlendirmeleri sonucunda Kapsam Geçerlilik İndeksi (KGI) 0.96 olarak bulunmuştur. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi değeri 0.912 olup, örneklem büyüklüğünün faktör analizi için yeterli olduğu belirlenmiştir. Bartlett Küresellik Testi, verilerin faktör analizi için uygun olduğunu göstermiştir. Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda düşük faktör yükleri nedeniyle dört madde ölçekten çıkarılmış ve ölçek 22 maddeye indirgenmiştir. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), ölçeğin beş faktörlü yapısını desteklemiş ve model uyum indeksleri kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur (CMIN/DF = 2.240, RMSEA = 0.069, CFI = 0.897, SRMR = 0.060). Ölçeğin Cronbach Alfa değeri 0.912'dir. Katılımcıların %61.9'unun 34 yaş ve altında, %71.2'sinin lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Ebelikte Savunuculuk Ölçeği, 22 madde ve 5 alt boyuttan oluşan, ebelerin savunuculuk düzeylerini değerlendirmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to develop an advocacy scale in midwifery. Materials and Methods: This methodological study was conducted between Februrary and December 2024 with 260 midwives working in units where midwifery services are provided in healthcare institutions and who agreed to participate in the study. Data were collected online using the Individual Information Form and the Draft Midwifery Advocacy Scale via Google Forms. The content validity index, construct validity (exploratory and confirmatory factor analysis), and item analysis were applied as part of the validity analysis. Reliability was assessed using Cronbach's alpha coefficient, item-total correlation, and split-half reliability methods. The suitability of the sample size for factor analysis was determined using the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) test. At the same time, the correlation levels among the items were examined using Bartlett's test of sphericity. Data were analyzed using SPSS 25.0 and DataBeeg 1.0 software, and descriptive statistics, including frequency, percentage, mean, and standard deviation, were utilized. Ethical approval for conducting the study was obtained from the Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine Health Sciences Ethics Committee with the decision numbered 20.478.486/2213, dated January 17, 2024. Results: Based on the ICM Advocacy Toolkit for Midwives and a literature review, an initial item pool of 27 items was developed. Expert evaluations yielded a Content Validity Index (CVI) of 0.96. The Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) test value was 0.912, confirming sample adequacy, and Bartlett's Test of Sphericity indicated data suitability for factor analysis. In the Exploratory Factor Analysis (EFA), four items were removed due to low factor loadings, resulting in a final scale of 22 items. Confirmatory Factor Analysis (CFA) supported a five-factor structure, with acceptable model fit indices (CMIN/DF = 2.240, RMSEA = 0.069, CFI = 0.897, SRMR = 0.060). The scale demonstrated high reliability (Cronbach's alpha = 0.912). Additionally, 61.9% of midwives were aged ≤34 years, and 71.2% held a bachelor's degree. Conclusion: The Midwifery Advocacy Scale is a valid and reliable measurement tool consisting of 22 items and five subdimensions, designed to assess midwives' advocacy levels.