Yumuşak doku sarkomlarında farklı tru-cut iğne boyutlarının tanısal doğruluğu: Prospektif kör çalışma
Diagnostic accuracy of different tru-cut needle sizes in soft tissue sarcomas: A prospective, blinded study
- Tez No: 940495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ÇEPNİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku sarkomu, Tru-cut, Biyopsi, Gauge, Tanısal doğruluk, Tanısal uyum, Soft tissue sarcoma, Tru-cut, Biopsy, Gauge, Diagnostic accuracy, Diagnostik concordance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Yumuşak doku sarkomları, vücudun herhangi bir yumuşak dokusunda görülebilen nadir ve heterojen bir tümör grubudur. Ekstremitelerde yerleşimli yumuşak doku sarkomlarında histopatolojik tanı için tru-cut biyopsi tercih edilir ancak ideal iğne kalınlığı belirsizdir. Bu çalışmada, ekstremite yumuşak doku sarkomu ön tanısı ile değerlendirilen 30 hastada 14G, 16G ve 18G tru-cut iğneleriyle alınan örnekler üzerinden incelemeler yapılarak yumuşak doku sarkomlarının tanısı için ideal bir iğne kalınlığının olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Prospektif ve kör (histopatolojik değerlendirme) bir tasarımla her hastadan aynı seansta 14G, 16G ve 18G iğnelerle örnek alınmıştır; sonuçlar kendi aralarında ve eksizyon sonrası patoloji sonuçlarıyla kıyaslanmıştır. Tüm tek cerrah tarafından alınmış ve tüm tek patolog tarafından değerlendirilmiştir. Yumuşak doku sarkomu şüphesiyle 30 hastadan biyopsi alınmış, biyopsi sonuçlarına göre 28 hastaya eksizyon uygulanmıştır. Elde edilen veriler üzerinden tanısal uyum ve tanısal doğruluk analizleri yapılmıştır. Bulgular: Tanısal uyum %93.3, genel tanısal doğruluk %89,3 ve yumuşak doku sarkomu özelinde tanısal doğruluk %91,3 olarak hesaplanmıştır. Üç iğne arasındaki tanısal doğruluk oranları benzer saptanmıştır. (%85,7-89,3, p=0,779). Tümörün boyutu ve fasyaya göre yerleşimi tanısal uyumu etkilememiştir. Tümörün boyutu, fasyaya göre yerleşimi ve alt tip tanısal doğruluğu etkilememiştir; yalnızca analizleri kolaylaştırmak için oluşturulan“eşleşme skoru”nda yüksek derece tümörlerde skor anlamlı düzeyde yüksek seyretmiştir (p=0,01) Sonuç: Klinik ve radyolojik olarak malignite şüphesi olan lezyonlardan biyopsi ile örnekleme yapılmalıdır. Tru-cut biyopsi yumuşak doku sarkomlarının tanısında düşük komplikasyon oranıyla yüksek tanısal doğruluğa sahip bir biyopsi yöntemidir. Referans bir merkezde ortopedik onkoloji alanında özelleşmiş bir cerrah tarafından alınan ve kas-iskelet sistemi patolojisine özelleşmiş bir patolog tarafından değerlendirilen tru-cut biyopsilerde 14 G, 16 G ve 18 G kalınlığındaki iğneler yüksek ve benzer tanısal doğruluk oranıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Soft tissue sarcomas are a rare and heterogeneous group of tumors that can arise in any soft tissue of the body; tru-cut biopsy is the preferred method for histopathological diagnosis in soft tissue sarcomas located in extremities, yet the optimal needle gauge remains unclear. This study aimed to determine whether an ideal needle gauge exists for the diagnosis of extremity soft tissue sarcomas by comparing the diagnostic concordance and accuracy of specimens obtained with 14 G, 16 G, and 18 G tru-cut needles in 30 patients. Materials and Methods: In this prospective and blinded (histopathological assessment) diagnostic accuracy study, each patient underwent biopsy with 14 G, 16 G, and 18 G needles in a single session; results were compared both between needle gauges and against the final pathology after surgical excision. All biopsies were performed by a surgeo and all specimens were evaluated by a single pathologist. Of the 30 patients biopsied for suspected soft tissue sarcoma, 28 proceeded to excision based on biopsy findings. Results: Diagnostic concordance among the three needle gauges was observed in 93.3% of cases. Overall diagnostic accuracy was 89.3%, and accuracy specifically for soft tissue sarcomas was 91.3%. Accuracy rates were similar across needle sizes (85.7–89.3%; p=0.779). Tumor size, location regarding to fascia, and histologic subtype did not significantly affect concordance or accuracy. In the“match score”analysis, however, high-grade tumors were associated with significantly higher scores (p=0.01). Conclusion: Lesions suspected of soft tissue sarcomas on clinical or radiological grounds should be sampled by biopsy. Tru-cut biopsy provides high diagnostic accuracy with a low complication rate in soft tissue sarcomas. When performed in a reference center by an experienced orthopedic oncology surgeon and evaluated by a specialized pathologist under standardized biopsy principles, 14 G, 16 G, and 18 G needles yield similarly high diagnostic accuracy, permitting flexibility in needle gauge selection.