İleri yaşlı bireylerin iyi oluşlarının perma yaklaşımı bağlamında incelenmesi: Nitel bir çalışma
Examining the well-being of older adults in the context of the perma approach: A qualitative study
  1. Tez No: 940497
  2. Yazar: EBRU ACARBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: ileri yaş, iyi oluş, PERMA modeli, older age, well-being, PERMA model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Yaşlı bireylerin yaşamları, ilerleyen yaşlarıyla birlikte giderek daha karmaşık hale gelmektedir. Bu kapsamda, psiko-sosyal anlamda iyi oluş durumlarını nasıl sürdürdükleri veya iyi olmayı nasıl deneyimlediklerinin tam olarak anlaşılması önemli olabilmektedir. Bu çalışma ileri yaştaki bireylerin iyi oluş kavramını nasıl deneyimlediklerini ya da PERMA modeli kapsamında iyi oluşu destekleyen unsurların ne olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yapılan araştırma doğrultusunda, her yaş grubundan bireyin, iyi oluşunu destekleyecek ve yaşlılık döneminde bireylere daha pürüzsüz bir yaşamı sağlayabilecek bilgilerin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırma nitel araştırma türlerinden, yorumlayıcı fenomenolojik desende yapılmıştır. Bireylerin iyi oluşuna ilişkin deneyimleri, bakış açıları ve fikirleri PERMA modeli çerçevesinde anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada çalışmaya katılmayı kabul eden, beklenen yaşam süresini aşmış 13 birey ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler toplanmış ve tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: İleri yaştaki bireylerin iyi oluş durumlarına ilişkin araştırmada“İleri Yaşta İyi Oluş”incelenen fenomendir. Çalışma;“toplumsal katılım ve anlamlı yaşam”,“aile ve kuşaklararası bağlar”,“anlam arayışı ve içsel yolculuk”,“bağımsız yaşlanma arzusu ve mekânsal düzen”ve“yaşlılıkta emek ve emeğin sonlanışı”olmak üzere beş alt tema ile oluşturulmuştur. Sonuç: İleri yaştaki bireylerin iyi oluşlarını sürdürebilmelerinde; zamanı hobi ve uğraşlarla anlamlı kılarak yaşlanmak, sosyal ilişkiler ve toplumsal bağlar kurmak, aile ve özellikle torunlarından duygusal destek almak, içsel anlam arayışıyla manevi doyuma ulaşmak, bağımsız yaşam arzusu ve uygun yaşam alanlarında yaşamak ile mesleki kimliklerini ve toplumsal rollerini değerlendirmek belirleyici olmuştur. Bu unsurlar, yaşlı bireylerin yaşamlarına değer katmakta ve iyi oluşlarını çok boyutlu olarak şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: As individuals age, their lives tend to become increasingly complex. In this context, understanding how older adults maintain their psychosocial well-being or how they experience well-being becomes particularly important. This study aims to explore how older adults experience the concept of well-being and to identify the factors that support well-being within the framework of PERMA model. In line with the findings of the research, it is intended to uncover knowledge that can support the well-being of individuals across all age groups and contribute to a smoother life experience during old age. Method: The research was conducted using one of the qualitative research methods, specifically within an interpretative phenomenological design. The study aimed to understand individuals' experiences, perspectives, and thoughts related to well-being within the framework of PERMA model. Interviews were conducted with 13 participants who had exceeded the average life expectancy and agreed to take part in the study. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis. Results: The main theme of the study concerning the well-being of older adults is defined as“Well-Being in Older Age.”This overarching theme is composed of five sub themes:“social participation and meaningful life,”“'family and intergenerational bonds,”“search for meaning and inner journey,”“desire for independent aging and spatial arrangement,”and“labor in old age and the cessation of labor”. Conclusion: In maintaining the well-being of older adults, several factors have been identified as significant: aging by making time meaningful through hobbies and activities; establishing social relationships and community ties; receiving emotional support from family, particularly grandchildren; attaining spiritual fulfillment through an inner search for meaning; living independently in suitable environments; and reflecting on their professional identities and social roles.