Şizofreni hastalarında beyin fonksiyonel organizasyonunun sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of brain functional organization in schizophrenia patients with healty controls
- Tez No: 940595
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAFFET GÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: gradyan analizi, fonksiyonel bağlantı, dinlenme durumu fMRI, şizofreni, gradient analysis, functional connectivity, resting-state fMRI, schizophrenia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Şizofreni fonksiyonel bağlantıda bozulmalarla karakterizedir ancak ilgili beyin bölgelerine ve bağlantı değişikliklerinin yönüne ilişkin bulgular tutarsızdır. Bu nedenle beyindeki fonksiyonel bozulma ve bunun semptomlarla ilişkisini daha iyi anlamak için tüm beyin fonksiyonel bağlantısını değerlendiren daha kapsamlı bir çerçeveye ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı yakın zamanda geliştirilen gradyan tabanlı analizi kullanarak şizofreni hastalarındaki temel gradyanın sağlıklı kontrollerden farklı olup olmadığını araştırmaktır. Şizofreni hastalarında (n=32) ve sağlıklı kontrollerde (n=27) sensorimotor-transmodal fonksiyonel kortikal organizasyonu belirlemek etmek için dinlenme durumu fMRI verilerine gradyan analizi uygulanmıştır. Ayrıca şizofreni hastalarında temel gradyan ile PANSS, SANS skorları arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Gradyan analizi sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında şizofreninin görsel ağ gibi kortikal organizasyonun sensorimotor sistemlerinde artan gradyan değerleri ve belirginlik ağı ve frontoparietal ağ gibi daha yüksek seviyeli sistemlerde azalan gradyan değerleri ile azalmış sensorimotor-transmodal farklılaşma sergilediğini göstermiştir. Şizofrenideki temel gradyan organizasyonundaki değişiklikler PANSS pozitif ve negatif alt ölçekleri ve SANS'ın toplam puanları ile ilişkili bulunmuştur. Sonuçlar şizofreninin bozulmuş kortikal fonksiyonel organizasyon gösterdiğini ve bunun sensorimotor-transmodal gradyandaki farklılaşmanın azalmasından kaynaklandığını tespit etmiştir. Sensorimotor-transmodal gradyana ait bu değişiklikler şizofreninin bazı semptomlardaki değişkenliği açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is marked by disruptions in functional connectivity; however, findings on the specific brain regions involved and the direction of connectivity changes remain inconsistent. Therefore, a more comprehensive framework that evaluates whole-brain functional connectivity is needed to better understand brain dysfunction and its relationship to symptoms. This study aims to investigate whether the primary gradient in schizophrenia patients differs significantly from that in healthy controls using recently developed gradient-based analysis. We applied a gradient analysis to resting-state fMRI data to characterize the sensorimotor-to-transmodal functional cortical organization in schizophrenia patients (n=32) and healthy controls (n=27). We also used correlation analysis to examine the relationship between primary gradient organization and PANSS, SANS scores in schizophrenia patients. The gradient analysis demonstrated that, compared with the healthy controls, schizophrenia exhibited reduced sensorimotor-to-transmodal differentiation in which there is increased gradient values from the sensorimotor systems of the cortical organizations such as visual network and decreased gradient values from the higher-level systems such as salience network and frontoparietal network. Alterations in primary gradient organization were significantly associated with PANSS positive and negative subscales, and total scores of SANS in schizophrenia. The results indicate that schizophrenia exhibits disrupted cortical functional organization, and this arises from the reduced differentiation within the sensorimotor-to-transmodal gradient. These alterations in the sensorimotor-to-transmodal gradient explains variability in some of the clinical symptoms of schizophrenia.