Hentbolcularda kuvvet hissi testinin sahadaki isabet testiyle ilişkisi
The relationship between force sensation test and accuracy test on the court in handball players
  1. Tez No: 940702
  2. Yazar: ARDA VURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Propriyosepsiyon, Kuvvet Hissi, Hentbol, İsabet, 7 metre Atış, Proprioception, Force Sense, Handball, Shot Accuracy, 7 meter Throwing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmanın amacı profesyonel hentbol sporcularında kuvvet hissi ile isabet başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya 20 elit (8 kadın ve 12 erkek) hentbol oyuncusu katılmıştır. Laboratuvarda izokinetik dinamometre ile maksimal istemli izometrik kuvvet testi ve maksimalin %50 düzeyinde hedef kuvvet hissi testi yapılmıştır. Ardından sahada 7 metre isabet testi, maksimal mesafeye top fırlatma testi ve maksimalin %50'sine pas isabeti testleri yapılmıştır. Saha testinde elde edilen veriler ile laboratuvarda elde edilen veriler karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. Laboratuvarda sporcunun maksimal izometrik kuvveti arttıkça hedeflenen kuvvet keskinliği anlamlı düzeyde bozulmaktadır (p=,017, r=,525). Buna karşın sahada maksimal istemli konsantrik kasılma ile yapılan maksimal atış mesafesi ile %50 mesafeye atış ortalamaları arasında (p=,381, r=,207) ve 7 m hedeften sapma ortalamaları arasında (p=,208, r=,294) herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Maksimal izometrik istemli kasılma miktarı ile maksimal mesafeye atış mesafesi arasında bir ilişki bulunmamaktadır (p=,544, r=-,144). Dominant kol kas ağırlığı ile maksimal atış mesafesi arasında önemli bir ilişki ortaya çıkmıştır (p=,001, r=.671). Dominant kol kas ağırlığı ile maksimal izometrik kasılma miktarı arasında ise herhangi bir ilişki bulunmamaktadır (p=,581, r=,131). Sonuç olarak, laboratuvarda yapılan testler literatürdeki bilgileri doğrulamaktadır. Bununla beraber bu bulguların hentbol oyunundaki pas ve şut isabetiyle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Literatüre göre farklı bulgular elde edilmesinin sebebi kasılma tipi farkından ve omuz rotasyon kaslarının diğer kaslara göre daha az kuvvet üreten kaslar olmasından kaynaklanabilir. Hentbol branşı için izometrik kuvvet testleri yerine konsantrik kuvvet hissi testleri geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between strength perception and hitting success in professional handball players. Twenty elite (8 female and 12 male) handball players participated in the study. Maximal voluntary isometric strength tests with an isokinetic dynamometer and target strength sensation test at 50% of maximal level were performed in the laboratory. Then, a 7-meter accuracy test, ball throwing test to maximal distance, and pass accuracy test to 50% of maximal were performed on the field. The data obtained in the field test and the data obtained in the laboratory were analyzed comparatively. In the laboratory, as the maximal isometric strength of the athlete increased, the targeted force acuity deteriorated significantly (p=.017, r=.525). On the other hand, there was no correlation between maximal voluntary concentric contraction maximal throwing distance in the field and the means of 50% distance (p=.381, r=.207) and 7 m deviation from the target (p=.208, r=.294). There is no correlation between maximal isometric voluntary contraction amount and maximal throwing distance (p=.544, r=-.144). There was a significant relationship between dominant arm muscle weight and maximal throwing distance (p=.001, r=.671). There was no relationship between dominant arm muscle weight and maximal isometric contraction (p=.581, r=.131). In conclusion, the tests performed in the laboratory confirm the information in the literature. However, there is no relation between these findings and pass and shot accuracy in handball game. The reason for the different findings compared to the literature may be due to the difference in contraction type and the fact that shoulder rotation muscles are muscles that produce less force than other muscles. Concentric strength sensation tests should be developed instead of isometric strength tests for handball.