Hatay iline bağlı Kırıkhan ilçesinde düğün geleneğinin müzik ve oyun yönünden incelenmesi
An analysis of wedding traditions in the Kirikhan district of Hatay province in terms of music and dance
  1. Tez No: 940751
  2. Yazar: AHMET BURAK ABUZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kırıkhan, Düğün, Oyun ve Müzik, Makamsal Analiz, Kırıkhan, Wedding, Danse and Music, Modal Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
“Hatay İline Bağlı Kırıkhan İlçesinde Düğün Geleneğinin Müzik ve Oyun Yönünden İncelenmesi”başlıklı bu çalışma, bölgenin sosyo-kültürel yapısı ve gelenekleri üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, düğünlerde kullanılan müzik türleri ve oyun formlarının özellikleri,yapısal müzik analiziyle ele alınmıştır. Ayrıca, çalışma içerisinde düğünler, bir toplumsal bütünleşme aracı olarak, yerel kültürün sürdürülebilirliği bağlamında analiz edilmiştir. Çalışmanın metodolojisi, literatür taraması, sözlü tarih çalışmaları ve saha çalışmalarına dayanmaktadır. Bu kapsamda, Kırıkhan yöresine özgü toplam 5 oyun ezgisi (“Kırıkhan”,“Koyser”,“Zennube”,“Ağır Halebi”,“Deli Arap”) derlenmiş ve bunlar makamsal ve ritmik özellikleri açısından detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Analizlerde, oyunların hem müzikal hem de toplumsal işlevleri değerlendirilmiş; düğünlerdeki rolü ve icra biçimleri belirlenmiştir. Bölgeye özgü bu düğün geleneğinin yerel müzik ve oyun unsurları üzerinden incelenmesi, Kırıkhan'ın zengin kültürel yapısını ve bu yapının toplumsal yaşamla olan bağını ortaya koymaktadır. Çalışma, düğün geleneğinin, örf ve âdetler çerçevesinde şekillenen yapısını, kültürel çeşitliliğin devamlılığı ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi açısından ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“An Analysis of Wedding Traditions in the Kırıkhan District of Hatay Province in Terms of Music and Dance”aims to evaluate the influence of these traditions on the region's socio-cultural structure and customs. The research examines the characteristics of musical genres and dance forms used in weddings, along with structural music analyses. Additionally, weddings are analyzed as a tool for social integration in the context of the sustainability of local culture. The methodology of the study is based on literature review, oral history studies, and field research. Within this framework, a total of five folk dance melodies unique to the Kırıkhan region (“Kırıkhan,”“Koyser,”“Zennube,”“Ağır Halebi,”“Deli Arap”) were compiled and analyzed in detail in terms of their modal and rhythmic features. The analyses evaluate both the musical and social functions of these dances, identifying their role and performance practices in weddings. By examining this wedding tradition through its local music and dance elements, the study reveals the rich cultural structure of Kırıkhan and its connection to social life. The research addresses the structure of the wedding tradition shaped within the framework of customs and traditions, emphasizing its importance in the continuity of cultural diversity and the strengthening of social solidarity.