Teşvik politikalarının organize sanayi bölgeleri üzerine etkisi ve yozgat organize sanayi bölgesi örneği
The effect of incentive policies on organized industrial zones and the example of Yozgat organized industrial zone
- Tez No: 940752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN GÜLTEN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgeleri, Teşvik, Teşvik Politikaları, Organized Industrial Zones, Incentive, Incentive Policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı teşvik politikalarının organize sanayi bölgeleri üzerine etkisi incelenerek ülkenin ve bölgenin gelişiminin analiz edilmesi ve devletin uygulamaya koymuş olduğu teşviklerin firmalar üzerine doğrudan veya dolaylı etkilerinin kuramsal gerekçelerini ortaya koymaktır. Bu çalışma kapsamında Yozgat Organize Sanayi Bölgesindeki firmalara yönelik teşvik politikalarının yeterlilik düzeyi araştırılmıştır. Araştırmanın katılımcıları daha çok küçük ve orta ölçekli firma sahipleridir. Anket, Yozgat OSB'de buluna 32 firma üzerinde yapılmıştır. Ulaşılan verilerin analizi ve yorumlaması SPSS istatistik paket programında tablolar oluşturularak yapılmıştır. Uygulamaya konulan teşvik politikalarının firmalara yönelik teşvik desteğinin yeterli olup olamadığı ve firmaların teşvik desteğini yeterli derecede kullanıp kullanmadığının analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın bir diğer amacı ise teşvik politikalarının etkinliğine yönelik yaklaşımları ortaya koymaktır. Son olarak bölgenin ekonomik büyümesi ve kalkınmasında teşvik politikası araçları kullanılmaktadır. 2025, xvii + 135 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the development of the country and the region by examining the effects of incentive policies on organized industrial zones and to reveal the theoretical justifications for the direct or indirect effects of the incentives implemented by the state on firms. Within the scope of this study, the adequacy level of incentive policies for companies in the Yozgat Organized Industrial Zone was investigated. The participants of the study were mostly small- and medium-sized company owners. The survey was conducted on 32 companies located in Yozgat OSB. The analysis and interpretation of the obtained data were made by creating tables in the SPSS statistical package program. An analysis was made on whether the incentive policies in question were sufficient for firms and whether the support supports were not used sufficiently. Another purpose of this product is to reveal approaches to the effectiveness of incentive policies. Finally, incentive policy tools are used in the economic growth and development of the region. 2025, xvii + 135 Pages