Kanser hastası yakınlarında psikolojik sağlamlık, ölüm kaygısı ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
The relation between psychological resilience, death anxiety level, and depression status ın relatives of cancer patients
  1. Tez No: 940826
  2. Yazar: ESMA TAŞDEMİR GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Psikoloji, Oncology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanser Hastası Yakınları, Psikolojik Sağlamlık, Ölüm Kaygısı, Depresyon, Cancer, Relatives of Cancer Patients, Psychological Resilience, Death Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, kanser hastası yakınlarının psikolojik sağlamlık, ölüm kaygısı ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmaya, cx, İstanbul ilinde yaşayan ve yaşları 18 ile 65 arasında değişen toplam 316 kanser hastası yakını katılmıştır. Çalışmanın verileri, katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerini belirlemek amacıyla Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği-10 (CD-RISC-10), ölüm kaygılarını değerlendirmek için Abdel-Khalek Ölüm Kaygısı Ölçeği ve depresyon düzeylerini ölçmek üzere Beck Depresyon Envanteri (BDI) kullanılarak, çevrim içi ortamda toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normallik varsayımları Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiş, parametrik analizler yapılmıştır. Gruplar arasında anlamlı farklılıklar için Independent t-testi ve ANOVA, anlamlılık durumunda Bonferroni post-hoc testi uygulanmıştır. Veriler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, kanser hastası yakınlarının psikolojik sağlamlık düzeyleri ile ölüm kaygısı ve depresyon düzeyleri arasında anlamlı negatif ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca sosyo-demografik özelliklerin psikolojik sağlamlık, ölüm kaygısı ve depresyon düzeyi değişkenleri üzerindeki etkileri analiz edilmiş olup cinsiyet ve medeni durumun ölüm kaygısı üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu, ancak yaş, eğitim ve çalışma durumunun ölüm kaygısı ölçek puanları üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre psikolojik sağlamlık özelliğinin, kanser hastası yakınlarının ölüm kaygısı ve depresyon düzeylerini azaltmada önemli bir koruyucu faktör olabileceği düşünülmüştür. Bu durum, hasta yakınlarına yönelik psikososyal destek programlarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relation Between Psychological Resilience, Death Anxiety Level, And Depression Status In Relatives of Cancer Patients The aim of this study is to examine the relationships between psychological resilience, death anxiety, and depression levels among relatives of cancer patients. A total of 316 relatives of cancer patients, aged between 18 and 65 and residing in Istanbul, participated in the study between October 18 and December 10, 2024. Data were collected online using the Connor-Davidson Resilience Scale-10 (CD-RISC-10) to assess psychological resilience, the Abdel-Khalek Death Anxiety Scale to evaluate death anxiety, and the Beck Depression Inventory (BDI) to measure depression levels. The data were analyzed using SPSS 25.0. The normality assumptions were tested with the Kolmogorov-Smirnov test, and parametric analyses were conducted. Independent t-tests and ANOVA were used to determine significant differences between groups. When significant differences were found, Bonferroni post-hoc tests were applied. Correlation analyses were conducted to examine the relationships between the variables. The findings showed a significant negative relationship between psychological resilience and both death anxiety and depression levels among the participants. Additionally, the effects of socio-demographic variables on psychological resilience, death anxiety, and depression levels were examined. It was found that gender and marital status had a significant effect on death anxiety, whereas age, education, and employment status did not lead to significant differences in death anxiety scores. According to the results of the study, psychological resilience may be an important protective factor in reducing death anxiety and depression levels among relatives of cancer patients. This highlights the need for psychosocial support programs targeted at family members of patients.