Arkeolojik varlıkların anlam katmanlaşması: Geç antik dönem'de Aphrodisias antik tiyatrosu üzerinden bir okuma
The stratification of meaning in archaeological assets: A reading on the theater of ancient city of Aphrodisias in the late antiquity
  1. Tez No: 940893
  2. Yazar: BEYZA ATALAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİYET ÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari koruma, Anlam katmanlaşması, Yorumbilim, Arkeolojik varlık, Aphrodisias tiyatrosu, Geç Antik Dönem, Architectural Conservation, Stratification of Meaning, Hermeneutics, Archaeological Assets, Theater of Aphrodisias, Late Antiquity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Arkeolojik varlıklar, zaman ve mekan içinde var oluşları gereği farklı anlamlara sahip olmaktadır. Yaşam süreçleri boyunca, gerek fiziksel gerekse anlamsal olarak tekrar inşa edilerek, dönüştürülerek ya da yıkılarak günümüze kadar varlıklarını devam ettirirler. Bu durum, onlara yeni anlamlar kazandırmakta ve bir katmanlaşmanın oluşmasına sebep olmaktadır. Arkeolojik varlığa ait anlam/ların ortaya çıkarılması, mimari korumanın yorumlama ve karar verme aşamasına önemli bir girdi sağlamakta ve kültürel mirasın bütüncül bir biçimde var kalmasını desteklemektedir. 'Arkeolojik Varlıkların Anlam Katmanlaşması: Geç Antik Dönem 'de Aphrodisias Antik Tiyatrosu Üzerinden Bir Okuma' başlığını taşıyan bu çalışma, Aphrodisias Antik Tiyatro'sunun, 4. ve 7. yüzyıllar arasındaki zaman diliminde, dönemin değişen ve dönüşen dinamikleri sonucunda, anlamındaki katmanlaşma sürecini konu almaktadır. Seçilen araştırma konusunun problemi/ problem alanı, geçmişe ait, çok anlamlı arkeolojik miras değeri yüklenen bir maddi kültürün, anlam katmanlarını mimari, metin ve kentsel formun dili aracılığıyla anlamak ve yorumlamak amacını taşımaktadır ve bunu 'yorumbilim' yaklaşımı taşıyan bir okuma modeli ile ortaya koymaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Archaeological assets have different meanings due to their existence in time and space. Throughout their life cycle, they are rebuilt, transformed or demolished, both physically and semantically, and continue their existence until nowday. This situation gives them new meanings and leads to the formation of a stratification. Uncovering the meaning(s) of the archaeological asset provides an important input into the interpretation and decision-making phase of architectural conservation and supports the holistic survival of cultural heritage. 'The Stratification of Meaning in Archaeological Assets: A Reading on the Ancient Theater of the Ancient City of Aphrodisias in the Late Antiquity', this study focuses on the layering process in the meaning of the Ancient Theater of Aphrodisias between the 4th and 7th centuries, as a result of the changing and transforming dynamics of the period. The problem/problem area of the selected research topic aims to understand and interpret the layers of meaning of a material culture of the past, which has been attributed a very meaningful archaeological heritage value, through architecture, text and urban language, and tries to reveal this with a reading model that includes 'hermeneutic' approach.