Akıllı mücevherlerde lüks değer algısını etkileyen faktörlerin analizi
The analysis of factors influencing the luxury value perception in smart jewelry
- Tez No: 940894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZKAL ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Lüks değer algısı, akıllı mücevherler, tüketici davranışları, kalite motivasyonu, marka bilinci, Luxury value perception, smart jewelry, consumer behavior, quality motivation, brand awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, akıllı mücevherlerde lüks değer algısını şekillendiren temel faktörleri analiz ederek, bu algının kullanıcı davranışları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Endüstriyel tasarım disiplini açısından lüks; yalnızca maddi değer ya da marka imajına indirgenmeyen, ürünün biçimsel kurgusu, malzeme kalitesi, işlevsel bütünlüğü ve taşıdığı sembolik anlamlarla şekillenen çok katmanlı bir tasarım deneyimidir. Akıllı mücevherler, dijital teknolojileri sembol tasarımlarıyla bütünleştirerek hem işlev düzeyinde hem de görsel ifadesiyle kullanıcıya yeni bir ürün kimliği sunmaktadır. Bu ürünlerin lüks algısı; kalite, marka bilinci, benzersizlik, statü ve özsaygı gibi kullanıcı temelli motivasyonlarla şekillenmektedir. Bu faktörler, kullanıcı beklentilerini etkileyerek akıllı mücevherin taşıdığı sembolik anlamın biçimlenmesinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Araştırmada, 142 katılımcıdan elde edilen veriler aracılığıyla, lüks değer algısını etkileyen faktörler incelenmiştir. Katılımcılar, akıllı mücevher satın alan (n=85) ve satın almayan (n=57) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Veriler, Likert Ölçeği kullanılarak toplanmış; analiz sürecinde iki yönlü ANOVA ve Regresyon yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu istatistiksel testler, gruplar arası farklılıkları ve değişkenler arası anlamlı ilişkileri ortaya koymayı hedeflemiştir. Bulgular, akıllı mücevher satın alan bireylerin kalite motivasyonu, marka bilinci, benzersizlik ve özsaygı/hedonik değerler açısından anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar aldığını göstermiştir. Özellikle benzersizlik motivasyonunun bu grupta belirgin şekilde öne çıktığı tespit edilmiştir. Statü motivasyonu açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Regresyon analizleri, tüm faktörler arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, akıllı mücevher kullanıcılarının çok katmanlı bir motivasyon profiline sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmanın, ürün geliştirme ve tasarım süreçlerinde kullanıcı beklentileri ve değer algılarını merkeze alan kullanıcı odaklı ve anlam yüklü tasarımlar geliştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze the basic factors that shape the perception of luxury value in smart jewelry and to examine the effects of this perception on user behavior. In terms of industrial design discipline, luxury is a multi-layered design experience that is not reduced to only material value or brand image, but is shaped by the product's formal structure, material quality, functional integrity and symbolic meanings. Smart jewelry offers a new product identity to the user both at the functional level and with its visual expression by integrating digital technologies with symbol designs. The luxury perception of these products is shaped by user-based motivations such as quality, brand awareness, uniqueness, status and self-esteem. These factors play a decisive role in shaping the symbolic meaning of smart jewelry by affecting user expectations. In the research, the factors affecting the perception of luxury value were examined through data obtained from 142 participants. Participants were divided into two groups as smart jewelry buyers (n=85) and non-buyers (n=57). Data were collected using a Likert Scale; two-way ANOVA and Regression methods were used in the analysis process. These statistical tests aimed to reveal differences between groups and significant relationships between variables. The findings showed that individuals who purchased smart jewelry received significantly higher scores in terms of quality motivation, brand awareness, uniqueness and self-esteem/hedonic values. It was determined that uniqueness motivation was particularly prominent in this group. No significant difference was observed between the groups in terms of status motivation. Regression analyses revealed positive and significant relationships between all factors. These results show that smart jewelry users have a multi-layered motivation profile. The study aims to contribute to the development of user-centered and meaningful designs that focus on user expectations and value perceptions in product development and design processes.