Bursa, Uludağ Üniversitesi Suam bünyesinde takip edilen tüberküloz dışı mikobakteri (TDM) olgularının klinik, radyolojik ve mikrobiyolojik özelliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical, radiological and microbiological characteristics of nontuberculous mycobacteria (NTM) cases followed at Bursa Uludag University health application and research center
- Tez No: 940986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖREK DİLEKTAŞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tüberküloz dışı mikobakteriler, TDM akciğer hastalığı, TDM türleri, ilaç direç profili, sağkalım, Nontuberculous mycobacteria, NTM lung disease, types of NTM, drug resistance profile, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Tüberküloz dışı mikobakteriler (TDM), immünsüprese bireylerde enfeksiyon etkeni olarak öne çıkmakla birlikte, gelişen tanı olanakları sayesinde immünkompetan bireylerde de klinik önem kazanmıştır. Bu araştırmada, 2017-2023 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi'nde TDM tanısı konan hastaların klinik, radyolojik ve mikrobiyolojik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: UÜTF Mikobakteriyoloji Laboratuvarı'nda TDM üremesi saptanan ve veri eksikliği olmayan onsekiz yaş ve üzeri hasta dosyaları incelendi. Hasta dosyalarından demografik veriler, klinik öykü, radyolojik bulgular, mikrobiyolojik test sonuçları ve tedavi süreci değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya 157 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 58±15,3 olup, %66,9'u erkekti. En sık semptom öksürük (%77,1), radyolojik bulgu ise nodüler tutulumdu (%35). Örneklerin %45,2'si balgamdan elde edildi. Tür tayini yapılan 97 hastada en sık izole edilen türler M. abscessus, M. fortuitum ve M. lentiflavum idi. En sık antibiyotik direnci siprofloksasin (%17,8) olarak saptandı. Tedavi planı bulunan 137 hastanın %59,1'inde tedavi sürdürülememiştir. Sonuç: TDM enfeksiyonları, çeşitli klinik ve radyolojik bulgularla karşımıza çıkmakta ve doğru tanı ile etkin tedavi yönetimi gerektirmektedir. Bu çalışma, TDM'ye yönelik farkındalık ve yaklaşımın artırılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: While nontuberculous mycobacteria (NTM) are well-known pathogens in immunosuppressed individuals, advances in diagnostic methods have highlighted their clinical significance in immunocompetent patients as well. This study aimed to retrospectively evaluate the clinical, radiological, and microbiological characteristics of patients diagnosed with NTM infection between 2017 and 2023 at Bursa Uludag University. Materials and Methods: Medical records of patients aged 18 years or older with confirmed NTM growth in cultures from the Bursa Uludag University Mycobacteriology Laboratory and without missing data were reviewed. Demographic characteristics, clinical history, radiological findings, microbiological test results, treatment data were analyzed. Results: A total of 157 patients were included. The mean age was 58±15.3 years, 66.9% were male. The most common symptom was cough (77.1%), while nodular involvement (35%) was the most frequent radiological finding. Sputum was the most common specimen type (45.2%). Among 97 patients with species identification, the most frequently isolated species were M. abscessus, M. fortuitum, M. lentiflavum. Ciprofloxacin resistance was the most common antimicrobial resistance detected (17.8%). Among 137 patients with available treatment plans, therapy could not be continued in 59.1% of cases. Conclusion: NTM infections present with a variety of clinical and radiological manifestations and require accurate diagnosis and effective treatment strategies. This study contributes to increasing awareness and improving clinical approaches to NTM infections.