Pinus nigra (Karaçam) bitkisinin kimyasal bileşimi, biyolojik aktivitesi ve kolon kanser hücre hattinda İn Vitro etkisinin araştirilmasi
Investigation of chemical composition, biological activity and In Vitro effect of Pinus nigra (Larch) plant on colon cancer cell line
- Tez No: 941012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY ÇOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Halk Sağlığı, Biology, Botany, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, Pinus nigra, Karaçam, İbn-i Sina, el-Kânun Fi't-Tıb
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoterapötik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kolorektal kanser ve gastrointestinal yaralar dünyada en sık görülen hastalıklar arasındadır. İbn-i Sina'nın el-Kânun Fi't-Tıb adlı eserinde Pinus nigra'nın (karaçam) sindirim sistemindeki yaraların tedavisinde kullanıldığı belirtilmiştir. Bu çalışmada, kitapta sunulan bilgileri deneysel olarak doğrulamak için Pinus nigra'nın antioksidan aktivitesi ve kolon kanseri hücre hatları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Pinus nigra'nın farklı kısımlarının (kabuk, gövde, sakız, reçine, yaprak ve kozalak) genel kimyasal bileşimi (toplam yağ, kül, nem ve protein) araştırılmıştır. Bu kısımlardan etanolik ekstreler hazırlanarak toplam fenolik ve flavonoid içerikleri tespit edilmiştir. Antioksidan kapasitesi 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme aktivitesi ve demir indirgeyici antioksidan güç (FRAP) deneyleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Kanser hücre hattı çalışmaları için, en yüksek antioksidan kapasiteye sahip ekstreler 1:1, 1:2, 1:4, 1:8 ve 1:16 oranlarında seyreltilmiş ve HT-29 kolon kanseri hücre hatlarına uygulanmıştır. Hücre canlılığı XTT deneyi kullanılarak belirlenmiştir. Kimyasal bileşim açısından, en yüksek yağ içeriği sakızda (%41.26±0.48) bulunurken, en yüksek protein (%2.06±0.005) ve kül içeriği (%2.11±0.04) yapraklarda tespit edilmiştir. Toplam fenolik madde içeriği en yüksek kozalaklarda (161.32±0.15 mg/g ekstrakt), flavonoid içeriği ise en fazla reçinede (42.90±0.06 mg kersetin eşdeğeri/g ekstrakt) bulunmuştur. Etanollü ekstreler, özellikle 125 mg/mL konsantrasyonda DPPH radikal süpürme aktivitesi göstermiş, en yüksek aktivite sırasıyla kozalak (%86.22±0.001), yaprak (%82.79±0.008) ve sakızda (%81.11±0.007) gözlenmiştir. Benzer şekilde, en yüksek FRAP değeri kozalaklarda bulunmuştur (123.6287±0.1062 mg trolox eşdeğeri/g ekstrakt). Sakız ve kabuk ekstreleri, 48 saatlik v maruziyetten sonra HT-29 hücreleri üzerinde doza bağlı sitotoksik etkiler sergilemiş ve tüm konsantrasyonlarda hücre canlılığı %70'in altında kalmıştır. ISO-10993-5 standardı göz önüne alındığında %70'lik bir sitotoksisite eşiği belirlediğinden, ekstreler tüm seyreltme oranlarında kolon kanseri hücreleri üzerinde önemli sitotoksisite sergilemiştir. Kolorektal kanserlerin tedavisinde potansiyel yeni ilaçlara yönelik olarak bu sitotoksisitenin moleküler mekanizmalarını araştırmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Şubat 2025, 125 sayfa
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer and gastrointestinal wounds are among the most commonly observed diseases in the world. It has been stated in Ibn-i Sina's work, called el-Qanun fi't-Tıbb, that the Pinus nigra (black pine) was used to treat wounds in the digestive system. In this study, the antioxidant activity of Pinus nigra and its effects on colon cancer cell lines have been investigated to experimentally verify the information presented in this book. The general chemical composition (total fat, ash, moisture, and protein) of different parts of the Pinus nigra (bark, trunk, gum, resin, leaf, and cone) was investigated. Ethanolic extracts from these parts were prepared and total phenolic and flavonoid contents were determined. The antioxidant capacity was evaluated using 2,2- Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity, and ferric reducing antioxidant power (FRAP) assays. For the cancer cell line studies, the extracts with the highest antioxidant capacities were diluted in ratios of 1:1, 1:2, 1:4, 1:8, and 1:16 and applied to HT-29 colon cancer cell lines. The cell viability was determined using the XTT assay. In terms of chemical composition, the highest fat content was found in gum (41.26±0.48%), while the highest protein (2.06±0.005%) and ash content (2.11±0.04%) were detected in the leaves. The total phenolic content was highest in cones (161.32±0.15 mg/g extract), and the flavonoid content was most abundant in resin (42.90±0.06 mg quercetin equivalents/g extract). The ethanolic extracts exhibited significant DPPH radical scavenging activity, particularly at a concentration of 125 mg/mL, with the highest activity observed in cones (86.22±0.001%), leaves (82.79±0.008%), and gum (81.11±0.007%). Similarly, the highest FRAP value was vii found in cones (123.6287±0.1062 mg trolox equivalents/g extract). The gum and bark extracts exhibited dose-dependent cytotoxic effects on HT-29 cells after 48 hours of exposure, with a cell viablity below 70% at all concentrations. Considering the ISO-10993-5 standard, which specifies a cytotoxicity threshold of 70%, these extracts exhibited significant cytotoxicity on colon cancer cells at all dilution ratios. Further research is warranted to investigate the molecular mechanisms of this cytotoxicity towards potential new drugs in the treatment of colorectal cancers. February 2025, 125 pages Key Words :Colon cancer, Pinus nigra, Black pine, Ibn-i Sina, el-Qanun fi't-Tıbb