Mezuniyet yılında olan üniversite öğrencilerinin kariyer stresi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of career strees levels of senior year students
  1. Tez No: 941141
  2. Yazar: SENA İME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU PAMUKÇU KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Genel öz yeterlik, Kariyer stresi, Tükenmişlik, Burnout, Career stress, Self-efficacy, Uncertainty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kariyer stresi özellikle okul yaşamından iş yaşamına adapte olmaya çalışan üniversite öğrencilerinde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Özellikle, üniversite yaşamının son yılında öğrencilerde kariyer planlarının yoğunlaşması ile kariyer stresi artmaktadır. Kariyer stresi, bireysel ve çevresel pek çok faktörden etkilenmektedir. Bu araştırmada, mezuniyet yılında olan üniversite öğrencilerinin kariyer stresi düzeyleri, genel öz yeterlik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve tükenmişlik düzeyleri açısından incelenmiştir. Araştırmaya Ege Üniversitesi'nde 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde öğrenim gören ve lisans eğitiminin son yılında olan 461 öğrenci katılmıştır. Öğrencilere sırasıyla Demografik Bilgi Formu, Kariyer Stresi Ölçeği, Genel Öz Yeterlik Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde çoklu regresyon analizi kullanılmış, kariyer stresinin, genel öz yeterlik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve tükenmişlik değişkenleri tarafından ne derece yordandığı analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, genel öz yeterlik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve tükenmişlik puanlarının kariyer stresini anlamlı düzeyde yordadığı ve kariyer stresindeki varyansın %43'ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Özellikle kariyer planlaması yapan genç öğrencilerin karşılaştığı stres, tükenmişlik, yetersizlik ve belirsizliğe tahammülsüzlük gibi durumların ilk kez bir arada ele alındığı bu çalışmanın, kariyer psikolojik danışmanlığı ve kariyer stresi literatürüne katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Career stress is especially common among university students trying to adapt from school life to work life. Especially in the last year of university life, career stress increases with the intensification of career plans. Career stress is affected by many individual and environmental factors. In this study, career stress levels of university students in their graduation year were examined in terms of general self-efficacy, intolerance of uncertainty and burnout levels. A total of 461 students who are in their last year of undergraduate education and studying at Ege University in the 2022-2023 academic year participated in the study. Demographic Information Form, Career Stress Scale, General Self-Efficacy Scale, Intolerance of Uncertainty Scale and Burnout Scale Short Form were applied to the students respectively. Multiple regression analysis was used to analyze the data and the extent to which career stress was predicted by general self-efficacy, intolerance of uncertainty and burnout variables was analyzed. The results of the analyses showed that general self-efficacy, intolerance of uncertainty, and burnout scores significantly predicted career stress and accounted for 43% of the variance in career stress. This study, in which situations such as stress, burnout, inadequacy and intolerance of uncertainty, which are faced by young students who are planning their careers, are addressed together for the first time, will be of great importance for career counseling and career stress.