Sistemik sklerozlu olgularda pan-immün inflamatuar değerin akciğer tutuluşu ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between pan-immune inflammatory value and lung involvement in cases with systemic sclerosis
  1. Tez No: 941207
  2. Yazar: MEHMET ARDA HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN YARGUCU ZİHNİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pan İmmun İnflamatuar Değer, Sistemik skleroz, interstisyel akciğer hastalığı, Pan Immun Inflamatory Value, Systemic sclerosis, interstitial lung disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, sistemik skleroz (SSc) tanılı olgularda pan-immün inflamatuar değer (PIV) ile interstisyel akciğer hastalığı (İAH) varlığı ve hastalık progresyonu arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ege Üniversitesi Romatoloji Polikliniği'nde takip edilen 69 sistemik skleroz hastası retrospektif olarak incelenmiştir. PIV değeri, nötrofil, monosit ve trombosit sayılarının çarpımının lenfosit sayısına bölünmesiyle hesaplanmıştır. Bulgulara göre; tanı anında PIV, nötrofil, trombosit, CRP ve ESH düzeyleri İAH (+) olan grupta anlamlı düzeyde yüksek, FVC değerleri ise daha düşük bulunmuştur. Ancak 1. ve 5. yıllar arasındaki PIV değişimi ile İAH progresyonu, FVC, DLCO ve Rodnan skoru arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çalışma sonuçları, PIV'nin sistemik sklerozda tanı anında inflamatuar yükü yansıtabilen bir biyobelirteç olabileceğini, ancak zaman içerisindeki değişimlerinin hastalık progresyonunu öngörmede sınırlı kaldığını göstermektedir. Bu nedenle PIV, özellikle tanı aşamasında yardımcı bir gösterge olarak kullanılabilir; ancak hastalık takibinde tek başına yeterli olmayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between the pan-immune inflammatory value (PIV) and the presence and progression of interstitial lung disease (ILD) in patients diagnosed with systemic sclerosis (SSc). A total of 69 SSc patients followed at Ege University Rheumatology Clinic were retrospectively analyzed. PIV was calculated by dividing the product of neutrophil, monocyte, and platelet counts by the lymphocyte count. The findings showed that, at baseline, PIV, neutrophil, platelet, CRP, and ESR levels were significantly higher in patients with ILD, while FVC values were significantly lower. However, no significant relationship was observed between changes in PIV over 1 and 5 years and ILD progression, FVC, DLCO, or Rodnan score. These results suggest that PIV may reflect the inflammatory burden at diagnosis in SSc but has limited predictive value for long-term disease progression. As an easily accessible and low-cost parameter, PIV may be useful in early disease assessment, though insufficient as a standalone follow-up tool.