Hipertansif bireylerin beslenme alışkanlığı yaşam tarzı değişikliği ve tedavi uyumunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 941226
  2. Yazar: NEJLA KARAHODA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Yaşam Tarzı Değişikliği, Tedavi Uyumu, Hypertension, Lifestyle Change, Treatment Compliance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Hipertansiyon ülkemizde ve dünyada sık görülen kronik hastalıklardan biri olup gün geçtikçe prevalansı da artmaktadır. Hipertansiyon tedavisi uygun yapıldığında kan basıncı kontrol altında tutulduğunda mortalite ve morbidite oranları da düşmektedir. Bu nedenle tanı aldıktan sonra beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviye olan uyumlarını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran HT tanılı 182 hasta katıldı. Hastalara sosyodemografik özellikler, hipertansiyon ile ilgili sorular ve Hipertansif Bireylerin Tedaviye Uyumu ve Yaşam Değişikliği Başarısını Değerlendirme Ölçeği'ni içeren sorular uygulandı. İstatistiksel değerlendirme, IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı kullanılmıştır. Verilerin Normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov Testi/Shapiro Wilk testi ile değerlendirildi. Gruplar arasındaki farklılık normal dağılıma sahip olan nümerik değişkenlerde normal dağılıma sahip olmayan nümerik değişkenler için Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis testi ile belirlendi. Gruplar arası farklılıkları değerlendirmek amacı ile kategorik değişkenlerde Fisher's Exact ki kare testi kullanıldı. Nümerik Değişkenler arasındaki ilişki Spearman Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan hipertansiyon hastalarının 112'si (%61,54) kadın, 70'i (%38,44) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 63,04±9 yıl, hipertansiyon tanı süresi ortalaması 13,33±10 yıl olarak bulundu. Hipertansif Bireylerin Tedaviye Uyumu ve Yaşam Değişikliği Başarısını Değerlendirme Ölçeğine göre katılımcıların 34'ü (%21,52) uyumsuz, 124'ü (%78,48) uyumlu saptandı. . Yaş ortalaması, hastalık tanı süresi arttıkça hastaların tedaviye uyumlarının da arttığı sonucuna ulaşıldı. Hastaların tanı aldıktan sonra yaşam tarzı değiştirmesinin, egzersiz yapmasının, diyete uymalarının, yemek pişirilirken HT tanısı alan birinin var olup olmadığını gözetmesinin, HT ile ilgili yeterli bilgisinin bulunmasının, birinci derece akrabalarda HT tanısı olan birinin olmasının tedaviye uyumu arttırdığı görüldü. Tanı aldıktan sonra vücut ağırlığında artış olanların, sofrada yemeklere tuz atanların, diyete uymayanların tedaviye uyumlarının düşük olduğu saptandı. Ek hastalık varlığı, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek, sigara ve alkol kullanımı, birlikte yaşama durumu, evde tansiyon aleti bulundurma, tansiyonunu düzenli ölçme ile tedavi uyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Sonuç: Araştırmamız sonucunda tedavi uyumunu arttıran ve azaltan bazı faktörler elde edilmiştir. Kullanılan ölçek ile ilgili yeterli sayıda çalışma olmadığı için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypertension is one of the most common chronic diseases in our country and in the world, and its prevalence is increasing day by day. When hypertension is treated appropriately and blood pressure is kept under control, mortality and morbidity rates also decrease. Therefore, we aimed to evaluate nutritional habits and lifestyle changes and compliance with treatment after diagnosis Materials and Methods: A total of 182 patients with HT who applied to the Cardiology Clinic of Kocaeli University Hospital participated in our study. Questions about sociodemographic characteristics, hypertension, and the Scale for Assessing the Adherence to Treatment and Life Change Success of Hypertensive Individuals were applied to the patients. Statistical evaluation was made using the IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) package program. The conformity of the data to normal distribution was assessed using the Kolmogorov-Smirnov Test/Shapiro Wilk test. Differences between groups were determined using the Mann Whitney U Test for numerical variables with normal distribution and the Kruskal Wallis test for numerical variables without normal distribution. Fisher's Exact chi-square test was used for categorical variables to evaluate differences between groups. The relationship between numerical variables was assessed using Spearman Correlation Analysis. Results: Of the hypertension patients who participated in our study, 112 (61.54%) were female and 70 (38.44%) were male. The mean age of the patients was 63.04±9 years, and the mean duration of hypertension diagnosis was 13.33±10 years. According to the Scale for Assessing the Compliance with Treatment and Life Change Success of Hypertensive Individuals, 34 (21.52%) of the participants were found to be non-compliant and 124 (78.48%) were found to be compliant. It was concluded that as the mean age and duration of disease diagnosis increased, patients' compliance with treatment also increased. It was observed that patients' changing their lifestyle after receiving diagnosis, doing exercise, following a diet, watching for the presence of someone diagnosed with HT while cooking, having sufficient knowledge about HT, and having someone diagnosed with HT in their first-degree relatives increased compliance with treatment. It was determined that those who gained weight after diagnosis, those who added salt to food at the table, and those who did not follow the diet had low compliance with treatment. No significant relationship was found between the presence of additional diseases, gender, marital status, education level, occupation, smoking and alcohol use, cohabitation, having a blood pressure monitor at home, and regular blood pressure measurement and treatment compliance. Conclusion: As a result of our research, some factors that increase and decrease treatment compliance were obtained. Since there are not enough studies on the scale used, more studies are needed.