Perimenopozal dönemdeki kadınlarda vajinal yaşlanmanın günlük yaşantılarla ve yaşlanma anksiyetesi ile ilişkisi
The relationship of vaginal aging with daily life and aging anxiety inperimenopausal women
  1. Tez No: 941278
  2. Yazar: RABİA ULUSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE YILMAZ KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, ebelik, hemşirelik, orta yaş, perimenopoz, vajinal yaşlanma, Anxiety, nursing, middle age, midwifery, perimenopause, vaginal aging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma ile perimenopozal dönemdeki kadınlarda vajinal yaşlanmanın günlük yaşantılarla ve yaşlanma anksiyetesi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olup veriler online olarak sosyal medya üzerinden 40-59 yaş aralığındaki 345 kadından toplandı. Veriler 'Kişisel Bilgi Formu', 'Vajinal Yaşlanmanın Günlük Etkisi Ölçeği (VYGÖE)' ve 'Orta Yaşlı Kadınlarda Yaşlanma Anksiyetesi Ölçeği (YAÖ)' kullanılarak toplandı. Çalışma öncesi etik izin alınmıştır. Verilerin analiz edilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25 programı kullanıldı ve uygun testler ile değerlendirildi. Kadınların yaş ortalaması 46,73±4,95'tır. Kadınların %93'ü evli ve %26,7'sinin eğitim durumu yüksekokul/üniversitedir. Kadınların VYGEÖ alt boyutları (Günlük Yaşam Aktiviteleri, Emosyonel İyilik, Cinsel Fonksiyon, Benlik Kavramı ve Beden İmajı) puan ortalaması sırasıyla 1,85±0,86, 1,26±1,04, 1,28±1,16, 0,84±0,85 olarak tespit edildi. Kadınların YAÖ toplam puan ve alt boyutları (Fiziksel Yetersizlik, Dış Görünüşündeki Değişikliklere Dair Kaygı, Sosyal Değer, Yaşlılık ile İlgili Negatif Beklentiler) puan ortalamaları sırasıyla 52,65±14,35, 12,62±4,06, 10,52±4,27, 20,58±7,92, 8,94±2,99 olarak tespit edildi. VYGEÖ alt boyut puanları ile YAÖ puanı arasında anlamlı bir ilişki bulundu. VYGEÖ alt boyutları yaşlanma anksiyetesini pozitif yönde yordamakta ve toplam varyansın yaklaşık %26'sını açıkladığı belirlendi (R2=0,256). Sonuç olarak perimenopozal kadınlarda vajinal yaşlanmanın günlük etkilerinin artması yaşlanma anksiyetesi düzeyini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between vaginal aging and daily life and aging anxiety in perimenopausal women. The study was descriptive and correlational in nature, and data were collected online via social media from 345 women aged 40-59. Data were collected using the 'Personal Information Form', 'Daily Impact of Vaginal Aging Scale (DAAG)' and 'Aging Anxiety Scale in Middle-Aged Women (MAA)'. Ethical permission was obtained before the study. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25 program was used to analyze the data and was evaluated with appropriate tests. The mean age of the women was 46.73±4.95. 93% of the women were married and 26.7% had a college/university education. The mean scores of the women on the sub-dimensions (Activities of Daily Living, Emotional Well-being, Sexual Function, Self-Concept and Body Image) were determined as 1.85±0.86, 1.26±1.04, 1.28±1.16, and 0.84±0.85, respectively. The mean scores of the women on the MAA total score and sub-dimensions (Physical Inadequacy, Anxiety About Changes in Appearance, Social Value, Negative Expectations About Old Age) were determined as 52.65±14.35, 12.62±4.06, 10.52±4.27, 20.58±7.92, and 8.94±2.99, respectively. A positive and significant correlation was found between the MAA sub-dimension scores and the DAAG score. DAAG positively predicts aging anxiety and it was determined that it explains %26 of the total variance (R2=0,256). In conclusion, the increase in the daily effects of vaginal aging in perimenopausal women increases the level of aging anxiety.